LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
“Kalifat” – Isis-järjestön hirmuteot lavastettiin Ruotsissa tunteita herättäväksi tv-sarjaksi
Perheidylli Raqqan kaupungissa: nainen pukeutuu mustiin lähteäkseen kaupungille ja vauva jokeltelee lattialla. Nainen kävelee mustakaapuisen ystävänsä kanssa kylillä, kun paikalle pörähtää tuuheapartaisten miesten pickup – konekivääri lavalla. Väki hätistellään katsojiksi torikokoukseen. Kiihkeästi artikuloivat, parrakkaat mieshenkilöt hakkaavat miehen miekalla palasiksi Isis-kansan katsellessa.
Näin lähtee liikkeelle Ruotsin tämän hetken ehkä kohutuin tv-sarja Kalifat, jonka ensimmäinen osa esitettiin SVT:ssä 12. tammikuuta. Lyhyesti kerrottuna kupletin juoni kiertyy tiedustelupalvelu Säpon agentti Fatiman ympärille. Fatiman ura on lähtökohtaisesti solmussa.
Fatiman ura lähtee taas urkenemaan, kun agenttimme saa tietää, että ISIS-ruotsalaiset suunnittelevat Raqqan kaupungissa terrori-iskua kotimaahansa. Vinkin antanut, ihmissuhteisiinsa pettynyt Isis-nuorikko pitää uittaa ulos kalifaatista. Vastineeksi kyseinen ISIS-vaimo velvoitetaan Säpon vasikaksi terroristijärjestön ytimeen.
”Mieletön ihanalla tavalla”
Sandra Wejbro luonnehtii Aftonbladetissa tv-sarjaa ”klaustrofobiseksi, intensiiviseksi ja hiukka mielettömäksi – mutta ihanalla tavalla”. Samalla hän asettaa kyseenalaiseksi sen, miten aidon kuvan Isis-terroristijärjestöstä ja radikalisoitumisesta sarja oikeastaan antaa. Tv-teos kuitenkin ”onnistuu päätehtävässään luoda jännittävää tv-dramatiikkaa”. Toki samaan hengenvetoon Wejbron mukaan herää kysymys, mistä sarja oikeastaan kertoo ja miksi se on tehty?
Sarjan käsikirjoituksen ovat tehneet Wilhelm Behrman ja Nicklas Rockström. Kaksikko on niittänyt mainetta aiemminkin ja Kalifat-sarjasta on selkeästi suunniteltu kansainvälistä myyntimenestystä. Käsiteltävä teema on varmasti tuttu katsojille kaikkialla maailmassa ja lähes sadistisen realistinen käsittelytapa -romantiikalla ja puberteettihuumorilla höystettynä – kiehtoo turvallisella kotisohvallaan lojuvaa EU-kansalaista.
”Jokainen päättäköön itse omista tunteistaan”
Nora Rios näyttelee Kalifaatissa teini-ikäistä Sullea, jota islamistit pyrkivät radikalisoimaan tarinan melskeissä. Itse asiassa Sulle joutuu huijatuksi. Rios kertoo Expressenissä, että katsojan olisi hyvä kahlata koko sarja läpi ennen kuin avaa suunsa:
– Katsoja päättäköön itse omista tunteistaan ja ajatuksistaan sarjan nähtyään. Luulen, että mieli myllertää aika tavalla. Niin kävi minullekin. Olin emotionaalisesti aivan tyhjä katsottuani sarjan kaikki jaksot.
Loppukevennys tv-sarjasta Kalifat: maahanmuuttajien jälkeläiset keskustelevat Järvan koululla, jossa kantaruotsalainen piltti on harvinaisuus. Ilmassa on radikalisointia. Koulusta tehdään kvanttihyppy Raqqan kaupunkiin, jossa nainen on juuri kuullut jääneensä leskeksi. Ovella kolkuttavatkin jo Isis-naispoliisit, jotka pölähtivät paikalle toteuttaakseen Isis-sotea ja viedäkseen naisihmisen leskitaloon odottamaan uutta sulhoa. Kierrätys on päivän sana. Mustakaapuiset poliisittaret pieksevät tuoreen leskirouvan samantien ja varman päälle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.