LEHTIKUVA
Kansalliseen turvallisuuteen suhtaudutaan nyt vakavasti – ”Jatkossa terrorismia voidaan entistä paremmin estää etukäteen”
Keskusrikospoliisi epäilee kolmen ulkomaalaistaustaisen miehen osallistuneen radikaali-islamistisen Isis-ryhmän toimintaan. Perussuomalaisten kansanedustaja, tiedusteluvalvontavaliokunnassakin vaikuttava Vilhelm Junnila kuitenkin vakuuttaa huolestuneille kansalaisille, että tämä hallitus panostaa sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen.
Helsingin käräjäoikeus vangitsi viime perjantaina kolme miestä epäiltynä terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta.
Asiaa tutkii keskusrikospoliisi. Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Salminen vahvistaa, että epäillyt eivät ole Suomen kansalaisia, mutta hän ei kommentoi taustoja tarkemmin eikä sitäkään, milloin henkilöt ovat tulleet Suomeen. Vangitut miehet ovat alle 40-vuotiaita, ja heidän osoitetietonsa johtavat pääkaupunkiseudulle.
Riskitaso noussut
Perussuomalaisten kansanedustaja, tiedusteluvalvontavaliokunnassakin vaikuttava Vilhelm Junnila toteaa, että hänelle ei tullut yllätyksenä se, että Suomessakin on Isis-ryhmään kytköksissä olevia henkilöitä.
Keskusrikospoliisi korostaa, että Suomeen ei kuitenkaan kohdistu välitöntä terrorismiuhkaa. Miesten jäljille päästiin suojelupoliisin tiedustelun kautta.
Junnila kiittelee poliisin ripeää toimintaa.
– Riskitaso Suomessa on kasvanut. Jos mietitään aiempien vuosien tapahtumia sekä sitä, kuinka vastaavat tapaukset ovat yleistyneet kansainvälisestikin, niin valitettavasti suurena yllätyksenä tapausta ei voi pitää.
Terrorismin torjunnan kohdehenkilöitä on Suomessa tällä hetkellä noin 350. Kohdehenkilöiden lista ei ole pysyvä, vaan sille lisätään ja siltä poistetaan henkilöitä jatkuvan arviointityön perusteella.
Junnila muistuttaa, että Supon mukaan terrorismin uhka Suomessa on edelleen neliportaisen asteikon tasolla kaksi, eli kohonnut.
– Suomessa valitettavasti on erilaisia ääriryhmien toimijoita, joilla on halu ja kyky väkivaltaisten iskujen tekemiseen. Hallitus aikoo vahvistaa tiedustelulainsäädäntöä, jotta tiedustelumenetelmiä voidaan toteuttaa myös tilanteissa, joissa kotirauhan piirissä olevassa paikassa harjoitetaan vakavasti kansallista turvallisuutta vaarantavaa toimintaa, kuten terrori-iskun suunnittelua.
Taustalla maahanmuuttopolitiikan virheitä
Globaalien tapahtumien lisäksi osasyynä terroristisen uhan kohoamiselle Suomessa Junnila mainitsee aiempina vuosina, erityisesti viime vuosikymmenellä, Suomessa tehdyt maahanmuuttopolitiikan virheet.
Junnila nostaa esille kaksi lähimenneisyyden tapahtumaa. Syksyllä 2015 silloinen pääministeri Juha Sipilä ilmoitti antavansa Kempeleen-kotinsa pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden käyttöön.
– Sipilän ilmoituksen jälkeen arabiankieliset uutiset levittivät Sipilän puheita pitkin Lähi-itää ja Pohjois-Afrikkaa. Se vaikutti osaltaan laajamittaisen massamaahanmuuton vahvistumiseen. Tulijoita ilmestyi sittemmin Suomeen runsaasti. Monenkaan kohdalla tulijoiden taustoista ei saatu tietoa, ja silloiset päättäjät olivat avuttomia tällaisen uudenlaisen uhan edessä eikä lainsäädäntökään ollut ajan tasalla, Junnila sanoo.
Toisena kansanedustaja Junnila mainitsee osin salaisen suunnitelman al-Holin pakolaisleirillä olleiden, Isis-taistelijoiden kanssa toimineiden ja suomalaisiksi väitettyjen ihmisten kuljettamiseksi Suomeen.
– Suomeen siis ”pelastettiin” terroristien perheenjäseniä tai muuten ihmisiä terroristijärjestön liepeiltä. Siinä otettiin suuri riski. Toivon todella, että heidät on saatu sopeutettua suomalaiseen yhteiskuntaan, Junnila sanoo ja huomauttaa, että muissa Pohjoismaissa vastaavaan terroristiseen toimintaan osallistuneita henkilöitä on jo tuomittu erilaisista terrorismirikoksista.
– Näin tulee jatkossa toimia myös Suomessa, ja lainsäädäntöä ollaankin päivittämässä tältäkin osin.
Yhdessä hymistelemällä ongelmia ei ratkaista
Radikalisoituneiden ihmisten Suomessa oleskelun ja Suomeen pääsyn taustalla Junnila näkee myös eräänlaisen yhteiskunnallisen itsesensuurin ja ilmapiirin, jossa maahanmuuttopolitiikan keskeisistä ongelmista ei pitkään aikaan suostuttu puhumaan asian vaatimalla vakavuudella.
– Tämä tilanne on osaltaan johtanut siihen, että edes terrorismiin ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota, Junnila sanoo ja toteaa, että asiakeskustelua on usein haluttu johtaa sivuraiteille.
– Tiedän tämän omasta kokemuksestani. Vuonna 2019 vierailin puhujana Turun terrori-iskun uhrien muistotilaisuudessa puhumassa ekstremismiä vastaan. Esimerkiksi viime vuonna mediassakaan puheeni sisältöä ei haluttu huomioida, vaan keskityttiin vielä vuosia tilaisuuden jälkeen siihen, keitä henkilöitä mahdollisesti oli ollut yleisössä.
– Tämä kertoo paitsi politiikan polarisaatiosta myös siitä, että terrorismikin on jotenkin haluttu sivuuttaa, ikävänä yksityiskohtana, ja yhteiskunnallisessa keskustelussa on haluttu puhua vain ”kivoista” asioista. Yhteiskunnallisia ongelmia tai kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvia uhkia ei kuitenkaan voi ratkaista vain hymistelemällä iloisesti abstraktien ideaalien ympärillä.
Tietoisuus uhkakuvista kasvaa
Tänä päivänä tietoisuus eritasoisista uhkakuvista on Junnilan mukaan kuitenkin jo entistä paremmalla tasolla.
– Myös Venäjän aggressiivinen toiminta Ukrainassa sekä Suomen Nato-jäsenyys ovat tuoneet turvallisuustekijät keskusteluun huomattavasti entistä laajemmin. Ihmiset miettivät enemmän myös omaa, henkilökohtaista turvallisuuttaan. Monet kansalaiset ovat tänä päivänä myös aiempaa kiinnostuneempia siitä, millainen lainsäädäntö suomalaisten turvana on. Hallitus vahvistaa olennaisesti kansallista turvallisuutta.
Hallitus panostaa sekä sisäiseen että ulkoiseen turvallisuuteen. Oikeusministeri Leena Meren johdolla oikeusministeriö asetti jo viime vuonna terrorismirikosten lainsäädännön kokonaisuudistuksen. Tarkoituksena on vastata nykyisiin terrorismin uhkiin ja poistaa sääntelyn vaikeaselkoisuus. Mahdolliset aukot nykyisissä kriminalisoinneissa arvioidaan. Lisäksi hallitusohjelman mukaan rangaistukset terrorismirikoksista kovenevat.
– Terrorismi muuttuu jatkuvasti ja on olennaista, että rangaistavuus kattaa kaikentyyppiset terrorismia merkityksellisesti edistävät teot. Tämä siis koskisi jatkossa myös henkilöitä, jotka hoitavat omaa perhettään palvelevia tehtäviä terroristijärjestön tai ryhmän hallitsemalla alueella tai jotka muutoin vain oleskelevat tällaisella alueella. Tarkoituksena on, että terroristijärjestöön tai -ryhmään kuuluminen ja sen jäsenyys voitaisiin jatkossa huomioida, Junnila kertoo.
Junnila korostaa, että perussuomalaiset ja koko hallitus ottaa vakavasti kansalliseen turvallisuuteen liittyvät asiat. Lainsäädäntötyössä hallitus esimerkiksi tekee terrorismirikosten tunnusmerkistöjen ja terrorismirikosten välistä suhdetta selkeämmäksi.
– Tämä on erityisen tärkeää esimerkiksi siksi, että jatkossa terrorismia voidaan entistä paremmin estää etukäteen ja myös rangaista siitä ankarammin rangaistuksin. Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen on myös tulossa kokonaisuudistus. Samaan yhteyteen kuuluu tietojenvaihdon tehostaminen ja kansallisen turvallisuuden suojaaminen.
KUVA MATTI MATIKAINEN
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Mikko Salminen Venäjän aggressio Nato-jäsenyys ulkoinen turvallisuus kansallinen turvallisuus epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka terrorismirikokset Radikaali islam Sisäinen turvallisuus Leena Meri Vilhelm Junnila Suojelupoliisi ISIS Juha Sipilä Terrorismi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Megamoskeijan rakentaminen puhuttaa Ruotsissa – “Tukholmaan ei tarvita terroristien lastentarhaa”
Yle valkopesi iranilaisterroristin “norjalaismieheksi” – muut lehdet kuittasivat Oslon terroriteon pikku-uutisella
Saksan kotimaantiedustelu ei ole huolissaan vaatimuksesta muuttaa maa islamilaiseksi valtioksi – ”Kalifaatti on valtiomuoto siinä missä monarkiakin”
IDF vaatii vastauksia: Miksi Al Jazeeraa oletettavasti avustanut toimittaja vangitsi panttivangit kotiinsa?
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Hybridiosaamiskeskuksen johtaja Jukka Savolainen: Suomalaiset oikeusoppineet politikoivat asiantuntijaroolissa – ”Vastauksiin yhdistyy omia toiveita siitä, kuinka asioiden pitäisi olla”
Hybridiosaamiskeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen arvostelee suomalaisia oikeustieteilijöitä sortumisesta politikointiin. Asetelma oli nähtävissä etenkin viime kesänä eduskunnan säätämästä rajaturvallisuuslaista käydyn julkisen keskustelun yhteydessä. Eduskunta sääti lain, vaikka eräät kansainvälisen oikeuden professorit katsoivat että lain soveltaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Donald Trump haluaa lopettaa tuulivoiman rakentamisen: “Se on kaikkein kalleinta energiaa ja monta kertaa kalliimpaa kuin puhdas maakaasu”
Uusiutuvan energian osalta on nyt selvää, että tuulivoiman vyöry on ohitse Yhdysvalloissa. Trumpin presidenttikaudella sitä ei rakenneta lisää ainakaan merelle. Halvin energianlähde on maakaasu – siksi siihen panostetaan.
Uusimmat
Turun Perussuomalaiset nimesi lisää kuntavaaliehdokkaita
Ennen woke oli cool – nyt pelkkä haalistuva kirosana
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää