Kanadan pääministeri Justin Trudeau ilmoitti maanantaina, että hallitus tulee vähentämään ulkomaisen tilapäistyövoiman määrää, kertoo Kanadan yleisradion ulkomaanpalvelu RCI. Syynä on se, että ulkomaisen tilapäistyövoiman käyttö on Kanadassa ennen näkemättömän korkealla tasolla, mikä on aiheuttanut työttömyyttä maahanmuuttajien ja nuorten keskuudessa.
Hallitus löyhensi ulkomaisen, matalapalkkaisen tilapäistyövoiman käyttöön liittyviä säännöksiä koronapandemian jälkeisen työvoimapulan takia. Tämä johti ulkomailta tulevien tilapäistyöntekijöiden määrän huomattavaan nousuun.
Rajoituksia ulkomaisen halpatyövoiman käyttöön
Pääministeri Trudeau sanoi, että ulkomaiset matalapalkkatyöntekijät eivät jatkossa enää pääsääntöisesti saa työlupaa korkean työttömyyden alueilla, joilla työttömyysaste on yli kuusi prosenttia. Tietyt työvoimapulasta yhä kärsivät toimialat muodostavat poikkeuksen.
Lisäksi hallitus on päättänyt, että korkeintaan kymmenesosa yrityksen työvoimasta saa jatkossa koostua ulkomaisista matalapalkkatyöntekijöistä. Tilapäisen työsopimuksen maksimipituus laskee kahdesta vuodesta yhteen.
Työperäistä hyväksikäyttöä esiintyy Kanadassakin
YK:n raportin mukaan ulkomaista matalapalkkatyövoimaa on hyväksikäytetty monin tavoin Kanadassa. Työperäiseen hyväksikäyttöön on liittynyt palkkahuijauksia, palkattomia ylitöitä, seksuaalista hyväksikäyttöä ja pahoinpitelyjä.
Ongelmat ovat liittyneet erityisesti matalapalkkaisen kausityövoiman käyttöön. YK:n raportin kirjoittanut ihmisoikeusprofessori Tomoya Obokata vertaa kausityövoiman käyttöä “moderniin orjuuteen”.
Lisää tiukennuksia tulossa
Kanada on tähän asti tunnettu avoimesta maahanmuuttopolitiikastaan ja sitä on pidetty kotouttamisen mallimaana. Liberaalipuoluetta johtava Trudeau on edustanut erityisen avointa maahanmuuttopolitiikkaa.
Nyt liberaalit ovat kuitenkin joutuneet pohtimaan maahanmuuttoon ja työmarkkinoihin liittyviä asioita uudesta näkökulmasta työttömyyden kasvaessa. Trudeaun mukaan syksyllä on tulossa lisää muutoksia, joilla pyritään vaikuttamaan maahanmuuton kokonaistasoon.
Hallituksen nykyisen maahanmuuttosuunnitelman mukaan Kanada ottaisi lähivuosina vastaan noin puoli miljoonaa uutta asukasta ulkomailta vuodessa. Kanadan väkiluku on noin 41 miljoonaa ihmistä.