

LEHTIKUVA
Kankaanniemi varoittaa viime tippaan jätetystä sote-lakiesityksestä: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden”
Veteraanikansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) on erittäin huolissaan soten asiakasmaksuista. Hän kirjoittaa asiasta blogissaan.
Kankaanniemi moittii soten asiakasmaksuihin liittyvän lakiesityksen viime tippaan jäämistä.
– Herää epäilys, että hallitus on tarkoituksella lykännyt sote-palvelujen käyttäjille erittäin tärkeän asiakasmaksulakiesityksen antamista, Kankaanniemi kirjoittaa.
– Yksi suurimmista puutteista on yhtenäisen maksukaton säätämättä jättäminen. Mielenkiintoista on se, että hallitus vetoaa ajan puutteeseen juuri siinä, että se ei ole sisällyttänyt esitykseen yhtenäistä maksukattoa.
– Hallitus ei siis esitä erillisiä asiakasmaksujen kattoa, matkakustannusten kattoa ja lääkekustannusten kattoa yhdistettäviksi. Maksukatto laajenee joihinkin uusiin toimenpiteisiin, mutta 683 euron asiakasmaksukatto säilyy ennallaan.
Kankaanniemen mukaan asiakasmaksujen, matkakustannusten ja lääkkeiden erilliset maksukatot sälyttävät raskaan taakan sellaiselle sairaalle, jolla näitä kaikkia kustannuksia kertyy. Maaseudun ihmiset ovat raskaimmin kärsiviä.
Valtiovarainvaliokunnassa kuultujen asiantuntijalausuntojen mukaan maakunta- ja soteuudistus lisää kokonaiskustannuksia. Kankaanniemen mukaan on pelättävissä, että asiakasmaksuja korotetaan heti uudistuksen voimaan tultua, jos eduskunta koko uudistuksen hyväksyy.
– Kolmen miljardin euron kustannusten alenema voi kääntyä jopa kolmen miljardin euron menojen kasvuksi.
– Maakunnat, joiden vastuulle sote-palveluiden järjestäminen tulee, ovat valtion rahoituksen varassa. Niillä ei ole tämän lisäksi muita tuloja kuin asiakasmaksut. Verotusoikeutta niille ei anneta.
– Maakuntien päättäjät joutuvat äärimmäisen hankalaan tilanteeseen, kun rahat loppuvat lokakuussa, mutta menot jatkuvat vuoden loppuun. Pikavipeillä ei keskeisiä peruspalveluja voi pitkään rahoittaa. Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja maksut peritään viimeistä senttiä myöden. Lopulta palveluverkkoa aletaan tarkastella kriittisesti. Alasajo alkaa harvaan asutuimmilta alueilta. Näin ennustan tapahtuvan.
Kankaanniemen mukaan erityisesti maaseudulla, mutta myös monissa pienemmissä taajamissa ja kaupunginosissa on syytä olla huolissaan.
– Hallituksen politiikka vauhdittaa keskittämiskehitystä ja maaseudun alasajoa.
– Maakunta-sote-uudistus olisi pitänyt rakentaa Sipilän hallituksen alkuperäisen ohjelman mukaisesti portaittain. Myös asiakasmaksu-uudistus ja maakuntien verotusoikeus olisi pitänyt luoda osana kokonaisuutta.
Kankaanniemen kirjoituksesta kirjoitti ensimmäisenä Uusi Suomi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne: Punavihreä hallitus ei aja vähävaraisten sairaiden asiaa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää