LEHTIKUVA
Kansallisvaltion kaipuuta saarivaltakunnassa – enemmistö skotlantilaisista äänestäisi nyt itsenäisyyden puolesta
Skotlantilaiset ovat kovaa vauhtia etääntymässä imperiumin syleilystä. Nyt jo 55 prosenttia skoteista olisi nettikyselyn mukaan valmis jättämään hyvästit Britannialle. Gallupin on toteuttanut Panelbase ja sen on tilannut liike-elämän etuja ja Skotlannin itsenäisyyttä ajava ajatushautomo Business for Scotland.
Panelbasen tutkimuksessa Skotlannin itsenäisyyttä kannattavien osuus on kasvanut vuoden 2014 tasosta 10 prosenttiyksikköä ja on nyt 55 prosenttia. Ei-äänten osuus on nyt 45 prosenttia. Kun lukuihin otetaan mukaan henkilöt, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa, kyllä-äänten osuus on 51 prosenttia ja ei-äänten 42 prosenttia.
– Vuoden 2014 kansanäänestyksen tuloksen kääntäminen päinvastaiseksi on maanjäristys, joka lähettää aaltoja kautta poliittisen maailman, sanoo Business for Scotland -järjestön johtaja Gordon MacIntyre-Kemp Edinburgh News -verkkomediaan antamassaan haastattelussa.
– Kesäkuun kyselyssä itsenäisyyttä kannatti jo 54 prosenttia vastaajista. Tulos muutti perustuslaillisen keskustelun suunnan, aiheutti paniikin Britannian hallituksessa ja johti lukuisten korkean profiilin konservatiivien vierailuihin Skotlannissa.
Keskustelu itsenäisyydestä jatkuu
Panelbasen kyselyn tulos on huomioitu laajemminkin saarivaltakunnassa. Talousmedia Financial Times otsikoi juttunsa piikikkäästi ja toteaa, että ”Lontoon omahyväisyys palauttaa Skotlannin itsenäisyyden taas pelipöydälle”.
Jutussa viitataan myös ”varteenotettavaan” YouGov-galluppiin Skotlannin itsenäisyydestä. Siinä äänet jakautuivat 53 prosenttia puolesta ja 47 prosenttia vastaan.
– Ensimmäistä kertaa kyllä-äänet ovat pysyneet johdonmukaisesti enemmistönä mielipidetiedusteluissa kuukausien ajan, toteaa John Curtice, politiikan tutkija Skotlannin Strathclyden yliopistosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YouGov Panelbase John Curtice Gordon MacIntyre-Kemp Westminster toryt itsenäisyysäänestys referendum Skotlannin itsenäisyys Boris Johnson Brexit Skotlanti Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pääministeri May Skotlannille: “Nyt ei ole oikea aika kansanäänestykseen itsenäisyydestä”
Pirtelöt ja kivet lentelevät brittien eurovaalikampanjassa – Burger King tempautui tapaukseen mukaan, nyt yhtiötä syytetään väkivaltaan yllyttämisestä
Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Viikon suosituimmat
Keskustan riveistä perussuomalaisiin siirtynyt Pekka Aittakumpu: ”Perussuomalaiset on Suomen rohkein puolue”
Keskustan eduskuntaryhmästä perussuomalaisiin siirtynyt kansanedustaja Pekka Aittakumpu haluaa elää Suomessa, jossa nuorilla riittää uskoa tulevaisuuteen ja rohkeutta perustaa perheitä ja synnyttää lapsia. Aittakummun mielestä perussuomalaiset toimii ainoana uskottavana vastavoimana perhearvoja murentaville vasemmalta tuleville ideologioille, mitä muut puolueet eivät halua tai pysty tekemään.
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Donald Trumpin vierailu Joe Roganin ohjelmassa keräsi ennätysyleisön
Kolmen tunnin keskustelu Joe Roganin kanssa onnistui näyttämään inhimillisen puolen Donald Trumpista. Jutellessaan UFC-selostajana tunnetun Roganin kanssa vapaaottelusta Trump ei vaikuttanut poliitikolta vaan kamppailu-urheilufanilta. Keskustelussa käytiin läpi myös poliittisia aiheita, kuten maailmankauppa, energiatalous, sodat ja vaalivilppi.
Ruotsissa vietettiin hiljainen hetki Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistolle – tuhannet huusivat suosionosoituksia Malmössä
Ruotsissa järjestettiin viikko sitten mielenosoituksia, joissa kunnioitettiin Hamasin terroristi Yahya Sinwarin muistoa.
Eurooppaan vyöryi 10 vuodessa 4,5 miljoonaa Syyrian pakolaista – nyt kielteisen turvapaikkapäätökseen saaneet halutaan palauttaa turvalliseen kotimaahansa
Pelkästään Syyriasta on tullut 4,5 miljoonaa ihmistä Eurooppaan hakemaan turvaa ja parempaa elämää vuoden 2015 jälkeen. Suhtautuminen turvapaikanhakijoihin ja luvattomaan siirtolaisuuteen on kuitenkin muuttunut radikaalisti EU:n alueella vajaassa vuosikymmenssä. Nyt ainakin vaille turvapaikkaa jääneet halutaan palauttaa takaisin kotimaihinsa.
Trumpin suosio kasvaa ja demokraattien epätoivo syvenee – on aika kaivaa taas esiin Hitler-kortti
Trumpin suosio on kasvussa ja demokraateilta alkavat asia-argumentit loppua, joten on tullut jälleen aika kaivaa esiin Hitler-kortti. Kamala Harris haukkuu vastaehdokastaan fasistiksi, joka on pakko pysäyttää, ja Suomen media liittyy kuoroon. Donald Trumpia fasistiksi ja Hitleriksi leimaavat ihmiset eivät ehkä tajua, että jatkuva vihapuhe saattaa yllyttää epätasapainoisia henkilöitä yrittämään jälleen kerran Trumpin salamurhaamista.