Artikkeli kuva

Kankaanniemi: “Nato-kumppanuus luotiin Paavo Lipposen johdolla”

24.02.2016 |06:30

Veteraanikansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.) muistuttaa kolumnissaan, että Suomi lähentyi Natoa aikana, jolloin maan ulkopolitiikan hoitaminen oli SDP:n käsissä. 

Suomi teki sotilasliitto Naton kanssa ns. rauhankumppanuussopimuksen lokakuussa 1996.  Se astui voimaan seuraavan vuoden alussa.

Naton kumppanuus solmittiin silloisen tasavallan presidentti Martti Ahtisaaren, pääministeri Paavo Lipposen ja ulkoministeri Tarja Halosen johdolla.  Kaikilla heillä on vahva sosialidemokraattinen tausta.  Suomen ulkopolitiikassa oli siis silloin ”punainen värisuora”, joka oli kallellaan Naton ja USA:n suuntaan.

Alusta alkaen Suomi on kehittänyt puolustustaan Nato-yhteensopivaksi.  Yhteisiä harjoituksia on pidetty joka vuosi.  Suomella on Naton päämajassa yhteyshenkilö.   Tietojen vaihto on aktiivista.

Euroopan turvallisuuspoliittisen tilanteen muuttuessa viime vaalikaudella Suomen lähentyminen Natoon tiivistyi. Edellinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sdp.), hoiti osaltaan Nato-yhteyksiä hallituksen linjauksen mukaisesti.

Nykyisin Suomi osallistuu vuosittain noin 80 harjoitukseen Naton, USA:n ja muiden jäsenmaiden kanssa. Näihin sitouduttiin jo Lipposen johdolla. Tämän kevään harjoitukset kuuluvat tähän sarjaan.

Tosiasiassa Suomi on edellisten hallitusten toimesta asemoitu Natoon vain sillä poikkeuksella, että sotilasliiton peruskirjan 5. artikla ei ole meillä käytössä.  Meillä ei siten ole turvatakuita.

Tällä vaalikaudella Suomi ei hallitusohjelman mukaan hae Naton jäsenyyttä.  Seuraavasta kaudesta emme vielä tiedä.  Osa puolueista on liittymisen kannalla, pääosa vastaan.  Mielenkiintoisinta on historiankin valossa seurata, miten SDP:n Nato-kanta kehittyy.  Perussuomalaisten puoluepäätös on jäsenyyttä vastaan.

Nato edellyttää jäseneksi pyrkivältä maalta kansalaisten enemmistön tukea liittymiselle. Sitä Suomessa ei mielipidetutkimusten mukaan ole.

Nykyinen hallitus laatii selvityksen Nato-jäsenyyden eduista ja haitoista. Selvitystä on syytä odottaa maltillisesti. Se saadaan kuluvan kevään aikana. Sen jälkeen on keskustelun ja linjausten aika.

TOIMI KANKAANNIEMI


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Tamponit poistetaan Facebookin konttoreiden miestenvessoista – DEI-ideologia tekee kuolemaa Amerikassa

16.01.2025 |14:19
2.
Suomen uutiset logo

Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”

15.01.2025 |12:27
3.
Suomen uutiset logo

DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä

14.01.2025 |14:59
5.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä

14.01.2025 |16:37
9.
Suomen uutiset logo

Europarlamentaarikko Tynkkynen lupaa edistää digitaalista sananvapautta EU:ssa – vihreiden Niinistö sen sijaan rajoittaisi lailla somekeskusteluja

16.01.2025 |00:06
10.
Suomen uutiset logo

Brittihallinto leimaa termin “aasialaiset raiskausringit” rasistiseksi – tilaston mukaan pakistanilaiset syyllistyvät neljä kertaa todennäköisemmin lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön

15.01.2025 |15:29

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää