Juvosen lakialoitteelle viimein nostetta: Raaseporin onnettomuus vauhditti sotilastapaturmalain etenemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen kommentoi Suomen Uutisten suorassa verkkolähetyksessä sotilastapaturmalainsäädännön etenemistä eduskunnassa. Juvosen mielestä on huolestuttavaa, että vaaditaan jopa useampia onnettomuuksia, ennen kuin ongelmiin puututaan ja lakialoitteet etenevät.
Lakialoitteet ovat yksi keino, joilla kansanedustajat voivat nostaa esiin tärkeiksi havaittuja asioita ja näin toteuttaa kansanedustajien tärkeintä tehtävää lainlaatijoina. Haastavin tehtävä lakialoitteen laatimisessa on kannatuksen saaminen yli puoluerajojen ja yli sadan allekirjoituksen kerääminen, jotta aloite saadaan lähtemään lausuntokierrokselle.
Posted by Suomen Uutiset
– Meillä on eduskunnassa ongelmana se, että joskus se lausunnon saaminen kestää kohtuuttoman pitkään. Näin on käynyt kahdelle laatimalleni lakialoitteelle, joista toinen liittyy sotilastapaturma- ja palvelussairauden korvaamisesta annettuun lakiin ja toinen törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista annettujen rangaistusten minimirangaistusten korottamiseen, Juvonen kertoo.
Raaseporin onnettomuus vauhditti
Sotilastapaturmalaki liikahti nyt eteenpäin ikävä kyllä surullisen tapahtuman, Raaseporin vakavan liikenneonnettomuuden siivittämänä. Lausunto on viimein saatu sosiaali- ja terveysministeriöön ja ministeriö on julkisesti kertonut, että lakiin tullaan tekemään muutoksia.
– Se on erittäin tärkeää, koska se kertoo siitä, että epäkohta on huomattu ja se halutaan korjata lakimuutoksella, sanoo Juvonen.
Asevelvollisia kohdeltava yhdenvertaisesti
Vuoden alusta Suomessa astui voimaan laki, jolla huomattavasti parannettiin rauhanturvaajien tilannetta siinä tapauksessa, että heille palveluksen aikana sattuu pysyvä haitta, vamma tai kuolemantapaus. Se on hyvä asia, mutta samalla eräs asevelvollisia koskettava epäkohta jäi käsittelemättä.
– Henkilöt, jotka suorittavat asevelvollisuuttaan armeijassa jäävät tämän korvausvelvollisuuden ulkopuolelle, vaikka Suomessa tapahtuu asepalveluksen aikana joskus hyvinkin vakavia onnettomuuksia. Koska kyseessä on lain säätämä velvollisuus nuorelle, tulee heitä kohdella yhdenvertaisesti myös korvausten osalta, Juvonen toteaa.
Lakialoitteeseen liittyvät asiakirjat ovat vielä salaisia ja niiden sisältö voidaan kertoa julkisuuteen vasta, kun asia on lopullisesti loppuun käsitelty. Tänään valiokunnan kokouksessa päätettiin pyytää vielä sosiaali- ja terveysministeriöltä lisäselvityksiä ja ensi vuoden aikana on tarkoitus selvittää, mitä lakimuutoksia tarvitaan.
Tärkeä aloite pölyttyy ministeriön pöydällä
Juvosen lakialoite törkeiden lapseen kohdistuvien seksuaalirikosten minimirangaistusten korottamiseksi vuodesta kahteen on jatkoa hänen jo vuonna 2011 tekemäänsä vastaavaan aloitteeseen, joista molemmat keräsivät vaadittavat yli sata allekirjoitusta.
– Se tarkoittaa sitä, että kun lähdetään kahdesta vuodesta, tulee tuomiosta aina ehdoton eikä törkeistä seksuaalirikoksista voisi enää saada ehdollisia tuomioita, sanoo Juvonen.
Juvosen mielestä on huvittavaa, että aloite nyt seisoo ja viipyy ministeriössä. Samaan aikaan kun Juvosen lakialoite lähti lausuntokierrokselle, saatiin eduskuntaan viisikymmentätuhatta allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite aivan samasta aiheesta. Ne pölyttyvät edelleen ministeriössä, jossa ne ovat seisseet jo vuodesta 2015.
– Missä ne viipyvät, sitä on hyvä kysyä ja asettaa kovasti painetta siihen, että valiokunnan on saatava tietää, mikä on oikeuspoliittisen selvityksen sisältö, Juvonen toteaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää