Lastensuojelulaitosten henkilökunnalla ei nykytilanteessa ole riittäviä toimivaltuuksia lasten ja nuorten älylaitteiden käytön rajoittamiseksi. Aloitteessa ehdotetaan sijaishuollon työntekijöille mahdollisuutta ja selkeää ohjeistusta ruutuajan rajoittamiseksi osana kasvatustehtävää ja lasten hyvinvoinnin tukemista. Tämän tueksi Suomessa tulisi luoda viralliset kansalliset älypuhelinten ja muiden digilaitteiden käytön suositukset sekä uudistaa sijaishuollon älylaitteita koskeva ohjeistus niiden mukaiseksi.
– Käytännössä ruutuajan rajoittamista saa tällä hetkellä käyttää kasvatuskeinona ainoastaan, mikäli laitteen käytöstä on jo aiheutunut haittaa lapsen kasvulle ja kehitykselle. On ristiriitaista, ettei lastensuojelun ohjeistus huomioi liiallisen kännykän käytön olevan jo itsessään hyvinvointia, oppimiskykyä ja mielenterveyttä heikentävää, Kaisa Garedew ihmettelee.
Some on rikollisten ja lasten kohtaamispaikka
Garedew nostaa esiin, että tutkimusten mukaan lyhyet videot esimerkiksi TikTokissa aiheuttavat riippuvuutta. Myös pelaaminen koukuttaa lapset jo hyvin nuorena.
Liiallinen ruutuaika lisää myös liikkumattomuutta ja estää sosiaalisten taitojen normaalia kehitystä. Somessa lapsi voi joutua helposti kiusaamisen kohteeksi. Kiusaaminen on raaistunut, ja puhelimen välityksellä voi saada paljon pahaa aikaiseksi. Netissä vastaan tulevan pornon ja väkivallan näkeminen liian varhain aiheuttaa lapsille syviä traumoja.
– Internet ja erityisesti sosiaalinen media ovat rikollisten ja lasten kohtausalusta. Valtaosa seksuaalisen hyväksikäytön ensikontakteista ja huumekaupasta tapahtuu nykyään somessa. Nuori ei ole ainoastaan riskissä joutua rikoksen uhriksi, vaan saattaa päätyä tai tulla värvätyksi tekemään rikoksia, kuten ostamaan tai myymään huumeita tai toteuttamaan väkivaltarikoksia. Myös ääriryhmät levittävät omaa propagandaansa ja rekrytoivat jäseniä internetin kautta, Garedew luettelee.
Ruutuajan rajoittamatta jättäminen on vastuutonta
Hallitus on toteuttamassa lastensuojelulain kokonaisuudistusta. Hallitusohjelman mukaan siinä tullaan muun muassa varmistamaan lapsen edun, hyvinvoinnin ja turvallisuuden toteutuminen rajoitustoimien käytön edellytyksiä selkeyttämällä.
Aloitteen mukaan erityisesti haavoittuvimmassa asemassa olevien eli huostaanotettujen tai väkivaltaisesti oireilevien nuorten kohdalla älylaitteiden käytön rajoittaminen olisi erityisen tärkeä suojaava toimenpide jo ennen liiallisen ruutuajan vakavien seurausten ilmenemistä.
– On täysin vastuutonta jättää päätös addiktoivan ruutuajan rajoittamisesta sijoitetun nuoren itsehillinnän varaan tai puuttua siihen vasta sitten, kun haitat ovat jo syntyneet, Garedew painottaa.