

PS ARKISTO
Kansanedustaja Keskisarja: ”Rahvas rakastaa äidinkieltään, esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa”
Englannin kielen asema kasvaa koko maailmassa, meillä Suomessa jo suomen kielen aseman kustannuksella, ja englannin kielen käyttö usein heikentää suomen kielen käyttömahdollisuuksia. Korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa mahdollisuuksia suorittaa tutkinto Suomessa omalla äidinkielellään.
Esimerkkejä englannin kielen valta-asemasta ei tarvitse hakea kaukaa: pikaruokaravintola Burger Kingissa on jo arkipäivää, että asiakkaita palvellaan enää vain englanniksi.
Myös korkeakoulutuksessa englannin kieli pahimmillaan jo uhkaa kotimaisia kieliä. Esimerkiksi Aalto-yliopistossa opetusta saa lähinnä enää vain englanniksi, ja tarjolla on enää vain muutama suomenkielinen maisteriohjelma.
Lakialoite suomen kielen aseman vahvistamiseksi
Suomen kielen asemasta ja säilymisestä myös tulevaisuudessa keskusteltiin maanantaina Suomalaisuuden Liiton järjestämässä paneelikeskustelussa Oodissa Helsingissä.
Perussuomalaisia tilaisuudessa edustivat kansanedustajat Teemu Keskisarja ja Pekka Aittakumpu, joka on äskettäin myös jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista. Aloitteessa esitetään esimerkiksi korkeakouluille ja ravintoloille velvoitetta palvella suomen kielellä.
Aittakumpu pitää huolestuttavana suomen kielen aseman heikkenemistä etenkin korkeakoulumaailmassa.
– Etenkin Aalto-yliopistossa tekniikan ja kaupan aloilla englannin kieli on käytännössä jo syrjäyttänyt suomen kielen opiskelukielenä. Mutta eihän se näin voi olla: kyllä Suomessa pääasiallisen opiskelukielen on oltava suomi.
”Haluammeko maksaa tästä?”
Helsingin yliopiston professori Janne Saarikivi nostaa korkeakoulujen kielikeskusteluun kysymyksen, mistä kannattaa ja pitää maksaa. Professori katsoo, että yliopistojen julkisen rahoituksen tulisi kohdistua pääasiassa suomen- ja ruotsinkieliseen opetukseen.
– Yliopistoissa jo noin puolet maisteriohjelmista alkaa olla englanninkielisiä, vaikka siirtymä englannin kieleen on tapahtunut vaivihkaa, ilman laajempaa yhteiskunnallista keskustelua. Ainakaan en itse muista kuulleeni kysymystä, haluavatko suomalaiset lakkauttaa suomenkieliset maisteriohjelmat ja ottaa tilalle englanninkieliset. Minusta meidän on esitettävä kysymys, haluammeko me maksaa tästä, koska kyseessä ovat kuitenkin julkisrahoitteiset organisaatiot, eli kannattaako julkisella rahalla kouluttaa ihmisiä englanniksi Suomessa, Saarikivi sanoo ja jatkaa:
– Maailmassa annetaan jo nyt runsaasti englanninkielistä koulutusta Suomen ulkopuolella, eikä englannin kielen käyttö millään tavalla lisää englanninkielisiä koulutusmahdollisuuksia maailmassa. Sen sijaan suomen kielen käytön lakkaaminen suomalaisissa korkeakouluissa uhkaa lakkauttaa suomen kielen käyttöä globaalisti, koska Suomen ulkopuolella suomen kieltä ei muualla käytetä korkeakoulutuksen kielenä.
Julkishallinnossa humisee aikalaishulluus
Kansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja sanoo olevansa ”fanaattisesti samaa mieltä” Aittakummun ja Saarikiven kanssa.
– Rahvas rakastaa äidinkieltään, sen sijaan esivalta ja eliitti näyttävät pirullista esimerkkiä kielenvaihdossa.
– Muutama vuosi sitten alkoi rollaattorimummojen ja -pappojen riemuksi esiin ponnahdella pop up -rokotuksia. Lisäksi vaikkapa Helsingin kaupungilla on tänä päivänä walk in -elatusapupalvelu. Kun julkishallinnossa humisee jo tällainen aikalaishulluus, voi jo kysyä, mitä järkeä tähän maahan on enää synnyttää lapsia tai maksaa niistä ruokkoja.
Keskisarja ei olekaan koskaan erityisesti vastustanut ruotsin kielen asemaa, jonka hän on kuvannut olevan vain ”pieni päänsärky”. Sen sijaan pakkoenglanti on historioitsijan mukaan jo ”aivosyöpä”.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kielenvaihto kielikeskustelu englannin kielen ylivalta englannin kieli julkinen rahoitus kotimaiset kielet korkeakoulutus Teemu Keskisarja Janne Saarikivi Pekka Aittakumpu Suomen kieli pakkoruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisuuden Liiton tuore kyselytutkimus: Enemmistö suomenkielisistä haluaa, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakkoruotsia
Suomalaisuuden Liiton Verianilta (ent. Kantar Public) tilaaman tuoreen kyselytutkimuksen mukaan selkeä enemmistö suomenkielisistä suomalaisista katsoo, että korkeakoulututkinto tulisi voida suorittaa ilman pakollista ruotsia.

Pekka Aittakumpu: Korkeakouluille ja ravintoloille velvoite palvella suomen kielellä
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään suomen kielen aseman vahvistamista.

Perussuomalaiset on kansallismielinen ja isänmaallinen puolue – myös EU:ssa – ”Haluamme suojella Suomea ja suomalaisuutta, huolehtia siitä, että saamme itse päättää asioistamme”

Teemu Keskisarjan kolumni: Äidinkielen raiskaajille rautapallo jalkaan
Viikon suosituimmat

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Luonnonvarakeskus ei vastannut määräajassa kansanedustajan tietopyyntöön susitietojen ristiriitaisuuksista – Antikainen: Salaileeko Luke jotakin?
Tiedotusvälineissä pohdittiin alkuvuodesta, miksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) susien kanta-arvioiden määrän mukaan niiden lukumäärä ei ole Suomessa juurikaan kasvanut viime vuosina. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen lähetti Lukelle 24.3. virallisen tietopyynnön, jossa hän pyysi selvennystä susien määräarvioiden perusteista ja DNA-näytteiden käytöstä kanta-arvioissa. Luke toimitti vastauksensa tämän artikkelin julkaisemisen jälkeen.

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Onko suomalainen korkeakoulutus jo täysin turhaa puuhastelua? – Ammattikorkeakoulussa kaivettiin legopalikat esille
Aikuisopiskelija Aino pitää hyvin kyseenalaisena, että Suomeen tuotetaan kansainvälisiä opiskelijoita, joilla ei ole edes perustaitoja tai mahdollisuuksia työllistyä Suomessa. Samaan aikaan hänelle tarjotaan syventävien opintojen sijaan lähiopetusta, johon kuluu mm. leikkimistä legoilla.

Vihreät ajavat järjettömässä autovihassaan alas Helsingin katuverkostoa – ”Ei kiusattaisi enää autoilijaa”, vetoaa varatuomari

Ukrainassa on meneillään Euroopan suurin mineraalivarkaus – Venäjä varastaa arvometallit miehittämiltään alueilta kiinalaisten avustuksella
Ukraina neuvottelee jälleen Yhdysvaltain kanssa mineraalivarantojensa hyödyntämisestä. Samaan aikaan Venäjä kiihdyttää valtaamiensa alueiden liittämistä itseensä ja ryöstää Ukrainan luonnonrikkauksia täyttä päätä. Apuna häärii monikasvoinen Kiina.

Keskusta ja SDP karsivat terveyspalveluita kovalla kädellä Keski-Suomessa – ”Demarit olivat valmiita vielä rajumpiin palveluverkoston leikkauksiin”
Julkisten terveyspalveluiden saatavuus huolestuttaa kansalaisia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueella palveluita karsitaan SDP:n ja keskustan johdolla rajusti.

Kunta- ja aluevaaleissa saa äänestää jopa 260 000 maahanmuuttajataustaista – demarit kalastelee nyt äänestäjiä venäjäksi ja arabian kielellä, somessa SDP toivottaa mielistellen ”Hyvää Eid-juhlaa”
Ulkomaalaistaustaisten äänestäjien määrä ja samalla painoarvo on edelleen kasvanut viime kuntavaaleista. Helsingissä ulkomaalaisia äänestäjiä on lähes 11 prosenttia ja Vantaalla jopa 15,8 prosenttia. Vasemmistopuolueet ovatkin aloittaneet loppukirin haaliakseen maahanmuuttajien massat taakseen.

Taikaseinäsosialismi on edennyt Suomessa pisteeseen, jossa kaikki eivät enää ymmärrä eroa työstä saatavan palkan ja sosiaalietuuksien välillä – Purralta suorat sanat
Valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu ajattelua, jossa puolueet kilpailevat rahan tuhlaamisesta eivätkä sen ansaitsemisesta.

Riikka Purra oikoo uutisointia terveyskeskusmaksujen poistamisesta: Oppositio voisi halutessaan poistaa terveyskeskusmaksut vaikka kaikilta
Ilta-Sanomissa, MTV Uutisissa ja Helsingin Sanomissa on tänään innolla uutisoitu, että puolueista vain perussuomalaiset vastustaa terveyskeskusmaksujen poistamista heikoimmin toimeentulevilta. Perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra huomauttaa viestipalvelu X:ssä, että hyvinvointialueilla on tälläkin siunatulla hetkellä kaikki mahdollisuudet poistaa terveydenhuollon asiakasmaksut eläkeläisiltä, pienituloisilta ja työttömiltä, mutta ne eivät juuri tee sitä - ja oppositiolla on enemmistöasema useimmilla hyvinvointialueilla.