Nykylainsäädännön mukaan kunta- ja aluevaaleissa äänioikeutettuja ovat kaikki vähintään 18-vuotiaat henkilöt, joilla on ollut kotikunta Suomessa kahden vuoden ajan – kansalaisuudesta riippumatta. EU:n perussopimus puolestaan takaa EU-kansalaisille oikeuden äänestää kuntavaaleissa siinä jäsenvaltiossa, jossa hän asuu.
Kaisa Garedew perustelee aloitettaan sillä, että monissa muissa Euroopan maissa linja on selvästi tiukempi.
Suomessa liian löysä linja
Garedewin mielestä Suomessa on liian heppoinen linja äänioikeuden saamiselle paikallisvaaleissa.
– Useissa muissa EU-maissa vaaditaan joko pidempää asumisaikaa tai äänioikeutettuja ovat ainoastaan oman maan ja EU-maiden kansalaiset. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa edellytetään kolmen tai neljän vuoden asumisaikaa. Muun muassa Ranskassa ja Saksassa vain EU-kansalaisilla on äänioikeus. Viron parlamentti on tänä keväänä tehnyt vastaavan lakimuutoksen. Olisiko myös Suomessa aika tarkastella näitä kriteereitä uudelleen? Garedew kysyy.
Vieraskielisten osuus kasvanut
Tilastokeskuksen mukaan vieraskielisten määrä Suomessa on jo yli 600 000. Vieraskielisen väestön osuus kasvoi viime vuonna kaikissa maakunnissa.
– Uudellamaalla joka viides asukas on syntyperältään ulkomaalainen. Arabiankielisten määrä on lähes kolminkertaistunut kymmenessä vuodessa ja lähestyy jo viroa Suomen toiseksi yleisimpänä vieraana kielenä venäjän pysyessä ensimmäisellä sijalla, Garedew kertoo.
Päätösvalta säilytettävä suomalaisilla
Garedew korostaa, että päätösvalta Suomen kunnissa ja hyvinvointialueilla tulisi säilyttää ensisijaisesti Suomen kansalaisilla.
– Väestöpohjan muuttuessa nopeasti monikulttuurisemmaksi yhä merkittävämpi osa kuntien ja hyvinvointialueiden päätösvallasta liukuu äänestäjäryhmälle, jolla ei ole Suomen kansalaisuutta. Suomi on pieni kansa ja omassa maassamme päätösvalta tulee säilyttää ensisijaisesti suomalaisilla.