

Kuvakaappaus, Guardian-lehden 1.10.2017 julkaisema video. / Youtube
Kaaos saapui Kataloniaan: mellakkapoliisi pamputtaa täysin sumeilematta rauhanomaisia ihmisiä
Kataloniassa sunnuntain varhaiset tunnit antoivat vielä ymmärtää, ettei kiistelty Katalonian itsenäisyysäänestys aiheuta väkivaltaisia yhteenottoja. Poliisi neuvotteli ihmisten kanssa häätääkseen äänestyspaikkojen läheisyyteen kerääntyneitä ihmisiä. Mutta toisin kävi. Neuvottelutulosten jäätyä laihoiksi tilalle tulivat kumiluodit ja pamput. Katalonian aluehallinnon mukaan alkuiltapäivään mennessä terveydenhuoltohenkilökunta ilmoitti 38 ihmisen loukkaantuneen kumiluodeista. Loukkaantuneita on jo satoja. Espanjan poliisi on ilmoittanut noin kymmenen poliisin saaneen vammoja yhteenotoissa.
Osa katalaaneista on yöpynyt perjantaista lähtien kouluissa, joissa on voinut äänestää tänään sunnuntaina. Ihmiset ovat muodostaneet ihmismuureja äänestyspaikoille.
Poliisi on sulkenut osan äänestyspaikoista
Espanjalaisviranomaiset ovat kertoneet sulkeneensa äänestyspaikkoja. Kataloniaslähteet ovat puolestaneet julkistaneet verkkosivun, jossa paikalliset voivat tarkistaa oman äänestyspaikkansa tilanteen. Katalonian hallitus on ilmoittanut, että äänestäminen onnistuu toisellakin äänestyspaikalla siinä tapauksessa, että alueellinen äänestyspaikka on suljettu. Silmämääräisesti arvioituna äänestyspaikoista vain murto-osa on äänestyskelvottomassa tilassa.
Useat lähteet ovat varmistaneet poliisin turvautuneen voimankäyttöön sulkiessaan äänestyspaikkoja. Katalonian presidentti Carles Puigdemont ilmoitti poliisin harjoittaman väkivallan olevan Espanjan historiassa “ikuinen häpeätahra”. Puigdemont joutui itse vaihtamaan äänestyspaikkaansa poliisin suljettua hänen äänestyspaikkansa.
Brittilehti Guardianin verkkosivujen liveseurannassa pyörii video, jossa näkyy noin 15 mellakkapoliisin yritys murtautua satoja ihmisiä käsittävän ihmismuurin lävitse. Poliisi pamputtaa käsiään ylhäällä pitäviä ja paikoillaan pysyviä ihmisiä. Espanjan sisäministeriöllä on puolestaan kuvaa poliisin perääntymisestä, koska protestoijat heittävät heitä kivillä.
Sky News raportoi mielenosoittajia vastaan käytetystä kumiluodeista. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan 38 ihmistä on loukkaantunut kumiluodeista, joista osa onneksi vain lievästi. Loukkaantuneita on Guardian-lehden mukaan 337.
Police are firing rubber bullets at voters during protests as the independence referendum gets under way #CatalonianReferendum pic.twitter.com/XNEuwwgZ7S
— Sky News (@SkyNews) October 1, 2017
Financial Timesin toimittajan Michael Stothartin videolla näkyy, miten poliisit repivät äänestäjiä pois Carrer de Pau Claris -kadulla.
Police at Carrer de Pau Claris have taken voting boxes and ballots. Now driving off. They were willing to use force, it turns out. @FT pic.twitter.com/2p5T6o19JF
— Michael Stothard (@MStothard) October 1, 2017
Guardian-lehden julkaisemalla videolla näkyy, miten poliisit hyökkäävät pampuillaan rauhallisten, kätensä ylös nostaneiden ihmisten kimppuun.
Pääministeri Rajoytä kehotetaan siirtymään syrjään
Väkivallan käyttöä ovat tuominneet muun muassa Skotlannin ja Belgian pääministerit. Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon toivoo, että ihmiset saisivat äänestää ilman väkivaltaa.
2/2 and call on Spain to change course before someone is seriously hurt. Let people vote peacefully.
— Nicola Sturgeon (@NicolaSturgeon) October 1, 2017
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on järkähtämättömästi vastustanut Katalonian kansanäänestystä. Hän on kertonut estävänsä sen kaikilla lain suomin keinoin. Vastaavasti Katalonian aluehallinto kieltäytyy kunnioittamasta Espanjan määräyksiä. Rajoy on saanut jo joka tapauksessa tahran kilpeensä.
Rajoyn erovaatimukset kuuluvat ymmärrettävästi Kataloniasta. Katalonian ex-presidentti Artur Mas ja Barcelonan pormestari Ada Colau ovat vaatineet Rajoyn astuvan syrjään.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho moittii Espanjan keskushallinnon toimia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Nyt ovat maailman kirjat Kataloniassa sekaisin – keskusvallan poliisi hakkaa palomiehiä pampuilla

Laura Huhtasaari Espanjan kärjistyneestä tilanteesta: “Väkivallan on loputtava, katalonialaisten on saatava äänestää rauhassa”

Espanjan pääministeri toiminut puun ja kuoren välissä – taktiset virheet saattavat murentaa maan

Tavio: Suomen hallituksen asenne häpeällinen Katalonian suhteen

Katalaanien itsenäisyysjulistus tulossa maanantaina – unionistien pakka täysin sekaisin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.