Sanomalehti Kalevan kyltti Oulun keskustassa. / LEHTIKUVA
Miksi Kaleva sensuroi tiedon ministerivierailusta? Päätoimittaja: ”Emme uutisoi mitään hyvää perussuomalaista”
Oulun seudulla ilmestyvän Kaleva-lehden journalistinen linja aiheuttaa hämmästystä. Perussuomalaisten kunta-aktiivit Tuomas Okkonen ja Asko Laukkanen yrittivät selvittää, miksi puolue jätetään systemaattisesti lehdessä mainitsematta. Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen totesi heille, etteivät perussuomalaiset ole tehneet mitään hyvää, ja löi sitten luurin korvaan.
Tapahtumaketju käynnistyi, kun sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) vieraili äskettäin Limingalla avaamassa uutta vanhuspalvelukeskusta.
– Paikalla oli myös hyvin lehdistöä, sillä nykyään on harvinaista, että tilaisuuksia saadaan avaamaan oman alueemme ministeri, Okkonen ja Laukkanen kuvasivat tilannetta.
– Hämmästyksemme oli suuri, kun luimme tiistain 4.10 Kalevan, jossa vanhuspalvelukeskuksen avajaiset oli uutisoitu pienellä kuvalla siten, ettei arvovaltaisia vieraita näy, sekä tekstillä: “Limingan kunta vihki kolmikerroksisen vanhuspalvelukeskuksen käyttöön maanantaina”.
Tekstissä ei kerrottu lainkaan, että sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila oli tilaisuutta avaamassa. Muissa medioissa asiasta oli uutisoitu normaalilla tavalla.
– Kaleva ei ole tunnetusti uutisoinut Perussuomalaisista positiiviseen sävyyn, joten päätimme soittaa Kalevan päätoimittajalle ja kysyä, että joko Kaleva on päättänyt aloittaa perinteisen poliittisen pelin perussuomalaisia vastaan, vaikka kuntavaalit ovat vasta ensi keväänä. Puhelu oli erittäin mielenkiintoinen ja aukaisee Kalevan asenteen Perussuomalaisia kohtaan, Okkonen ja Laukkanen kertovat.
He kuvaavat puhelun kulua seuraavasti:
Ensimmäinen kysymyksemme oli, että miksi Kaleva ei tehnyt oikeaa uutista Limingan vanhuspalvelukeskuksen avaamisesta ja minkä vuoksi jutussa ei kerrottu että oman alueemme ja juuri kyseisen toimialan ministeri oli tilaisuutta avaamassa, sekä miksi ei edes ministerin kuvaa ollut lehdessä? Vastaavasti lehti uutisoi erittäin näkyvästi mm. europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaaren osallistumisesta johonkin vastamielenosoitukseen ja keskustalaisen ministerin mielipiteestä maakuntaveroon. Jälkimmäisestä oli koko sivun juttu lehdessä.
– Tähän päätoimittaja vastasi: “Kukaan ei häntä määrää, mistä lehti kirjoittaa.”
Jatkoimme kysymyksiämme ja seuraavaksi kysyimme, että jos Kaleva ei ole poliittinen lehti, niin miksi se tekee sitten selvästi politiikkaa ja onko Kaleva tehnyt yhtään positiivista uutista Perussuomalaisista?
– Päätoimittaja vastaus oli: “Perussuomalaiset eivät ole tehneet mitään hyvää, joten myöskään he eivät uutisoi silloin mitään hyvää Perussuomalaisista.”
Kolmantena kysymyksenämme oli, että kun Kalevan piti esitellä ennen eduskuntavaaleja kaikki Oulun vaalipiirin kansanedustajat, jotka ovat uudestaan ehdolla eduskuntaan, niin miksi Olli Immosen esittely ja haastattelu puuttui? Olli kertoi vaalien jälkeen, että Kaleva ei ollut koskaan lähettänyt hänelle haastattelupyyntöä.
– Päätoimittaja vastasi: “.. että olivat yrittäneet saada Ollia kiinni, mutta eivät olleet saaneet.”
– Kun kysyimme, miksi Olli sitten kertoi asiasta eri tavalla, niin päätoimittaja päätti lopettaa puhelun, eli löi luurin korvaan.
Onko Kaleva poliittisesti sitoutumaton lehti?
Liminka-Lumijoen Perussuomalaisten sihteerinä toimiva Okkonen ja Limingan valtuustoryhmän puheenjohtajana toimiva Laukkanen hämmästelivät perussuomalaisten saamaa kohtelua.
He listaavat lukuisia perussuomalaisten aikaansaannoksia:
– Takuueläke nousee, omaishoidon tuen nosto, alv ei nouse, Yle-vero poistetaan 300 000 pienituloiselta, paskalain korjaus, maanpuolustuksen uskottavuuden parantaminen, pakolaispolitiikan tiukennukset, kehitysapumäärärahojen leikkaus ja puoluetukien leikkaukset.
– Mikään näistä ei ole ilmeisesti Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvosen mielestä positiivisia asioita, jotta voisi myös Perussuomalaisista positiivisesti kirjoittaa, perussuomalaiset kysyvät.
He toteavat myös käsityksenään, että Kaleva ei ole enää poliittisesti sitoutumaton lehti.
– Emme tule lehteä tilaamaan sinä aikana kun päätoimittajana on Kyösti Karvonen. Toivomme, että myös sinäkin harkitsisit samaa, he osoittavat sanansa oululaisille.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Nyt se on tutkittu: journalismiyliopistot läpikotaisin punavihreitä
Ylen uutislinjaukset hämmästyttävät – “punavihreässä kuplassa” ei uutisoida edes tuhotöistä tai väkivallanteoista
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.