

Eduskunnan jättänyt veteraanipoliitikko Toimi Kankaanniemi iloitsi tuoreen kansanedustaja Kaisa Garedewin kanssa perussuomalaisten vaalimenestyksestä. / MIKA RINNE
Kaksi uutta kansanedustajaa ja lisää kannatusta Keski-Suomessa: ”Muutosta haluttiin”
Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalivalvojaiset pidettiin hotelli Albassa Jyväskylässä. Puolueen saama hyvä eduskuntavaalien tulos sai aikaan riemukkaita huutoja ja aplodeja.
Keski-Suomen vaalipiirissä perussuomalaisten kannatus oli vuoden 2019 eduskuntavaaleissa 18 prosenttia ja nyt 20,5.
Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Janne Luoma-aho keräsi 3 943 ääntä, mutta jäi täpärästi ilman eduskuntapaikkaa.
– Nostettiin kannatusta viime vaaleista ja ollaan demareiden jälkeen kakkospaikalla. Kolmas paikka oli myös odotuksissa, mutta siitä jäätiin harmillisesti. Oma äänimäärä oli huikea ensikertalaiselle. Äänestäjät halusivat muutosta, ja se näkyi valtakunnallisesti, Luoma-aho sanoi.
Suomalainen ensin
Perussuomalaisista eniten ääniä sai Keski-Suomen vaalipiirissä everstiluutantti (evp) Tomi Immonen. Laukaassa asuva Immonen oli eduskuntavaalien ensikertalainen, ja pottina oli 5 285 ääntä.
– Olen iloisin ja helpottunein mielin. Yhdeksän kuukauden vaalikampanja on takanapäin, ja seuraavaksi saa keskittyä työntekoon eduskunnassa, Immonen iloitsi.
57-vuotiaalla Immosella on takanaan 30 vuoden sotilasura, joka sisältää myös kokemuksia kriisinhallintatehtävistä ja kansainvälisestä koulutusyhteistyöstä.
– Ammattisotilaana olen joutunut sopeutumaan uusiin tehtäviin, ja muutokset eivät juurikaan tässä iässä enää jännitä, Immonen totesi.
Hän toimii Laukaan kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtajana ja perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtajana. Perheeseen kuuluvat avovaimo ja kolme lasta.
– Olen suoraselkäinen mies. Ajan suomalaisten etua ja asiaa. Suomalainen tulee ensin. Liian paljon rahaa ja hyvinvointia on annettu ilmaiseksi muualle, Immonen lausui.
Muutosta haluttiin
Toinen uusi Keski-Suomen perussuomalainen kansanedustajana on Kaisa Garedew. Jyväskyläläinen Garedew keräsi 5 112 ääntä, kun viime eduskuntavaaleissa tulos oli 1 675 ääntä.
– Tosi mahtavalta ja hyvältä tuntuu. Esitän nöyrän kiitoksen kaikille äänestäjille. Perussuomalaisten vaaliteemat purivat ja muutosta haluttiin, Garedew luonnehti.
Hänen mukaansa vaalikentillä ihmisiä huolestutti muun muassa valtion velkaantuminen.
– Myös translain läpimeno oli suuri pettymys monille äänestäjille. Lisäksi ruoan ja bensan hintojen nousu sekä korkea ilmastotavoite huolestuttivat. Ihmiset olivat todella kyllästyneitä Marinin hallitukseen, Garedew kertoi.
45-vuotias Garedew on lähihoitaja. Hän toimii myös alue- ja kaupunginvaltuutettuna. Perheeseen kuuluvat aviomies ja viisi lasta.
– Varmasti teen työtä koko sydämelläni Suomen kansan puolesta. Tavallinen kansa, duunarit, lapsiperheet ja kristilliset arvot ovat minulle todella tärkeitä, Garedew painotti.
Demokratia toimi
Jämsäläinen kansanedustaja Jouni Kotiaho sai vaaleissa 3 650 ääntä, mikä on lähes 800 ääntä enemmän kuin viime vaaleissa. Se ei kuitenkaan riittänyt jatkokauteen.
– Demokratia pelasi, kansa äänesti ja elämä jatkuu. Saimme puolueena enemmän ääniä kuin vuoden 2019 vaaleissa, mutta niin saivat muutkin puolueet. Tämän takia Keski-Suomen kolmas paikka lipsahti demareille, Kotiaho analysoi.
Perussuomalaiset europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen ja konkariedustaja Toimi Kankaanniemi eivät lähteneet enää ehdolle eduskuntavaaleihin.
Mika Rinne
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Janne Luoma-aho Tomi Immonen eduskuntavaalit 2023 Sanna Marinin hallitus ilmastotavoitteet vaalivoitto vaalitulos Kaisa Garedew Jouni Kotiaho bensan hinta Translaki Keski-Suomi Ruoan hinta Toimi Kankaanniemi Velkaantuminen Teuvo Hakkarainen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Uusi kansanedustaja Miko Bergbom: ”Äärimmäisen kiitollinen fiilis”

Wille Rydman: ”Hieno ilta isänmaan tulevaisuudelle”

Perussuomalaisten nuorin kansanedustaja Joakim Vigelius ajaa vastuullista taloudenpitoa ja tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Näistä aion puhua seuraavat neljä vuotta”

Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen: ”Äänestäjiltä saatiin huikea luottamuksen osoitus”
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää