Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Miko Bergbom. / SU
Kansalaisaloite kieltäisi poikien ympärileikkaukset – Bergbom: “Turha sukuelinkirurgia on lapsen pahoinpitelyä”
Keskustelu poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista jatkuu aktiivisesti, kun Perussuomalainen Nuoriso ry julkaisi aiheesta kansalaisaloitteen. Puheenjohtaja Miko Bergbomin mukaan kyse on lapsen oikeudesta ruumiilliseen koskemattomuuteen, eikä sitä saa loukata peruuttamattomasti.
– Lasten turha sukuelinkirurgia on lapsen pahoinpitelyä. Suomen laista ei löydy kohtaa, joka antaisi erityisen oikeutuksen poikien ei-lääketieteelliseen ympärileikkaukseen, sanoo Bergbom ja viittaa lääkärin etiikkaan, jonka mukaan lapsia ei tule altistaa tarpeettomasti komplikaatioille.
Tavoitteena poikien ja tyttöjen yhdenvertaisuus
Lakivaliokunnassa käsitellään parhaillaan tyttöjen sukuelinten silpomisen rangaistavuutta. Mietinnössä on todettu myös poikien ei-lääketieteellisiin ympärileikkauksiin liittyvän sääntelytarpeita. Poikien asiaa ei kuitenkaan nostettu päätösesitykseen, eikä tämä miellytä Perussuomalaista nuorisoa.
– En näe mitään järkevää syytä sille, miksi eduskunta ei voisi kieltää myös poikien ei-lääketieteellisiä ympärileikkauksia, Miko Bergbom sanoo.
Katso haastattelu (juttu jatkuu videon alla):
Maria Asunta haastattelee Miko Bergbomia. Youtube, 6 min 41 sek.
Tyttöjen silpomisessa lievin muoto on pisto klitoriksen huppuun, mikä on selkeästi rikoslain vastainen toimenpide. Samaan aikaan poikien turha ympärileikkaus on sallittua, vaikka siinä poistetaan osa erogeenisestä kudoksesta.
Miko Bergbomin mukaan yhdenvertaisuus ei nyt toteudu perustuslain edellyttämällä tavalla, mutta asiaan on olemassa ratkaisu.
– Laitetaan lasten oikeudet edelle.
”Haitalliset ilmiöt kulttuurista poistettava lainsäädännöllä”
Miko Bergbomia hämmentää se, ettei ympärileikkausten määristä ole tarkkaa statistiikkaa Suomessa. Ylen mukaan pojille tehtiin 2 700 ympärileikkausta vuonna 2016, vaikka lastenkirurgian dosentti Harry Lindahlin mukaan tilastollisesti vain 300 poikaa, eli yksi sadasta, tarvitsisi ympärileikkauksen lääketieteellisin perustein.
– Tämän tiedon valossa näyttäisi, että valtaosa operaatioista on turhia, Miko Bergbom päättelee, mutta kertoo nähneensä myös pienempiä arvioita ei-lääketieteellisten leikkausten määristä.
Poikien ympärileikkaus linkittyy vahvasti eri uskontoihin ja kulttuureihin. Tätä ikiaikaista tapaa on käytetty keinona korjata moraalia ja kontrolloida poikien ja miesten seksuaalisuutta. Ympärileikkaus mielletään rituaaliksi ja riitiksi, jolla osoitetaan kulttuurista yhteenkuuluvuutta ja vahvistetaan ryhmään sitouttamista.
Miko Bergbom kuitenkin muistuttaa, että me elämme nyt vuotta 2020.
– Niin sanotut haitalliset ilmiöt kulttuurista pitää pystyä poistamaan lakisääteisesti. Ja me voidaan olla siinä suunnannäyttäjiä.
Eri puolueiden nuorisojärjestöt vaativat oikeutta lapsille
Tiettävästi lääketieteelliset järjestöt maailmassa eivät suosittele rutiininomaista, ei-lääketieteellistä ympärileikkaamista, mutta sitä ei kuitenkaan ole vielä kriminalisoitu yhdessäkään maassa. Voisiko Suomi sitten olla edelläkävijä: ensimmäinen maa, jossa poikien rituaalileikkaukset kielletään?
– Kyllä voi, sanoo Miko Bergbom uskoen, että kansalaisaloitteen tavoite eli 50 000 allekirjoittajaa tulee täyttymään. Reilussa viikossa on saatu yli 9 000 allekirjoitusta.
Perussuomalainen Nuoriso ry ei ole yksin. Poikien rituaalileikkauksia ovat nousseet vastustamaan myös kokoomusnuoret ja demarinuoret.
Maria Asunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tynkkynen esittää poikien silpomisen kieltämistä lakialoitteessaan
Poikavauva ympärileikattiin salaa, äidin kielloista huolimatta – voiko tämä olla laillista?
Immonen: Poikien ei-lääketieteelliset ympärileikkaukset kiellettävä lailla
Valelääkäri teki ympärileikkauksia juottopistoolilla – sai ehdollisen tuomion
Kansalaisaloitteella yli 22 000 allekirjoitusta: “Tyttöjä ei saa silpoa, miksi poikia saisi?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää