Artikkeli kuva

Trumpin kannattajia vaalivalvojaisissa Arizonassa. / LEHTIKUVA

Kansanedustaja Elo: Hiljainen enemmistö valitsi Trumpin presidentiksi

09.11.2016 |09:25

KOLUMNI | Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo kirjoittaa arvionsa Yhdysvaltain vaaleista.

Ennustin puoli kuuden aikaan aamuyöstä, että Donald Trump on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Olin oikeassa. Republikaaneille tulee enemmistö sekä edustajainhuoneeseen että senaattiin. Näin ollen presidentti Trump saa vahvan mandaatin toteuttaa hallintonsa politiikkaa. Yhdysvaltain hiljainen enemmistö on puhunut. Käsitettä “hiljaisesta enemmistöstä” käytti presidentti Richard Nixon puheessaan 3. marraskuuta 1969. Tänään hiljainen enemmistö huutaa “Make America great again”.

“Trump ei voittanut vallitsevan eliitin tuella, vaan nimenomaan sen ansiosta, että hänellä ei ollut vallitsevan eliitin tukea.”

Ensin perussuomalaiset voitti kannatuskyselyt jatkojytkyllään keväällä 2015. EU-eroa kannattaneet britit voittivat kannatuskyselyt brexitillään tänä kesänä. Ja nyt republikaanien Donald Trump voitti kannatuskyselyt trumpismilla. Trump teki republikaaneista työväenpuolueen ilman sosialismia.

Trumpin voitto asettaa kannatuskyselyt kyseenalaisiksi ja valtamedian asiantuntijoiden ennusteet naurunalaisiksi. Varsinkin suomalaisten. Trumpin menestys on hyvä opetus siitä että pitää kertoa siitä mikä on tilanne kentällä eikä siitä minkä haluaa tilanteen olevan. Sosiaalisessa mediassa samat ihmiset olivat pihalla tilanteesta ja järkyttyneitä lopputuloksesta kuin perussuomalaisten vaalivoiton ja brexitinkin kohdalla.

Kuukausien ajan puhuttiin siitä kuinka republikaanipuolue hajoaa. Siltä kieltämättä näyttikin ja loppujen lopuksi entinen presidentti George W. Bush ilmoitti äänestäneensä tyhjää. Sillä ei kuitenkaan ollut merkitystä, sillä Trump ei voittanut vallitsevan eliitin tuella, vaan nimenomaan sen ansiosta, että hänellä ei ollut vallitsevan eliitin tukea. Riippumattomuus teki Trumpista uskottavan muutoksen tuojan sekä republikaanien esivaaleissa että varsinaisissa presidentinvaaleissa. Amerikkalaiset myös arvostavat liikemiehet korkealle, mitä useiden suomalaisten on vaikea ymmärtää. Nähdäkseni Donald Trump teki historiaa tulemalla valituksi ensimmäiseksi modernin ajan Yhdysvaltain presidentiksi suurpuolueiden eliitin ulkopuolelta.

Trumpin voitto on järisyttävä. Barack Obama voitti Ohion vaa’ankieliosavaltiossa kolmella prosentilla neljä vuotta sitten, mutta nyt Trump voitti yli 9 prosentilla. Trump voitti elintärkeän Floridan osavaltion selvin luvuin. Lisäksi suosikkisenaattorini ja todennäköisesti Trumpin jälkeen seuraava republikaanipresidentti Marco Rubio valittiin jatkamaan Floridan senaattorina. Trump voitti myös selvään presidentinvaalivoittoon vaadittavat Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Iowan, Wisconsinin ja Michiganin.

Demokraattipuolueessa alkaa rankka jälkipyykki. Hillary Clinton hävisi vaikka hänellä oli yli miljardin dollarin vaalikassa, puolueensa täysi kannatus, useiden julkkisten tuki, suuren osan valtamedian suosio ja jopa useiden merkittävien republikaanien suositus. Miten häviö oli mahdollinen vaikka kaikki osoitti voittoa? Suurin syy lienee amerikkalaisten tuntema inho ja epäluottamus Clintonin dynastiaa kohtaan. Sitä ei ole koskaan ymmärretty Suomessa. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksia ja analyysejä siitä, mikä meni Clintonilla ja demokraateilla vikaan.

“Katson, että Yhdysvaltain politiikassa dynastioiden aika on ohi. Seuraava demokraattien presidenttiehdokas on Trumpin vasemmistolainen versio.”

Hillary Clinton jää poliitikkona historiaan kaksinkertaisena presidentinvaalien häviäjänä kisoissa, jotka hänen olisi ennusteiden mukaan pitänyt voittaa: Barack Obamaa vastaan vuonna 2008 ja Donald Trumpia vastaan vuonna 2016. Katson, että Yhdysvaltain politiikassa dynastioiden aika on ohi. Seuraava demokraattien presidenttiehdokas on Trumpin vasemmistolainen versio. Tuskin iäkäs Bernie Sanders, vaan nuorempi ja energinen musta hevonen. Paljon on ollut puhetta siitä, että hyväksyykö republikaanit vaalien lopputuloksen, jos Clinton voittaa. Nyt testataan, että hyväksyvätkö demokraatit vaalien lopputuloksen, kun Trump voitti. Republikaanit vievät kaiken vallan demokraattien nenän edestä.

Vierailin maaliskuussa konservatiivien konferenssissa CPAC:ssa Washington DC:ssä, Yhdysvalloissa. Kuulin kaikkia republikaanien esivaaliehdokkaita ja myönnän, että suosikkini oli Marco Rubio. Kun Trumpin voittokulku eteni ymmärsin että minun on syytä tutkia, mistä hänen kannatuksensa kumpuaa. Luin viime kesänä Ronald Reaganin hallinnossa toimineen Jeffrey Lordin kirjan Case for Trump: What America Needs. Kirjassaan Lord antaa akateemisen vastauksen siihen, miksi Trump on hyvä presidentti Yhdysvalloille. Luulenpa että Lordin teos on seuraava “bestseller”. Usealle ihmiselle tulee kiire tutustua siihen, että mitä presidentti Trump oikeastaan tarkoittaa.

Yhdysvaltain läsnäolo Euroopassa säilyy vakaana. Yhdysvaltain ja Suomen suhteet säilyvät hyvinä ja kehittyvät entistäkin paremmiksi, mikäli se on minusta kiinni. Perussuomalaisilla on viralliset suhteet republikaanipuolueeseen. Perussuomalaisilla on ulkoministeri ja republikaaneilla presidentti sekä enemmistö edustajainhuoneessa ja senaatissa. Suomella on erinomaiset mahdollisuudet edistää suhteita Yhdysvaltoihin. Tartutaan tilaisuuteen, sillä hyvät suhteet Yhdysvaltoihin ovat Suomen kansallinen etu.

SIMON ELO


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää