Teknologia on ollut olemassa jo ainakin neljännesvuosisadan ja käytössä monissa maissa, esimerkiksi Kanadassa ja monessa Euroopan maassa. Kankaanpääläisen laitevalmistaja Laser Gas Oy:n toimitusjohtaja Rauno Hakala on lobannut asian puolesta jo kahdenkymmenen vuoden ajan, mutta turhaan. Kun perussuomalaiset puhemies Anssi Joutsenlahden johdolla tarttuivat asiaan, alkoi tapahtua.
– Jos olisimme saaneet asian läpi kaksikymmentä vuotta sitten, Suomen terveydenhuoltojärjestelmä olisi säästänyt 200 miljoonaa euroa näiden vuosien aikana. Lääkelaitoksen antaman kielteisen päätöksen sisältö oli yksinkertaistettuna, että happigeneraattoria ei voida ottaa käyttöön, koska emme ymmärrä asiaa, kertoo Hakala.
Todellinen syy vastahakoisuuteen lienee toinen. Suomessa on kaksi lääkinnällisen hapen valmistajaa, Aga ja Woikoski, joilla on näihin päiviin saakka ollut Suomessa monopoli lääkinnällisen hapen tuottamiseen. Kun EU:n tasolla tehtiin päätös halvan tuotantoteknologian vapauttamiseksi, yritti Fimea (ent. Lääkelaitos) vielä torpata sen kansallisella tasolla esittämällä, että jokaisen lääkärin pitäisi happigeneraattorin käyttö henkilökohtaisesti hyväksyä. Tässä vaiheessa Rauno Hakala kääntyi perussuomalaisten ja Anssi Joutsenlahden puoleen.
Perussuomalaiset taistelivat Hakalan rinnalla
Joutsenlahti avasi Hakalalle ovet Arkadianmäelle ja taisteli Hakalan rinnalla asian puolesta loppuun saakka. Ministerit ja kansanedustajat ymmärsivät asian, ja perussuomalaisten tekemien kahden eduskuntakyselyn jälkeen saatiin Fimean päätös kaadettua.
Lobbaustyötä tehtiin myös paikallisella tasolla. Pohjois-Satakunnan Peruspalvelu-Liikelaitoskuntayhtymä PoSa:n johto on niinikään ollut asialle myötämielinen, ymmärtänyt säästön ja toiminut kiitettävällä tavalla.
– Tehtaiden tuottama paineistettu happikaasu maksaa viisi euroa per kilo, happigeneraattorilla tuotettu happi vain viisi senttiä eli on sata kertaa halvempaa. Happigeneraattori on myös äärettömän vähän huoltoa tarvitseva laite, joten investointi siihen maksaisi itsensä takaisin vuodessa tai puolessatoista.
Rahallisen säästön lisäksi happigeneraattorien tuottama happi on turvallisempaa ja kuljetusvarmempaa, sillä tehtaiden tuottama paineistettu happi on räjähdysherkkää tavaraa. Myös kriisivalmius paranee, kun jokaisessa sairaalassa ja laitoksessa on oma laite. Potilaan kannalta ei ole mitään eroa sillä, tuleeko happi pullosta vai generaattorista. Laser Gas Oy on myynyt generaattoreita neljännesvuosisadan eri maiden puolustusvoimille. Muun muassa Suomen Hornetit ja Malesian ilmavoimat käyttävät Laser Gas Oy:n valmistamia kaasuja.
– Hieman erikoinen asetelma, että ilmavoimien raskaasti aseistetut taistelupilotit voivat happigeneraattoria käyttää, mutta eivät terveyskeskukset, Hakala pohtii.
Kysymys on myös työpaikoista
Mutta nyt asetelmaan on tulossa muutos perussuomalaisten kahden eduskuntakyselyn ja ankaran lobbaustyön ansiosta. Pilottikohteiksi happigeneraattorihankkeelle on valittu Kankaanpään sairaala ja terveyskeskus, jossa ne otetaan käyttöön kesän aikana. Ensimmäiset kolme kuukautta laitokset saavat käyttää generaattoria ilmaiseksi, jonka jälkeen niistä peritään pieni vuokra.
– Kysymys on myös työpaikoista. Alihankkijoiden kautta seutukunnalle on tulossa kymmeniä uusia työpaikkoja, sillä happigeneraattorin kotimaisuusaste on yli 80 prosenttia.
Koska happigeneraattori käyttää raaka-aineenaan ilmaa, on teknologia äärimmäisen halpaa ja yksinkertaista. Ilma paineistetaan teolliseen käyttöön ruuvikompressorilla, siitä suodatetaan pois epäpuhtaudet ja se johdetaan generaattoriin, jossa molekyyliseula erottaa happi- ja typpimolekyylit toisistaan. Happi otetaan talteen ja johdetaan sairaalan verkkoon, typpi vapautetaan takaisin ilmakehään. Laser Gas Oy myös valvoo hapen saamista 24 tuntia vuorokaudessa, joten mahdollisiin ongelmiin voidaan reagoida välittömästi. Ongelmien sattuessa korvaava järjestelmä käynnistyy automaattisesti.
Kuva: Perussuomalaiset kävivät ankaran taistelun Rauno Hakalan rinnalla kaasujättien monopoliaseman murtamiseksi Suomessa. Kuvassa Anssi Joutsenlahden eduskunta-avustaja ja PoSa:n johtokunnan jäsen Jari Koskela, eduskunnan toinen varapuhemies Anssi Joutsenlahti ja Laser Gas Oy:n toimitusjohtaja Rauno Hakala.