

LEHTIKUVA
Kansakunnan tila: Biden sekoitti surmatun opiskelijatytön nimen jalkapallovalmentajaan
Presidentti Bidenin vuosittainen kansakunnan tilaa käsittelevä puhe meni pääosin hyvin. Biden kykeni antamaan itsestään energisen ja tolkullisen kuvan. Hän piikitteli Trumpia ja republikaaneja useaan otteeseen. Täysin ilman sekoiluja puhe ei kuitenkaan mennyt: presidentti sekoitti surmatun opiskelijatytön nimen jalkapallovalmentajaan ja käytti joidenkin mielestä laittomasti maassa olevasta surmaajasta poliittisesti epäkorrektia termiä.
Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt vuosittaisen Kansakunnan tila (State of the Union) -puheensa kongressin edessä. Suomi mainittiin heti puheen alussa, kun Biden esitteli paikalla olleen Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin ja mainitsi Suomen ja Ruotsin liittymisestä Natoon. Kristersson oli aiemmin päivällä luovuttanut liittymisasiakirjat Yhdysvaltain ulkoministeriöön.
Puheessaan Biden käsitteli monia ajankohtaisia sisä- ja ulkopoliittisia kysymyksiä, kuten Ukrainan tukemista ja avun saamista Gazaan. Hän puhui myös senaatissa kaatuneen rajalakipaketin tärkeydestä ja vaati sen hyväksymistä.
Laken Riley sai nimensä lakiehdotukseen
Trumpilaisia eniten etukäteen jännittänyt asia oli se, suostuuko presidentti Biden sanomaan laittoman siirtolaisen surmaaman 22-vuotiaan sairaanhoitajaopiskelijan nimen puheessaan. Laken Riley joutui laittomasti maassa olevan venezuelaismiehen surmaamaksi kaksi viikkoa sitten ollessaan aamulenkillä yliopiston kampusalueella. Mies olisi voitu karkottaa maasta muiden rikosten takia jo viime kesänä.
Kongressin edustajainhuone hyväksyi juuri ennen Bidenin puhetta Laken Rileyn muistolle nimetyn lakiehdotuksen, joka velvoittaa viranomaiset vangitsemaan ja karkottamaan sellaiset laittomasti maassa olevat henkilöt, jotka tähän asti on yleensä päästetty vapaalle jalalle heidän syyllistyttyään pikkurikoksiin, kuten murtovarkauksiin, petoksiin tai myymälävarkauksiin.
Bidenin avoimien rajojen politiikka
Lakiehdotuksen esipuheessa arvostellaan Bidenin avoimien rajojen politiikkaa kovin sanoin. Lakiehdotuksen tekijöiden mielestä Bidenin hallinnon ei olisi pitänyt päästää Texasin rajalla kiinni otettua venezuelalaismiestä lainkaan Yhdysvaltoihin. Hänet olisi viimeistään pitänyt karkottaa siinä vaiheessa, kun häntä epäiltiin rikoksista sekä New Yorkissa että Georgiassa.
Seuraavaksi lakiehdotus menee valiokunnan kautta senaatin käsittelyyn. Edustajainhuoneen puhemies Mike Johnson kommentoi äänestystä, jossa 37 demokraattia ja kaikki republikaanit äänestivät lakiehdotuksen hyväksymisen puolesta, mutta 170 demokraattia äänesti sitä vastaan.
– 170 demokraattien kansanedustajaa äänesti Laken Riley -lakia vastaan kieltäytyen vaatimasta rikoksiin syyllistyneiden laittomien siirtolaisten vangitsemista ja karkottamista, puhemies Johnson kirjoitti.
– Jos nämä demokraatit saisivat tahtonsa läpi, Laken Rileyn kaltaisia uhreja tulisi lisää.
“Sano hänen nimensä”
Republikaanien kansanedustaja Marjorie Taylor Greene meni Bidenin puhetilaisuuteen varmistaakseen, että presidentti todellakin sanoo Laken Rileyn nimen ääneen. Greenen paidassa luki Laken Rileyn nimi ja hän antoi presidentti Bidenille ennen puhetilaisuutta rintanapin, jossa luki Laken Riley.
Bidenin puheen aikana yleisöstä kuului “sano hänen nimensä” -huutoja. “Say her name” on alun perin BLM-aktivistien käyttämä hokema, jolla haettiin näkyvyyttä poliisiväkivallan uhriksi joutuneille mustille naisille. Nyt trumpilaiset ovat omineet sen omaan käyttöönsä.
Välihuudot ja buuaukset kuultuaan presidentti Biden otti käteensä Greenen antaman Laken Riley -rintanapin, mutta ei osannut sanoa siinä olevaa nimeä oikein. Hän puhui Lincoln Rileysta. Lincoln Riley on tunnettu amerikkalaisen jalkapallon valmentaja ja entinen pelaaja.
– Lincoln Riley, viaton nuori nainen, joka joutui laittomasti maassa olevan tappamaksi, Biden sanoi.
🚨🇺🇸BIDEN: "Lincoln Riley was killed by an illegal" https://t.co/XHrnxTANKq pic.twitter.com/hggqLLsJ4h
— Mario Nawfal (@MarioNawfal) March 8, 2024
“Laiton” vai “paperiton”
Myös Bidenin käyttämä termi “laittomasti maassa oleva” on herättänyt kohua. CNN-uutiskanavan haastattelema entinen edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi (dem) oli sitä mieltä, että Bidenin olisi pitänyt surmaajasta puhuessaan käyttää termiä “paperiton”. Hän ei kuitenkaan pitänyt presidentin virhettä tällä kertaa kovin vakavana.
Suomen yleisradion mukaan Biden vei kansakunnan tila -puheensa “energisesti maaliin, eikä sekoillut puheissaan”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansakunnan tila Laken Riley Mike Johnson Marjorie Taylor Greene Nancy Pelosi laittomat siirtolaiset Joe Biden Ulf Kristersson Paperittomat Yhdysvallat nato
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


“Supertiistai” oli Trumpin juhlaa – Nikki Haley ilmoitti jäävänsä pois kisasta

Elon Musk syyttää Bidenia “yksipuoluejärjestelmän” rakentamisesta laittomien siirtolaisten avulla

Ei sopua etelärajasta: Bidenin haluama lakipaketti kaatui senaatissa – ei olisi pysäyttänyt laittomien siirtolaisten vyöryä

Kohu Bidenin kunnosta jatkuu – Kamala Harris valmis ottamaan ohjat

Sairaanhoitajaopiskelijan surma kuohuttaa tunteita Yhdysvalloissa – laittomasti maassa ollut epäilty olisi voitu karkottaa jo viime kesänä

Biden ja Trump kävivät kampanjoimassa Meksikon rajalla – Trump: “Tämä on Bidenin invaasio”

Kaaos USA:n etelärajalla – laittomat tulijat ryntäsivät piikkilangan ja rynnäkkökiväärimiesten läpi

Toimittajan väite: Bidenia kohdeltiin silkkihansikkain haastattelussa – kanavan pomot hyväksyivät joka kysymyksen etukäteen

Trump johtaa selvästi presidentinvaalien kannatuskyselyssä – yliopistomellakat heikentäneet Bidenin suosiota entisestään
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää