

Julkisia avustuksia hautomotoimintaansa kahmivia Riku Rantalaa ja Tuomas Milonoffia lykästi myös Venlojen jaossa Helsingissä 17. tammikuuta 2020. / LEHTIKUVA
Toimitus suosittelee
Viikon 7/2020 luetuin
Kaarnavenemiehille taas jättipotti – hautomotoimintaan lapioitu jo yli miljoona euroa STEA-avustuksia
Startup Refugees -projektista sekä tv-ohjelmistaan tunnetut mediapersoonat Riku Rantala ja Tuomas Milonoff ovat onnistuneet haalimaan nimissään toimivalle Phoenix ry:lle suurenmoisen kasan rahaa melko lyhyessä ajassa. Tänä vuonna STEA-avustusta tulee 566 483 euroa.
Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskus (STEA) on tälle vuodelle myöntänyt Phoenix ry:lle 566 483 euroa. Summasta 195 000 euroa menee turvapaikanhakijoiden työelämäosallisuuden lisäämiseen “tukemalla heidän työllistymisensä edellytyksiä ja kouluttautumista yksilöllisillä osaajaprofiilien kartoituksilla, työ- ja koulutusmahdollisuuksia koordinoimalla sekä koulutuksilla, verkostoitumisilla ja vapaaehtoistyöllä.”
Loput rahat aiotaan käyttää muun muassa yhteisöllisyyttä ja osallisuutta lisäävän vapaaehtoismallin kehittämiseen, työttömien nuorten palkkaamiseen järjestön yleishyödyllisiin työtehtäviin sekä Euroopan sosiaalirahaston rakennerahasto-ohjelman hankkeen Generation Work -omarahoitusosuuteen.
Avustussummat kasvussa
STEA-rahoituksesta on tullut Phoenix ry:lle melko vakaa tulonlähde. Avustussummat ovat myös kasvussa. Viime vuonna yhdistykselle myönnettiin 296 706 euroa. Jo vuonna 2018 STEA-avustuksen määrä oli 180 000 euroa.
Ensimmäiset STEA-avustukset Phoenix ry sai niinkin äsken kuin 2017. Yhteensä STEA-rahaa yhdistykselle on tähän päivään mennessä kanavoitu huimat 1 043 189 euroa. Summa on suurenmoinen kun ottaa huomioon, että se on siis kertynyt vain kolmessa vuodessa. Phoenix ry on perustettu vuonna 2016 ja ensimmäiset STEA-avustukset sille siis myönnettiin seuraavana vuonna.
Kaarnaveneestä piti tulla bisnes
Mitä Riku Rantalan ja Tuomas Milonoffin yhdistys sitten oikein tekee? Yhdistyksen verkkosivulla kerrotaan, että Phoenix on voittoa tavoittelematon non-profit-hautomo, joka pysäyttää eriarvoisuuden käytännön keinoin.
– Kanavoimme yritysten, yhteisöjen ja yksilöiden tuen ja suuntaamme sen suoraan ihmisille, jotka sitä eniten tarvitsevat.
Phoenix ry:n toiminta on sidoksissa Startup Refugees -projektiin, jonka ympärille yhdistys on perustettu. Startup Refugeesin kerrotaan olevan hanke ja verkosto, jonka puitteissa turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tuetaan työllistymisessä ja yrittäjyydessä.
Projekti sai julkisuutta vuoden 2016 lopussa, kun Rantala esitteli tv-lähetyksessä käsintehtyä kaarnavenettä esimerkkinä Startup Refugeesin toiminnasta. Rantalan mukaan kaarnaveneiden myynnistä oli tarkoitus kehittyä bisnestä.
Sittemmin Rantala on televisiossa muun muassa myös imitoinut itsetyydytystä.
Rahaa palaa henkilöstökuluihin
Rantalan ja Milonoffin yhdistystoiminta pyörii enimmäkseen avustusten varassa. STEA:n ohella varoja ovat yhdistykselle aiemmin jakaneet ainakin valtioneuvoston kanslian asettama Suomi 100 -hanke sekä ME-säätiö.
Suomen Uutisten aiemman selvityksen perusteella Phoenix ry:lle kanavoidut varat hupenevat suurelta osin yhdistyksen henkilöstökuluihin eli työntekijöiden palkkoihin ja palkkojen sivukuluihin.
Rahaa on käytetty pienempiä summia myös esimerkiksi tietokoneisiin, taksi- ja puhelinkuluihin, matkakuluihin sekä viranomaismaksuihin. Tiedossa ei ole, kuinka moni turvapaikanhakija on todellisuudessa työllistynyt yhdistyksen avulla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kaarnavene Phoenix ry avustukset STEA Startup Refugees Tuomas Milonoff Riku Rantala Turvapaikanhakijat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Startup Refugees -miehet taas kerjuulla – pyytävät yhdistykselleen 180 404 € avustusta

Startup Refugees -miehet pummasivat ja saivat STEA-avustusta 180 000 euroa – ministeri Mattila jakaa miljoonia maahanmuutolle ja monikulttuurille

Startup Refugees -miehille, monikulttuurille ja somalijärjestöille taas kymmenien miljoonien edestä STEA-avustuksia – Hurstin leipäjonoille ei senttiäkään

Moni järjestöjohtaja tienaa kuin ministeri – Diakonissalaitoksen pomon tulot lähes 20 000 euroa kuukaudessa

Hurstin leipäjonoille ei heru STEA-avustuksia: Turha hakea, kun aina tulee kieltävä vastaus – “Yhden kommentin mukaan meillä on jo liikaa rahaa”

Seksuaalijärjestöille muhkea avustuspotti veikkausvoittovaroista: Setalle vajaa miljoona, Sexpolle melkein 400 000 euroa

Helppoa rahaa: Maahanmuutto- ja monikulttuuriyhdistyksille jaettiin veikkausvoittovaroista 5,5 miljoonaa euroa

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Duunarit lomautettuina, pienyrittäjät kärsivät – ja hallitus jakaa miljonääreille lisää rahaa

Wihonen: Miksi peliriippuvaisilla rahastusta jatketaan?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää