LEHTIKUVA
Kansallisvaltion kaipuuta saarivaltakunnassa – enemmistö skotlantilaisista äänestäisi nyt itsenäisyyden puolesta
Skotlantilaiset ovat kovaa vauhtia etääntymässä imperiumin syleilystä. Nyt jo 55 prosenttia skoteista olisi nettikyselyn mukaan valmis jättämään hyvästit Britannialle. Gallupin on toteuttanut Panelbase ja sen on tilannut liike-elämän etuja ja Skotlannin itsenäisyyttä ajava ajatushautomo Business for Scotland.
Panelbasen tutkimuksessa Skotlannin itsenäisyyttä kannattavien osuus on kasvanut vuoden 2014 tasosta 10 prosenttiyksikköä ja on nyt 55 prosenttia. Ei-äänten osuus on nyt 45 prosenttia. Kun lukuihin otetaan mukaan henkilöt, jotka eivät vielä ole päättäneet kantaansa, kyllä-äänten osuus on 51 prosenttia ja ei-äänten 42 prosenttia.
– Vuoden 2014 kansanäänestyksen tuloksen kääntäminen päinvastaiseksi on maanjäristys, joka lähettää aaltoja kautta poliittisen maailman, sanoo Business for Scotland -järjestön johtaja Gordon MacIntyre-Kemp Edinburgh News -verkkomediaan antamassaan haastattelussa.
– Kesäkuun kyselyssä itsenäisyyttä kannatti jo 54 prosenttia vastaajista. Tulos muutti perustuslaillisen keskustelun suunnan, aiheutti paniikin Britannian hallituksessa ja johti lukuisten korkean profiilin konservatiivien vierailuihin Skotlannissa.
Keskustelu itsenäisyydestä jatkuu
Panelbasen kyselyn tulos on huomioitu laajemminkin saarivaltakunnassa. Talousmedia Financial Times otsikoi juttunsa piikikkäästi ja toteaa, että ”Lontoon omahyväisyys palauttaa Skotlannin itsenäisyyden taas pelipöydälle”.
Jutussa viitataan myös ”varteenotettavaan” YouGov-galluppiin Skotlannin itsenäisyydestä. Siinä äänet jakautuivat 53 prosenttia puolesta ja 47 prosenttia vastaan.
– Ensimmäistä kertaa kyllä-äänet ovat pysyneet johdonmukaisesti enemmistönä mielipidetiedusteluissa kuukausien ajan, toteaa John Curtice, politiikan tutkija Skotlannin Strathclyden yliopistosta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- YouGov Panelbase John Curtice Gordon MacIntyre-Kemp Westminster toryt itsenäisyysäänestys referendum Skotlannin itsenäisyys Boris Johnson Brexit Skotlanti Britannia
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pääministeri May Skotlannille: “Nyt ei ole oikea aika kansanäänestykseen itsenäisyydestä”
Pirtelöt ja kivet lentelevät brittien eurovaalikampanjassa – Burger King tempautui tapaukseen mukaan, nyt yhtiötä syytetään väkivaltaan yllyttämisestä
Perussuomalaiset: Brexit aiheutti paniikin – ”Jopa Ylen pölyttyneet kirjeenvaihtajat on täytynyt hälyttää uutisoimaan EU-myönteisiä juttujaan suomalaisille”
Globalismin huippu on jo nähty – Farage päihitti federalistit
Laura Huhtasaari brexitistä ja EU:sta: “EU:n hidas mureneminen tulee jatkumaan lähivuosina”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.