Kaikki paitsi pääministeri Marin pitivät Marinia ylistävää nettipoliisi Taposen twiittiä asiattomana – myös Taponen itse
Jos saat kehuja, kannattaako niistä kertoa muille? Silloinkin, jos kehut ovat abrsurdilla tavalla överiksivedettyjä? Tällaisten kysymysten äärellä pääministeri Sanna Marin (sdp.) tänään painiskeli. Lopputulos ei ole mairitteleva.
Tarinamme lähtee liikkelle Jari Taposesta, joka tapansa mukaan kohotutti kulmakarvoja.
Taponen kehui twiitissään antaumuksella pääministeri Sanna Marinia (sdp.), joka puolestaan sätti oppositiota olan takaa.
Eipä aikaakaan, kun puolueellisuussyytökset heräsivät Taposta kohtaan. Hän esiintyy somessa virkatehtävissä, ei yksityishenkilönä.
Taposen töpeksiminen nousi uutiseksi ainakin MTV:llä, Verkkouutisissa, Uudessa Suomessa ja Iltalehdessä, ja asiaa on tietenkin puitu myös sosiaalisessa mediassa pitkin päivää.
Muun muassa Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin huomautti, että poliisin virkatilin käyttö tällaiseen viestintään on ongelmallista.
Demokratiassa ei ole mitään kummallista siinä, että oppositio moittii hallitusta ja hallitus vastavuoroisesti oppositiota. Mutta ongelmallista voi olla, jos poliisiviranomainen virkatilillään asettuu oppositiota soimanneen pääministerin vahvaksi tueksi…1/2
— Ulla Appelsin (@AppelsinUlla) October 11, 2020
2/2…kehottaa ottamaan pääministeristä oppia ja pääministeri itse vielä retwiittaa viestin eteenpäin. Mitä polarisoituneemmassa maailmassa elämme, sitä tärkeämpää on usko siihen, että virkamieskunta on päivänpoliittisten kiistojen yläpuolella.
— Ulla Appelsin (@AppelsinUlla) October 11, 2020
Taponen katsoi parhaaksi poistaa ylistystwiittinsä ja pahoitella tilannetajuttomuuttaan.
Tämän päivän twiittini pääministerin ketjuun tulkittiin siten, että olisin hallituksen puolella. Tarkoitukseni oli kommentoida nykyistä keskustelukulttuuria yleisemmin. Se ei onnistunut.
Poistin kommentin ja pahoittelen tilannetajuttomuuttani!
— Jari Taponen (@JariTaponen) October 11, 2020
Kaikille sattuu kämmejä, joillekin useammin kuin toisille. Asiaan jäi silti pieni mutta.
Nimittäin se, että pääministeri Sanna Marin oli itse sunnuntain aikana ehtinyt käydä retweettaamassa (siis uudelleenjulkaisemassa) itseään koskevan kehun.
Kehut ovat tietenkin kivoja ja moni poliitikko niitä toisinaan somessa jakaakin. Mutta tällä kertaa kävi omituisesti.
Syystä että:
– Nettipoliisi Taponen ylistää pohjoiskorealaisesti Marinia.
– Marin ei havaitse Taposen tekstin absurdiutta ja räikeää puolueellisuutta, vaan uudelleentwiittaa itseään koskevan kehun.
– Kohu nousee, Taponen poistaa twiittinsä ja pahoittelee tilannetajuttomuuttaan.
– Taponen tuskin huomaa, että hän näin toimiessaan tulee nolanneeksi pääministerin perinpohjaisesti. Nyt ainoa, joka enää näyttää tilannetajuttomalta, on kehuille perso pääministeri.
Jussi Halla-aho (ps.) katsoi Taposen vahingoittavan suomalaisten luottamusta instituutioihin.
Jari Taponen, yksi poliisin näkyvimmistä puhuvista päistä, julkaisee pohjoiskorealaisen ylistystviitin johtaja Marinille ja johtaja Marin uudelleentviittaa sen.
Jos haluaisin tuhota suomalaisten luottamusta instituutioihin, toimisin juuri kuten Taponen ja Marin.
— Jussi Halla-aho (@Halla_aho) October 11, 2020
Kehut maistuvat
Jotkut ovat persoja makeisille, jotkut jäätelölle. Marin on perso kehuille.
Asiaan on kiinnitetty huomiota sosiaalisessa mediassa. Verkkoon on koottu listoja, joissa on Marinin omakehutwiittejä pääministerivalinnan jälkeiseltä ajalta.
Pääministerit operoivat yleensä minuuttiaikataululla. Missä välissä Marinilla on politiikan suurten kysymysten setvimisen lomassa aikaa etsiä netistä itseään koskevia kehuja ja uudelleentwiittailla niitä?
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Immonen: Pääministeri Marin enemmän huolissaan omasta valta-asemastaan kuin kansalaisten hyvinvoinnista
Halla-aho ei olisi myöntänyt kultaista Helsinki-mitalia Jari Taposelle – teki vastaesityksen kaupunginhallituksessa: ”Palkitseminen osoittaisi huonoa harkintakykyä”
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.