

Kankaanniemi varoittaa seuraavasta eurokriisistä: ”Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”
Eduskunta keskusteli tänään Suomen pankkivaltuuston kertomuksesta. Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi nosti täysistunnossa esille muun muassa euron ongelmat ja ylivelkaantumisen vaarat.
– “EKP käyttää kaikki keinonsa euron pelastamiseksi”, lupasi Euroopan Keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi 26.7.2012, Kankaanniemi aloitti.
– Jos Draghi ei meidän piikkiimme olisi tuota lupausta antanut, euro olisi jäänyt historiaan jo viisi vuotta sitten. EKP:n piikki on auki yhä. Jos hän ei olisi lupausta antanut, EKP:lla ei olisi nyt noin 2 300 miljardin euron vastuita roskalainoista eikä Suomen Pankilla olisi noin 56 miljardin euron vastuuta tuosta määrästä. Suomella menisi paremmin kuin on mennyt viime vuosina.
Velkaantuminen kriisimaissa jatkunut
Kankaanniemi huomautti, että Draghin lupaus on pitänyt euron pystyssä, mutta ongelmia se ei ole poistanut.
– Päinvastoin. Niin sanotuissa kriisimaissa velkaantuminen on jatkunut, rakenneuudistuksia ei ole tehty ja korruptio jatkuu. Vastuita vain on siirtynyt EKP:n kautta asiansa hoitaneiden euromaiden veronmaksajille, myös suomalaisille, Kankaanniemi tylytti.
Kaatuuko Italia veronmaksajille?
Tämän päivän syvimmät ongelmat ovat Kankaanniemen mukaan raskaasti velkaantuneessa Italiassa, jossa on myös poliittinen kriisi.
– Italian kansa äänesti Brysselin näkökulmasta väärin. Nyt edessä on vain huonoja vaihtoehtoja ja on kysyttävä, olisiko sittenkin pitänyt antaa euron hajota vuonna 2012.
– Euron luominen ja varsinkin Suomen liittäminen siihen oli suuri virhe. Siitä kantaa vastuun Lipposen ensimmäinen hallitus ja erityisesti sosialidemokraatit ja kokoomus, Kankaanniemi totesi.
Kotitalouksien velkaantuminen kasvanut räjähdysmäisesti
Kankaannimi huomautti, että niin myönteiseltä kuin matala korko tuntuukin, on se osaltaan johtanut erityisesti kotitalouksien rajuun velkaantumiseen.
– Kun vuonna 2003 Vanhasen ensimmäisen hallituksen aloittaessa kotitalouksien velkaantumisaste oli 73 %, se nyt on lähellä 130 %. Siis 15 vuodessa kasvanut liki kaksinkertaiseksi ja kasvaa yhä!
– Kotitalouksien suurin velkataakka on luonnollisesti nuorilla perheillä, joilla on sekä asuntolainaa että opinto- ja kulutusluottoja. Uutena ilmiönä ovat taloyhtiöiden lainat, joiden aiheuttama riski on kasvanut jo erittäin vaaralliseksi.
Euro vaikeuksien edessä – yhteisvastuita ollaan kasvattamassa
Kankaanniemi arvioi, että todennäköisesti euroalueen korkotaso nousee. Se johtaisi hänen mukaansa kriisiin, josta suomalaiset kotitaloudet ja Italian kaltaisen raskaasti velkaantuneet valtiot eivät selviäisi. Yrityksiä ja kuntia ja monia muita tahoja vaikeudet myös kaataisivat.
– Olemme tilanteessa, jossa joudumme toteamaan rehellisesti, että euro ei kestä seuraavaa kriisiä, joka tulee asiantuntijoidenkin mukaan ennen vuotta 2024. Italian tilanteen huomioon ottaen kriisi on jo päällä. Euro kaatuu seuraavaan taantumaan, johon ajaudutaan arvioiden mukaan parissa vuoden sisällä.
– Onko Suomen hallitus todella valmis viemään meidät yhteisvastuuseen tässä tilanteessa, jossa euro nyt on? Tätä perussuomalaiset ei kannata. Löytyykö tästä salista joku, joka on valmis ottamaan yhä suuremmat vastuut muun muassa italialaisten veloista? Ovatko sosialidemokraatit, jotka ajoivat Suomen 20 vuotta sitten euroon? Kankaanniemi kysyi.
”Suomen tulee varautua euron hajoamiseen”
Kankaanniemen mielestä on syytä tehdä viipymättä suunnitelma euron hajoamisen varalle.
– Sillä voidaan pelastaa jotain, vaikka vastuistaan Suomi ei enää pääse.
– Erityishuoli on kotitalouksista, joiden velkataakka on ylisuuri ja kasvaa. Hallituksen toimenpiteitä tarvitaan, jotta 1980-luvun lopun ja 1990-luvun alun katastrofi ei toistu, Kankaanniemi huomautti.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkelä: Suomi ei liittynyt Euroopan unioniin maksaakseen toisten velkoja

Ekonomistien raportti: Suomen ero eurovaluutasta on mahdollinen

Immonen: EU-eliitti kaappasi vallan Italiassa eurokriittisiltä vaalivoittajilta

Perussuomalaiset kunnioittavat kansanvaltaa ja osoittavat tukensa Italian vaalivoittajille
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää