

MATTI MATIKAINEN
Kansanäänestystä EU-tukipaketista vaativa kansalaisaloite keräsi ennätysajassa nimet täyteen – aloite etenee vauhdikkaasti eduskunnan käsittelyyn
Perussuomalaisen Nuorison käynnistämä kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämisestä EU-tukipaketista keräsi vain neljässä päivässä vaadittavat 50 000 allekirjoittajaa, ja nyt nimiä on kaikkiaan 58 960. Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom kertoi Tuumaustunnilla, että aloite pyritään nyt saamaan vauhdilla eduskuntaan.
Pääministeri Sanna Marin sopi kesällä EU-johtajien kokouksessa tukipaketista, jonka koko on 750 miljardia euroa ja Suomen vastuut ovat yli 13 miljardia euroa. Summasta suoria avustuksia on 3,4 miljardia euroa, minkä päälle tulee myös muita kuluja kuten lainojen korkoja.
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom kertoo kansalaisaloitteen laatimisen taustoista.
– Marinin neuvottelemassa paketissa Suomen maksut jatkuisivat jopa vuoteen 2058 saakka. Se on pitkä aika. Kun Marinin hallitus sai mandaatin vuoden 2019 eduskuntavaaleissa, ei tiedetty, että tällainen paketti tuotaisiin eduskuntaan. Näin ollen voidaan katsoa, että on perusteltua kysyä kansan mielipidettä, eli haluammeko todella antaa näin suuren osan valtion rahoista ulkomaille, Bergbom sanoo.
Hän huomauttaa, että tukipaketti olennaisesti myös muuttaisi EU:n luonnetta kohti liittovaltiota siten, että Suomen lainsäädäntö- ja budjettivaltaa siirtyy EU:lle.
Kansa osoitti näkemyksensä ilman valtamedian tukea
Nimien kerääminen kansalaisaloitteeseen alkoi keskiviikkona 23. syyskuuta ja vaadittavat 50 000 nimeä tuli täyteen vain neljässä päivässä. Nyt nimiä on kaikkiaan 58 960. Nimien kerääminen päätettiin seuraavalla viikolla maanantaina 28.9.
Bergbom kertoo, että nimien keräämisen keskeyttämiselle tuli kiire siksi, että aloite saataisiin vauhdikkaasti eduskuntaan.
– Muuten pääministeri Marin ja hallitus voisivat vedota siihen, että kansalaisaloitetta ei ehditä käsittelemään, sillä itse elpymispaketti on tulossa nopeasti käsittelyyn eduskunnan valiokunnissa.
Bergbom ja Perussuomalainen Nuoriso katsovat, että 50 000 nimeä aloitteeseen vain neljässä päivässä on merkittävä saavutus, ottaen huomioon, että nimet kerättiin täyteen lähes täysin ilman valtamedian tukea. Sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissä ja Facebookissa aloite sen sijaan sai runsaasti näkyvyyttä.
– Maakuntamediassa oli muutama uutinen etupainotteisesti, mutta valtakunnallinen media reagoi aloitteeseen vasta sitten, kun kasassa oli vaadittavat 50 000 nimeä. Lopputulos oli kuitenkin se, että kansa pääsi osoittamaan näkemyksensä ilman valtamedian apua.
Kansanäänestyksen tulos osoittaisi hallitukselle suunnan
Bergbom toivoo, että aloite saa eduskunnassa ansaitsemansa kohtelun.
– Jotta voitaisiin järjestää kansanäänestys elpymispaketista. Ideana on totta kai se, että antaako kansa hallitukselle elpymispaketista mandaatin vai eikö anna. Äänestystulos on selvä signaali, miten hallituksen pitäisi toimia, Bergbom sanoo.
Hän harmittelee sitä, että eräät hallituspuolueiden kansanedustajat ovat eri yhteyksissä esittäneet, että kansanäänestystä ei voitaisi järjestää.
– Mikko Kärnän (kesk.) mukaan Suomi lentäisi pihalle EU:sta, jos kansanäänestyksellä paketista kieltäydyttäisiin. On aika mielenkiintoinen tulkinta, että emme muka voisi olla olematta mukana paketissa, Bergbom sanoo.
Kuten useat suomalaiset taloustieteilijät, myös Perussuomalainen Nuoriso katsoo, että elvytystoimet tulisi tehdä kansallisesti, eikä ylikansallisesti EU:n kautta.
Kotimaan ongelmiin ei löydy rahaa, mutta EU:lle kyllä
Bergbomin mukaan tilannetta kuvaa hyvin se, että vaikka suomalaiset nuoret kärsivät masennuksesta ja mielenterveysongelmista, Suomesta katoaa työpaikkoja ja terveyskeskuksissa on järkyttävät jonot, niin näihin kohteisiin ei löydy rahaa, mutta Euroopan unionille kyllä.
Bergbom nostaa myös esille valtamedian harhaanjohtavan uutisoinnin elpymispaketista.
– Yleisradio kirjoitti, että Suomi olisi saamassa elpymispaketista 3,2 miljardia euroa. Tuskin voidaan liikaa korostaa sitä, että Suomi ei ole saamassa paketista euroakaan, vaan Suomi menettää pelkästään suoraa rahaa 3,4 miljardia ja sen lisäksi vastuut ja korot päälle.
Bergbom esittää suuret kiitokset allekirjoittaneille sekä kaikille, jotka olivat mukana kampanjassa keräämässä nimiä aloitteeseen kansanäänestyksen järjestämiseen EU-elpymispaketista.
– Se oli myös osoitus medialle, että asioita voidaan nostaa kansalaiskeskusteluun ilman median tukea.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Putkonen: Perussuomalaiset eivät kannata sosiaaliturvan leikkauksia vaan sitä, että sosiaaliturvan rahoituspohjaa vahvistetaan

Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista – kansalaisaloite keräsi yli 20 000 allekirjoitusta vuorokaudessa

EU-tukipaketista kansanäänestystä vaativa kansalaisaloite etenee uskomattomalla vauhdilla – käyrä osoittaa pystysuoraan

Hakkarainen: EU rikkoo härskisti omia sääntöjään

Euroopan talous ja moraali jakaantumassa taas kahtia

Vihreät kannattaa EU-verotusta ja Italian talouden tukemista – Huhtasaari: ”EU on laittomuuden tilassa”

Halla-aho: On joutavanaikaista pelottelua väittää, että EU-elpymispaketin tyrmäämisellä olisi dramaattisia vaikutuksia Suomelle

PS: Hallituksen ”kestävän kasvun ohjelma” tuo vain EU:n yhteisen velkavankeuden

Hallitus ei halua kansanäänestystä valtavasta EU:n tukipaketista – ”Ei uskalla kysyä kansalta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää