Artikkeli kuva

Pride-lippuja Helsingin kaupungintalon edustalla Helsingissä 1. heinäkuuta 2022. / LEHTIKUVA

Garedewilta toimenpidealoite liputussääntöjen tarkentamiseksi: Julkisen vallan ei tule lähteä mukaan mihinkään ideologiseen ja mielipiteitä jakavaan toimintaan

20.06.2024 |11:14

Joukko kansanedustajia jätti eilen toimenpidealoitteen liputussääntöjen tarkentamiseksi siten, että julkisissa rakennuksissa sallittaisiin liputtaminen ainoastaan Suomen virallisella lipulla sekä erityisissä perustelluissa tilanteissa EU:n, Naton, saamelaisten, romanien tai muiden valtioiden virallisilla lipuilla. Aloitteen laittoi alulle perussuomalaisten Kaisa Garedew.

– Suomen siniristilippu on yhteinen, virallinen kansallinen tunnuksemme. Julkisten rakennusten yhteydessä tapahtuva liputus tulisi toteuttaa sitä käyttäen, Kaisa Garedew perustelee.

Garedew painottaa, että vaikka Suomen liputuskäytännöt ovat verrattain vapaamuotoiset, on tärkeää, että valtion ja kuntien kohdalla lipun valintaan on aina asianmukainen peruste. Erilaisten järjestöjen ja yhteisöjen liput jakavat mielipiteitä, kun tavoitteena tulisi olla kansalaisten yhtenäisyyden vahvistaminen.

Selkeyttä ja tasa-arvoa liputtamiseen

Aloitteessa todetaan liputtamisen olevan arvokas juhlistamista ja kunnioittamista symboloiva teko. Julkisia rakennuksia koskevien liputussääntöjen tarkentaminen toisi selkeyttä ja tasa-arvoa liputtamiseen.

– Julkisen vallan ei tule lähteä mukaan mihinkään ideologiseen ja mielipiteitä jakavaan, kuten pride-liputukseen, vaan olla neutraali toimija, toteaa Garedew.

– Ahvenanmaan lippu lukeutuu virallisiin, ei-ideologisiin lippuihin ja myös se on luonnollisesti säilytettävä sallittuna lippuna Suomen lipun rinnalla, mikäli julkisrakennuksia koskevaa liputussääntöä tarkennetaan toimenpidealoitteeni mukaisesti. Vaikka lippu valitettavasti ja virheellisesti puuttuu toimenpidealoitteen listauksesta, se on tarkoituksenmukaista lisätä mukaan valiokuntakäsittelyn aikana.

Garedewin lisäksi aloitteen allekirjoittivat perussuomalaisten Sanna Antikainen, Miko Bergbom, Laura Huhtasaari, Tomi Immonen, Antti Kangas, Jari Koskela, Rami Lehtinen, Mikko Lundén, Juha Mäenpää, Mikko Polvinen, Anne Rintamäki, Sara Seppänen, Pia Sillanpää, kokoomuksen Juha Hänninen, keskustan Pekka Aittakumpu ja Timo Mehtälä, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen sekä Timo Vornanen (tv).

Artikkelia on päivitetty Ahvenanmaan lipun osalta 24.6.2024 klo 11.01.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää