

Kankaanniemi vaatii ay-liikkeen verovapaiden vuokratulojen suitsimista: Ay-pomot kasvattavat tulojaan ja vuokralainen maksaa
Eduskunta keskusteli tänään kuluvan vuoden lisätalousarviosta. Perussuomalaisten kansanedustaja Toimi Kankaanniemi myönsi, että lisätalousarvio kertoo talouden ja työllisyyden kasvusta, mutta huomautti samalla vaarallisesta velkaantumisvauhdista.
– Myös tulo- ja varallisuuserot kasvavat samalla kun ulosotossa olevien ja muutoin ahtaalla elävien määrä on erittäin suuri. Tämä on ikävä tosiasia. Valtionkin velkaantuminen jatkuu. Tänä vuonna nettovelanotto kasvaa 1,7 miljardia euroa. Vuoden lopussa valtiolla on velkaa 108 miljardia, Kankaanniemi huomautti.
Kotitalouksien velkaantuminen huolestuttavinta
Monet tahot, muun muassa Suomen Pankki ja Finanssivalvonta, ovat ilmaisseet vakavan huolensa kotitalouksien velkaantumisesta. Velkaantumisaste lähestyy 130 prosenttia.
– Erityisesti nuoret lapsiperheet, joilla on esimerkiksi suuret asuntolainat, ovat vaarassa tämän suhteen. On muistettava sekin, että kun taloushuolet kasvavat, rakkaus hiipuu. Perheiden hajoaminen ja mahdollinen työttömyys laukaisevat ongelmat, joista kärsivät kaikki.
Asumiskustannukset ovat kohtuuttomat
Perussuomalaiset esittivät viime syksynä vaihtoehtobudjetissa niin sanotun asumisen halpuutus-ohjelman. Kankaanniemen mukaan hallitus ei ole tehnyt asiassa mitään.
– Ajankohtainen asia on Kojamo Oy:n listautuminen. Eräät eläkeyhtiöt ja lukuisa joukko ammattiliittoja aikoo rahastaa satoja miljoonia ja verovapaasti. Kojamon 35 000 vuokralaista pelkäävät, että heidän vuokransa nousevat pörssiin menon myötä, eivätkä syyttä. Varsinkaan ulkomaiset, mutta eivät kotimaisetkaan sijoittajat ole hyväntekijöitä, eivät edes ay-pomot, joiden palkkioihin tulee huimia korotuksia!
– “Kun muut niin mekin”, totesi Kojamon hallituksen puheenjohtaja Riku Aalto 26 000 eurosta 60 000 euroon nousevasta vuosipalkkiostaan. Kyllä pörssiin meno kannattaa, sen ymmärtävät ay-pomotkin! Missä on oikeus ja kohtuus? Tätä kysyvät äänestäjät. Mitä tähän vastaavat edustajat Rinne, Heinäluoma, Viitanen ja Andersson? Kankaanniemi sivalsi.
PS: Korjausta yhteisöjen kiinteistörahastukseen
Perussuomalaiset vaativat, että hallitus viipymättä selvittää ja korjaa yleishyödyllisten yhteisöjen määrittelyä siten, että sen mukanaan tuomaa verovapautta ei käytetä hyväksi.
– Raaka bisnes ei voi olla yleishyödyllistä, vaikka sitä harrastaisi ay-liike tai työnantajajärjestö tai Nuorisosäätiö.
Aktiivimalli tuo vain kuluja
Lisätalousarviossa esitetään 3,5 me määrärahalisäystä Kelalle aktiivimallin hallinnointiin. Kankaanniemen mukaan tarve olisi kaksinkertainen.
– Aktiivimalli on siirtänyt lyhyen voimassaolonsa aikana noin 15 000 työtöntä toimeentulotuen piiriin. Tämäkö oli mallin tarkoitus? Siis kyykyttää pitkäaikaistyöttömiä, leikata heidän pientä korvaustaan ja siirtää heidät toiselle luukulle eli toimeentulotuen piiriin? Kankaannimi kysyi.
Sote-aikataulut kaikkine uudistuksineen täysin sekaisin
Hallitus ajoi viime syksynä läpi 100 miljoonan euron määrärahan sote-uudistuksen valinnanvapauden pilotointiin. Nyt hallitus esittää saman suuruista valtuutta samaan tarkoitukseen.
– Hallituksen aikataulut ovat täysin sekaisin. Valinnanvapaus olisi pitänyt toteuttaa alkuperäisen hallitusohjelman mukaisesti vasta sote-uudistuksen viimeisessä vaiheessa. Sitä olisi pitänyt aidosti kokeilla ja testata käytännössä. Näin olisi edetty vastuullisesti.
– Nyt hallitus yrittää erittäin suurella verorahojen panostuksella, 200 miljoonalla eurolla, betonoida kelvottoman ja kalliiksi tulevan valinnanvapausmallinsa niin, että seuraava eduskunta ja hallitus olisivat sidottuja juuri tähän markkinamalliin, Kankaanniemi arvostelee.
Lait ajautuneet umpikujaan
Kankaanniemi huomauttaa, että onneksi vuosi sitten valtiovarainvaliokunta puuttui tähän menettelyyn, joka oli menossa perustuslain vastaisesti eteenpäin.
– Nyt koko määräraha ja valtuusesitys ovat ehdollisia. Niitä ei voi käyttää ennen kuin sote-lait ovat voimassa. Lait puolestaan näyttävät ajautuneen umpikujaan. Näyttää siltä, että kokoomus ei saa intohimoisesti haluamaansa markkinaehtoista valinnanvapautta eikä valtiovarainministeriö sote-palveluja leikkaavaa budjettirajoitettaan.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kankaanniemi: Hallitus ei tunnista köyhyyttä

Perussuomalaiset: Yhteiset verovarat jaettava oikeudenmukaisesti

PS-kansanedustajat aktiivimallin leikkauksista: Ihmisten taloudellisen ahdingon lisääminen ei voi olla tavoiteltava asia

Perussuomalaiset ay-aktiivit vaativat ammattiliittoja palaamaan juurilleen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää