

MATTI MATIKAINEN
Kansalaisten sananvapauden vaarantava EU:n digipalvelusäädös marssii eteenpäin – “Suvaitsevaiston kannattaisi muistaa, että sensuuri iskee äkkiä heihinkin”
Euroopan parlamentti hyväksyi tammikuun täysistunnossa kantansa kiistanalaiseen digipalvelusäädökseen. Jatkoneuvottelut käydään kevään mittaan parlamentin neuvottelijan ja jäsenmaita edustavan neuvoston kesken. Esitystä vastustava europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps./ID-ryhmä) muistuttaa, että nettisensuuri voi äkkiä kääntyä myös sen puolestapuhujia vastaan.
Kunnianhimoinen säädösesitys pyrkii laittomien tuotteiden, palvelujen ja muun verkkosisällön torjuntaan sekä säätelemään muun muassa sisällön poistamista, mainonnan kohdistamista ja algoritmien avoimuutta digitaalisessa ympäristössä.
Verkkoalustojen moderointivaatimus on hiipinyt EU-lainsäädäntöön pikkuhiljaa esimerkiksi terrorismin torjunnan kautta. Nyt puhutaan kuitenkin islamistien sijaan disinformaatiosta, vihapuheesta ja loukkaavista tai ”haitallisista” sisällöistä, joiden ei tarvitse edes olla laittomia tullakseen poistetuiksi.
– Ainahan netistä joku kaikesta loukkaantuja löytyy! esitystä vastustanut perussuomalaisten meppi Teuvo Hakkarainen puuskahtaa.
Mediasektori hätääntyi viime hetkellä
Ennakkosensuurin tuominen usean miljardin kuukausittaisen käyttäjän keskustelualustoille ei ole herättänyt suurta vastarintaa Brysselissä.
– Viime metreillä mediasektori tosin hätääntyi, kun tajusivat nettisensuurin koskevan sitten heidänkin julkaisujaan, Hakkarainen hymähtää.
– Suvaitsevaistonkin kannattaisi muistaa, että eri päättäjien ollessa vallassa sensuuri iskee äkkiä heihinkin.
Mielipiteet sensuroidaan usein juuri vaalien alla
Digipalvelusäädös pyrkii myös lisäämään verkkoalustojen läpinäkyvyyttä ja käyttäjien valinnanvapautta niillä navigoidessaan.
– Näitä tavoitteita mekin kannatamme. Esimerkiksi some-alustojen ei ole tähän asti edes tarvinnut perustella, miksi jotkut mielipiteet sensuroidaan ja osa käyttäjistä ”varjobannataan” eli estetään levittämästä kantojaan – usein juuri vaalien alla, Hakkarainen kuvailee sosiaalisen median jättien toimintaa.
– Lopulliseen säädöstekstiin pitää ehdottomasti saada vaatimus some-alustojen käyttöehtojen oikeudenmukaisuudesta, eli niillä ei saa estää demokratian toteutumista ja jopa USA:n presidentin kaltaisten instituutioiden some-tilien sulkemista.
Parlamentti hyväksyi tekstin äänin 530 puolesta, 78 vastaan ja 80 tyhjää. Molemmat perussuomalaiset mepit sekä vasemmiston Silvia Modig (GUE-ryhmä) äänestivät parlamentin kantaa vastaan muiden Suomen meppien äänestäessä sen puolesta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sosiaalisen median jätit some-alustat terrorismin torjunta verkkosisällöt moderointivaatimus verkkoalustat digipalvelusäädös Ennakkosensuuri disinformaatio nettisensuuri EU-lainsäädäntö Silvia Modig Euroopan parlamentti Demokratia Vihapuhe Sananvapaus Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Hyvät sananvapauden ystävät” – Tynkkynen, Puopolo, Asunta, Jokisipilä, Räsänen Sananvapausseminaarissa (video)

Vihapuheesta syytetyt Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola saavat tukea Atlantin takaa

Halla-aho: Kulttuurivallankumous on meneillään, sallittujen ajatusten putki kaventuu – ”Jos vasemmistolaisilta kysytään, joka puolella on nykyään natseja, vihapuhetta ja taantumusta”

Lakivaliokunnan perussuomalaiset huolissaan EU-linjauksista: ”Termien tulkinnanvaraisuus ja EU:n laajeneva toimivalta avaavat vaarallisia kehityskulkuja”

Leena Meri: Digipalvelusäädöksen myötä olet syyllinen vihapuheeseen, kunnes todistat toisin

Leena Meri: Sananvapauden rajoittaminen on vaarallista – ihmisten hiljentäminen rikosprosessilla on lopetettava

Lakivaliokunnan perussuomalaiset EU:n digipalvelusäädöksestä: “Sananvapautta tallotaan jo muutenkin joka suunnasta”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää