

HS-vaalikoneeseen vastanneiden Pekka Haaviston ja Li Anderssonin mielestä Suomen etu ei mene kaiken muun edelle. Sosiaalisessa mediassa kummasteltiin presidenttiehdokkaiden vastusta laajalti. / HS vaalikone
Kaksi presidenttiehdokasta teki Suomea rankasti tylyttävät “tuppuraiset”, some ihmeissään: “Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin?”
SDP-kansanedustaja Tytti Tuppuraiseen yhdistettyjen ns lentävien lauseiden kirjo ei ole tavattoman laaja, mutta suoranaiseksi superhitiksi nousi hänen taannoin lohkaisemansa lausahdus ”Oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”. Samoilla linjoilla jatkaa nyt kaksi presidenttiehdokasta.
Vuonna 2020 Eurooppa- ja omistajaohjausministerinä toiminut Tytti Tuppurainen oudoksutti kansakuntaa toteamalla Uuden Suomen haastattelussa, että “oma kansa ensin -ajattelu on vahingollista”.
Samoilla linjoilla jatkavat presidenttiehdokkaat Pekka Haavisto ja Li Andersson. Molemmat vastasivat Helsingin Sanomien vaalikoneeseen päinvastaisella tavalla kuin kaikki muut ehdolle asettuneet.
HS-vaalikone tiedusteli ehdokkailta kantaa seuraavaan väittämään: “Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.”
Pekka Haavisto ja Li Andersson vastasivat: “Jokseenkin eri mieltä”.
Isänmaallisuus ei itsestäänselvyys?
Somessa vastausta hämmästeltiin laajalti.
“Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin: Li vai Pekka?”, kysyy mieshenkilö.
“Pitääköhän nuo tulkita vetäytymisiksi kisasta?”, pohtii toinen.
PS-valtuutettu Hannu Järvinen summaa: “Suomen ja suomalaisten edusta kysyttiin. Jokseenkin eri mieltä: punavihreät Li Andersson ja Pekka Haavisto. Täysin samaa mieltä: kaikki muut. Lojaliteetti ja isänmaallisuus eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä, edes presidentiksi pyrittäessä.”
Saivatpa Haavisto ja Andersson toisaalta tunnustusta siitäkin, että vastasivat sentään kysymykseen rehellisesti.
“Kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä”
Eräät keskustelijat nostivat esiin ristiriidan perustuslaissa mainitun presidentin antaman juhlallisen vakuutuksen kanssa.
Aloittaessaan toimessaan tasavallan presidentti antaa eduskunnan edessä seuraavan juhlallisen vakuutuksen:
“Minä – –, jonka Suomen kansa on valinnut Suomen tasavallan presidentiksi, vakuutan, että minä presidentintoimessani vilpittömästi ja uskollisesti noudatan tasavallan valtiosääntöä ja lakeja sekä kaikin voimin edistän Suomen kansan menestystä.”
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Miten vältetään Ruotsin tie, Yle kysyi presidenttiehdokkailta – paitsi siltä yhdeltä, jonka nimen varmaan arvaatkin

Jussi Halla-aho: Presidentinvaalien vaihtoehdoista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.