Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Kännyköiden käyttöä oppitunneilla rajoitetaan viimein – “Koulujen työrauha paranee”

14.02.2025 |12:02

Eduskunnasta on viimein tulossa älypuhelimien käyttöä rajoittava laki, joka mahdollistaa kännyköiden käytön kiellon oppituntien aikana. Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman on tyytyväinen uuteen lakiin ja haluaa avata keskustelun siitä, että vanhemmat eivät hankkisi älypuhelimia vielä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille.

Jatkossa oppilas saa käyttää omaa puhelinta tai mobiililaitteita vain oppimistarkoitukseen tai terveydenhuoltoonsa. Jokaisen koulun on laadittava järjestyssäännöt puhelimien käytöstä ja säilytyksestä koulupäivien aikana, mikä tarkoittaa siis oppitunteja, välitunteja, ruokailua ja siirtymisiä paikasta toiseen.

– Järjestyssäännöillä voidaan puhelimen käyttö rajata, vaikka vain yhteen välituntiin. Järjestyssäännöt mahdollistavat paikallisten tarpeiden huomioon ottamisen. Opetushallituksen tulee mielestäni tässäkin asiassa ohjeistaa kouluille selkeästi järjestyssääntöjen tekeminen, niin että tietyt pääasiat ovat joka puolella Suomea yhteneväiset, Jaana Strandman sanoo.

Lapsille maksimissaan tunti päivässä ruutuaikaa

Mobiililaitteiden kieltäminen koulutyöskentelyssä tuo positiivisia vaikutuksia oppimisessa suoriutumiseen ja oppitunnilla keskittymiseen. Koulujen työrauha paranee. Sääntöjen selkiyttäminen lisää oppilaiden yhdenvertaisuutta. Välitunnit voidaan käyttää liikunnallisen elämäntavan toteuttamiseen, joka myös tullaan kirjaamaan perusopetuslakiin. Myös kannustaminen aitoon vuorovaikutukseen kasvokkain on tärkeää.

– Haluan käynnistää keskustelun ja toimenpiteet digiviisauteen. Tällä tarkoitan sitä, että vanhemmat ja huoltajat eivät hankkisi kännyköitä vielä ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille. Tutkimusnäyttöä on siitä, miten älylaitteiden käyttö vaikuttaa kasvavan lapsen ja nuoren aivotoimintaan. Aivoliiton kansallinen aivoterveysohjelma on antanut suositukset älypuhelimen vapaa-ajankäytöstä erityisesti lapsille ja nuorille.

– 2–6-vuotiaille suositellaan ruutuaikaa maksimissaan tunti päivässä ikätasolle sopivasti. Nuorten ja aikuisten älypuhelimen käyttöajan tulisi olla 2-3 tuntia päivässä. Lisäksi älypuhelimien jatkuvaa availua pitäisi välttää, sillä tiedetään, että jatkuvat keskeytykset kuormittavat aivoja. Tämä vaatisi yhteispäätöksen ja -linjauksen. Olemmeko siihen valmiita yhdessä kouluissa ja kodeissa? Strandman kysyy.

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Hallitus esittää merkittäviä rajoituksia kännyköiden käytölle kouluissa – rehtorikansanedustaja Jaana Strandman: ”Opetukseen ja oppimiseen keskittyminen helpottuvat”

30.10.2024 |09:20

Viikon suosituimmat

5.
Suomen uutiset logo

New Yorkissa taistellaan “paperittomien” luksushotellimajoituksen maksamisesta – Musk vaati rahojen takaisinperintää

13.02.2025 |13:30
6.
Suomen uutiset logo

Turvapaikanhakijan Münchenissä tekemä autoisku kärjistää Saksan kuumana käyvää vaalikamppailua – punavihreä ei ole antanut vielä periksi

14.02.2025 |18:47
9.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Hallitus puuttuu maahanmuuton mukanaan tuomaan seksuaalirikollisuuteen – kuinka monta naista joutuu vielä raiskatuksi, ennen kuin vihervasemmisto herää?

14.02.2025 |15:11

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää