Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Kansanedustaja Arja Juvonen Kela-uudistuksesta: ”Pidän erittäin tärkeänä ja merkittävänä sitä, että ikääntyneiden lääkäriin pääsyä tehostetaan ja nopeutetaan”

10.10.2024 |17:08

Yli 65-vuotiaat saattavat pian päästä yksityislääkärille julkisen hinnalla. Hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset palautetaan merkittävästi korotettuina. Lisäksi silmälääkäreiden, gynekologien, fysioterapian, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden korvauksia korotetaan. Omalääkärimalliakin kehitetään Kela-uudistuksen myötä.

Kela-korvauksia koskevat uudistukset tulisivat voimaan vaiheittain. Suurin muutos koskee 65 vuotta täyttäneitä, joille STM ja Kela valmistelevat Kela-korvauksiin perustuvaa valtakunnallista valinnanvapauskokeilua. Kokeiluun sisältyy hintakatto.

Kokeilussa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityisen yleislääkärin vastaanotolle julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla. Kyse on eräänlaisesta valtakunnallisesta palvelusetelistä, johon ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet ympäri Suomen hyvinvointialueesta riippumatta.  Kela-korvauksiin on tulossa hintakatto, jotta hyödyn korvauksista saa asiakas.

– Korvausten korotukset eivät saa valua hintoihin, sanoo sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen  STM:n tiedotteessa.

“Nopea hoitoonpääsy on avaintekijä”

– Pidän erittäin tärkeänä ja merkittävänä sitä, että lääkäriin pääsyä tehostetaan ja nopeutetaan ikääntyneiden kohdalla. Nopea hoitoon pääsy on avaintekijä siinä, että ihminen kuntoutuu ja toipuu, eikä  sairaus pahene, kommentoi perussuomalaisten kansandedustaja ja geronomi  Arja Juvonen hallituksen Kela-uudistuksen tavoitteita.

Juvonen muistuttaa, että ennaltaehkäisevät toimenpiteet ja nopea hoito vähentävät myös erikoissairaanhoidon tarvetta tai nopeuttavat erikoissairaanhoitoon pääsyä, kun tarve kartoitetaan.

– Lähete eteenpäin on tärkeä, jotta potilas pääsee leikkaukseen, kuntoutukseen tai vaikkapa fysioterapiaan. Elämänlaatu kohenee, elinikääkin voi tulla lisää ja näin ehkäistään enelta myös mahdollisia hoitovirheitä sekä hoitokärsimystä.

Hedelmöityshoitojen korvaukset palautetaan korotettuina

Hallitus antoi torstaina esityksen lakimuutoksesta, jolla palautetaan hedelmöityshoitojen Kela-korvaukset. Korvaukset kattaisivat jatkossa noin 40 prodenttia korvauksen perusteena olevista kustannuksista.

Esityksen tavoitteena on auttaa tahattomasta lapsettomuudesta kärsiviä, parantaa hedelmöityshoitojen saatavuutta sekä edistää syntyvyyttä. Hedelmöityshoitojen korvaukset palautettaisiin laajuudeltaan sellaisina kuin ne olivat vuoden 2022 loppuun saakka. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2025.

Juvosen mukaan “hedelmöityshoidot kestävät pitkään ja ne ovat myös kalliita”.  Siksi korvausten palauttaminen niihin on hyvä ja kannatettava asia.

Korvauksia myös ilman lähetettä

Silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäyntien korvaustaksoja korotettaisiin 60–70 euroon.

Fysioterapiakäynneistä voisi jatkossa saada noin 15 euron korvauksen korkeintaan neljästä käynnistä vuodessa, myös ilman lääkärin lähetettä.

Suuhygienistikäynteihin voisi saada ilman lääkärin lähetettä noin 21 euron korvauksen kahdesti vuodessa. Mielenterveyspalveluiden Kela-korvauksia korotetaan maltillisesti.

“Ennaltaehkäisy vähentää kärsimystä ja laskee kustannuksia”

Muutokset tulevat suunnitelman mukaan voimaan ensi vuoden huhtikuun alusta alkaen.

– Kaihi ja silmänpohjan rappeuma yleistyy ja silmävaivat koskettavat liki jokaista joskus. Likinäköisyys lisää verkkokalvon irtaumaa – on tärkeää, että silmiä tutkitaan ja hoidetaan ajoissa. Myös silmänpohjan rappeuma, kostea ja kuiva, ovat molemmat ikäihmisellä yleisiä ja vaativat nopean hoitoon pääsyn ja hoidon aloittamisen, Juvonen toteaa.

– Näin ennaltaehkäistään näkövammaisuutta, joka invalidisoi aiheuttaen inhimillistä kärsimystä, mutta myös taloudellisia kustannuksia.

Fysioterapian osalta Juvonen näkee, että kaatumistapaturman jälkeen on ehdotonta, että henkilö saa kuntoutuksen ja palautuu liikkumiskykyiseksi. Jos henkilö ei saa kuntoutusta eikä toivu, hän jää kotiin liikuntaongelmaisena, osallisuus kärsii ja kotipalvelujen määrän tarve kasvaa.

Helpommin erikoislääkärille

Juvonen pitää tärkeänä myös erikoislääkärille pääsyä: gynekologia, silmätaudit, hedelmöityshoidot , “näillä kaikilla osa-alueilla on erityistyyppinsä”.

Naistentautien osalta parantuu “gynekologisten syöpien ja vaivojen ennaltaehkäisy, lisääntymiskyvyn ylläpito, nuorten ehkäisyasiat, vaihdevuosioireiden hoito”, Juvonen luettelee.

-Toki mielenterveysasiatkin ovat tärkeitä, myös terapiatakuun tullessa ensi vuonna voimaan. Jotta se toteutuu, on hienoa, että hallitus panostaa palveluihin. Asiat eivät ole vain sanoja paperilla vaan toimimme myös.

Omalääkäri tulee

Hallitusohjelman mukaisesti hallituksen tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta hyödyntämällä myös omalääkärimallia. Tavoitteen edistämiseksi hallitus valmistelee ja toteuttaa omalääkärimallikokeilun.

STM kokoaa parhaillaan yhteen tietopohjaa aiemmista ja käynnissä olevista hankkeista. Tämän jälkeen käynnistetään ja syvennetään yhdessä hyvinvointialueiden kanssa omalääkärikokeiluja. Kela-korvauksia voidaan käyttää omalääkärimallin kehittämiseen osana kokeiluja.

Muutokset Kela-korvauksiin on tarkoitus tehdä jo sovitun 335 miljoonan euron budjetin puitteissa. Tuon summan hallitus on varannut Kela-korvauksien korottamiseen.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Ministeri Kaisa Juuso: Kouvolan yöpäivystyksen säilymisen taustalla alueen laaja väestö, psykiatrinen sairaala ja Karjalan prikaati – ”Heidän tarpeensa tulee ottaa huomioon”

06.09.2024 |14:47
Suomen uutiset logo

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä tulee rajoittaa – mallia voisi hakea Ruotsista

29.08.2024 |15:03

Viikon suosituimmat

9.
Suomen uutiset logo

Ruotsin hallitus haluaa maassa laittomasti piileskelevät sadat tuhannet ulos maasta – vihervasemmisto ja liittoaktivistit vastustavat

11.11.2024 |09:21

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää