Rajaturvallisuuslain jatko tarkoittaa sitä, että hybridivaikuttamiselle pidetään nollatoleranssi. Suomi on itsenäinen valtio, jonka rajat pidetään vahvoina ja jonka sisäistä turvallisuutta vaalitaan tarkasti, Kaisa Garedew korostaa.
Niin kutsuttu rajalaki on määräaikainen laki, jonka tarkoituksena on estää välineellistetyn maahantulon käyttäminen Suomea vastaan. Sen nojalla valtioneuvosto voi tehdä päätöksen rajoittaa turvapaikkahakemusten vastaanottamista tietyllä rajatulla alueella, mikäli Suomea yritetään painostaa lähettämällä rajallemme ihmismassoja.
Venäjä entistä suurempi uhka
Alun perin laki säädettiin viime kesänä. Silloin sen voimassaoloajaksi päätettiin yksi vuosi. Nyt hallitus esittää sen voimassaolon jatkamista vuoden 2026 loppuun saakka.
– On selvää, ettei Euroopan ja Suomen turvallisuusympäristö ole muuttunut vakaampaan suuntaan. Puolustusselonteossakin todetaan Venäjän siirtyneen avoimempaan, vaikeasti ennakoitavaan ja pitkäkestoiseen vastakkainasetteluun lännen kanssa. Hybridivaikuttamisen mahdollisuuteen on siis edelleen varauduttava, Garedew kertoo.
Hallitus torppasi tulijatulvan
Sekä rajalain säätäminen että normaalien itärajan rajanylityspaikkojen sulkeminen olivat seurausta syksyn 2023 hybridioperaatiosta, jonka aikana Suomeen saapui venäläisten viranomaisten myötävaikutuksella yli 1 300 turvapaikanhakijaa.
– Mikäli hallitus ei olisi toiminut nopeasti ja sulkenut rajaa, tulijoita olisi voinut olla kymmenkertainen määrä, Garedew muistuttaa.
Valmius käyttöön oltava olemassa
Garedewin mukaan rajalaki on erittäin tärkeä työkalu, joka antaa rajaviranomaisille mahdollisuuden ennaltaehkäistä ja torjua tällaisia hyökkäysyrityksiä, jotka saattavat eskaloitua hyvin nopeasti. Jos laki ei olisi valmiiksi voimassa, reagoiminen nopeasti tapahtuviin muutoksiin rajalla olisi mahdotonta.
– Vaikka lain voimassaoloa jatketaan, sen soveltaminen on edelleen vasta viimesijainen keino. Sitä käytetään vain, mikäli vieraan vallan masinoima maahantulo uhkaa Suomen turvallisuutta ja suvereniteettia, eikä mikään muu keino ole auttanut.
– Tämä laki on siis yksi niistä työkaluista ja puolustusmekanismeista, jotka meillä täytyy hätätapauksia varten olla käytettävissämme, vaikka toivomme, ettei sitä tarvitsisi koskaan soveltaa käytännössä. Se vahvistaa rakkaan isänmaamme puolustusta ja lähettää vahvan signaalin siitä, ettei Suomi ole painostettavissa, Garedew iloitsee.