

Trumpin kannattajia vaalivalvojaisissa Arizonassa. / LEHTIKUVA
Kansanedustaja Elo: Hiljainen enemmistö valitsi Trumpin presidentiksi
KOLUMNI | Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kirjoittaa arvionsa Yhdysvaltain vaaleista.
Ennustin puoli kuuden aikaan aamuyöstä, että Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Olin oikeassa. Republikaaneille tulee enemmistö sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin. Näin ollen presidentti Trump saa vahvan mandaatin toteuttaa hallintonsa politiikkaa. Yhdysvaltain hiljainen enemmistö on puhunut. Käsitettä “hiljaisesta enemmistöstä” käytti presidentti Richard Nixon puheessaan 3. marraskuuta 1969. Tänään hiljainen enemmistö huutaa “Make America great again”.
“Trump ei voittanut vallitsevan eliitin tuella, vaan nimenomaan sen ansiosta, että hänellä ei ollut vallitsevan eliitin tukea.”
Ensin perussuomalaiset voitti kannatuskyselyt jatkojytkyllään keväällä 2015. EU-eroa kannattaneet britit voittivat kannatuskyselyt brexitillään tänä kesänä. Ja nyt republikaanien Donald Trump voitti kannatuskyselyt trumpismilla. Trump teki republikaaneista työväenpuolueen ilman sosialismia.
Trumpin voitto asettaa kannatuskyselyt kyseenalaisiksi ja valtamedian asiantuntijoiden ennusteet naurunalaisiksi. Varsinkin suomalaisten. Trumpin menestys on hyvä opetus siitä että pitää kertoa siitä mikä on tilanne kentällä eikä siitä minkä haluaa tilanteen olevan. Sosiaalisessa mediassa samat ihmiset olivat pihalla tilanteesta ja järkyttyneitä lopputuloksesta kuin perussuomalaisten vaalivoiton ja brexitinkin kohdalla.
Kuukausien ajan puhuttiin siitä kuinka republikaanipuolue hajoaa. Siltä kieltämättä näyttikin ja loppujen lopuksi entinen presidentti George W. Bush ilmoitti äänestäneensä tyhjää. Sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä Trump ei voittanut vallitsevan eliitin tuella, vaan nimenomaan sen ansiosta, että hänellä ei ollut vallitsevan eliitin tukea. Riippumattomuus teki Trumpista uskottavan muutoksen tuojan sekä republikaanien esivaaleissa että varsinaisissa presidentinvaaleissa. Amerikkalaiset myös arvostavat liikemiehet korkealle, mitä useiden suomalaisten on vaikea ymmärtää. Nähdäkseni Donald Trump teki historiaa tulemalla valituksi ensimmäiseksi modernin ajan Yhdysvaltain presidentiksi suurpuolueiden eliitin ulkopuolelta.
Trumpin voitto on järisyttävä. Barack Obama voitti Ohion vaa’ankieliosavaltiossa kolmella prosentilla neljä vuotta sitten, mutta nyt Trump voitti yli 9 prosentilla. Trump voitti elintärkeän Floridan osavaltion selvin luvuin. Lisäksi suosikkisenaattorini ja todennäköisesti Trumpin jälkeen seuraava republikaanipresidentti Marco Rubio valittiin jatkamaan Floridan senaattorina. Trump voitti myös selvään presidentinvaalivoittoon vaadittavat Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Iowan, Wisconsinin ja Michiganin.
Demokraattipuolueessa alkaa rankka jälkipyykki. Hillary Clinton hävisi vaikka hänellä oli yli miljardin dollarin vaalikassa, puolueensa täysi kannatus, useiden julkkisten tuki, suuren osan valtamedian suosio ja jopa useiden merkittävien republikaanien suositus. Miten häviö oli mahdollinen vaikka kaikki osoitti voittoa? Suurin syy lienee amerikkalaisten tuntema inho ja epäluottamus Clintonin dynastiaa kohtaan. Sitä ei ole koskaan ymmärretty Suomessa. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksia ja analyysejä siitä, mikä meni Clintonilla ja demokraateilla vikaan.
“Katson, että Yhdysvaltain politiikassa dynastioiden aika on ohi. Seuraava demokraattien presidenttiehdokas on Trumpin vasemmistolainen versio.”
Hillary Clinton jää poliitikkona historiaan kaksinkertaisena presidentinvaalien häviäjänä kisoissa, jotka hänen olisi ennusteiden mukaan pitänyt voittaa: Barack Obamaa vastaan vuonna 2008 ja Donald Trumpia vastaan vuonna 2016. Katson, että Yhdysvaltain politiikassa dynastioiden aika on ohi. Seuraava demokraattien presidenttiehdokas on Trumpin vasemmistolainen versio. Tuskin iäkäs Bernie Sanders, vaan nuorempi ja energinen musta hevonen. Paljon on ollut puhetta siitä, että hyväksyykö republikaanit vaalien lopputuloksen, jos Clinton voittaa. Nyt testataan, että hyväksyvätkö demokraatit vaalien lopputuloksen, kun Trump voitti. Republikaanit vievät kaiken vallan demokraattien nenän edestä.
Vierailin maaliskuussa konservatiivien konferenssissa CPAC:ssa Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa. Kuulin kaikkia republikaanien esivaaliehdokkaita ja myönnän, että suosikkini oli Marco Rubio. Kun Trumpin voittokulku eteni ymmärsin että minun on syytä tutkia, mistä hänen kannatuksensa kumpuaa. Luin viime kesänä Ronald Reaganin hallinnossa toimineen Jeffrey Lordin kirjan Case for Trump: What America Needs. Kirjassaan Lord antaa akateemisen vastauksen siihen, miksi Trump on hyvä presidentti Yhdysvalloille. Luulenpa että Lordin teos on seuraava “bestseller”. Usealle ihmiselle tulee kiire tutustua siihen, että mitä presidentti Trump oikeastaan tarkoittaa.
Yhdysvaltain läsnäolo Euroopassa säilyy vakaana. Yhdysvaltain ja Suomen suhteet säilyvät hyvinä ja kehittyvät entistäkin paremmiksi, mikäli se on minusta kiinni. Perussuomalaisilla on viralliset suhteet republikaanipuolueeseen. Perussuomalaisilla on ulkoministeri ja republikaaneilla presidentti sekä enemmistö edustajainhuoneessa ja senaatissa. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet edistää suhteita Yhdysvaltoihin. Tartutaan tilaisuuteen, sillä hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat Suomen kansallinen etu.
SIMON ELO
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hillary Clintonilla ei enää mahdollisuuksia

Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavio on tyytyväinen Trumpin voittoon

Meri: “Äänestikö kansa taas väärin?”

Packalén: Trumpin valinta voi jopa parantaa kansainvälistä tilannetta

Dosentti Ruotsila: Sydänmaiden kapina nosti Trumpin voittoon
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää