Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Kaikki paitsi vihreät vastustivat liittovaltiokehitystä

21.05.2014 |15:56

Vain vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö näytti liittovaltiokehykselle punavihreää valoa Helsingin Sanomien puheenjohtajatentissä tiistai-iltapäivänä – kaikki muut puoluejohtajat vastustivat sitä.

Tämä todistaa oikeaksi perussuomalaisten havainnon, että vaalien aikana kaikki puolueet vastustavat liittovaltiota, koska yhdeksän kymmenestä äänestäjästä vastustaa sitä, kuten europarlamentaarikko Sampo Terho (ps.) on painottanut.

Katainen: Säännöt suojaavat

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi EU:n tehneen taloussäädökset, jotka pakottavat etenkin euromaat hoitamaan talouttaan paremmin, ettei jouduttaisi uudelleen samanlaisiin kriiseihin. Tarvitsemme paremman valvontaa, jotta EU-maat toimisivat paremmin. Toiseksi pankkiuni suojaa veronmaksajia pankkikriiseiltä, Katainen väitti.

– Yhteisvastuuta ei ole lisätty vaan yhteistä kontrollivaltaa on lisätty, jotta ei kävisi niin kuin viime vuosina on käynyt. Ongelma on ollut, että EU ei ole ollut riittävän vahva kontrolloimaan jäsenmaita, Katainen totesi.

Soini: Yhteisvastuu
on kasvanut selvästi

Soini pääsi vastaamaan tuoreeltaan, onko yhteisvastuu lisääntynyt.

– Onhan se lisääntynyt erittäin paljon. Ennen ei ollut rahoitusvakautusvälinettä, nyt on EVM-mekanismi ja pankkiunioni, koko ajanhan tähän suuntaan on menty. Ja sitten vielä Kataiselle tiedoksi, että veronmaksajien varoja ne ovat tallettajienkin varat, ainakin tähän asti ovat olleet, Soini muistutti.

Niinistö selitti vihreiden kannattavan sellaisen rahavallan ottamista yhteiseen EU-valvontaan, jota EU-maat eivät pysty hallitsemaan erikseen.

– Ei niin, että EU ottaisi valtaa Suomesta EU:hun, vaan se ottaisi sitä harmaalta alueelta kansainväliseltä verokeinottelulta, Niinistö muotoili.

Eurobondit liian iso
askel liittovaltioon

RKP:n Carl Haglund piti hyvänä, että järjestelmät pakottavat maat toimimaan taloudellisesti hyvin. Vika oli, että huonostikin toimineet maat saivat halpaa lainaa. Näin tapahtuu nytkin Suomessa Kreikan ja Portugalin jatkoksi. Tämä on vaarallinen tie, siksi en kannata eurobondeja, Haglund sanoi.

– No siksipä olemme samassa europuolueessa. Eurobondit ovat niin iso askel kohti liittovaltiota, että siinä housut repeävät, keskustan Juha Sipilä sanoi. Hänen mukaansa mukaan yhteisvastu lisääntyy pankkiunionissa, kun olisi mieluummin pitänyt rakentaa kansalliset rahastot.

– Vihreiden Eurooppa-puolue kannattaa eurobondeja ja konservatiivien EPP:n ja demarienkin kärkiehdokkaat kannattavat eurobondeja. Totta kai etelän maat kannattavat yhteistä velkaa: heidän velkansa on paljon pohjoisen velkaa suurempi, Sipilä totesi.

Talletussuojaa ei
yhteisvastuulla

EU:n pankeilla on vastuu korvata tallettajien varat 100 000 euroon saakka kaikissa tilanteissa. Sitä varten on jokaisessa maassa talletussuojajärjestelmä, joka rahoitetaan pankkien kannatusmaksuilla. Komissio on esittänyt yhteistä EU:n laajuista rahastoa, johon rahat kerättäisiin valmiiksi tulevien kriisien varalle.

Vihreiden Niinistö oli taas ainoa joka kannatti tätä. Jopa Haglund vastusti sitä, että suomalaiset veronmaksajat korvaisivat kreikkalaisen tai espanjalaisen pankin kaatumista. Katainen povasi yhteisen rahaston johtavan jopa moraalikatoon.

– Vakuusrahaston pitää olla kansallinen, kaikki yhteisvastuu on pahasta. Tämän pankkiunionin tuloksena meillä on kohta täysin kilpailukyvytön eurooppalainen pankkisektori. Onhan se niin, että kun Jean-Claude Juncker asuu itse Luxemburgin veroparatiisissa ja on EPP:n pääehdokas niin kyllähän sen tietää, mitä siitä seuraa, Soini manasi.

 

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää