

LEHTIKUVA
Juvonen: Vanhustenhoito valuu harmaalle alueelle – “Vanhustenhoidon laatusuosituksesta tulikin keppihevonen”
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen vaatii hallitukselta pikaista vastausta vanhustenhuollon laatusuositusten uudistamisen jälkeen hoivakentällä tapahtuneisiin radikaaleihin ja jopa dramaattisiin muutoksiin.
– Koulutettua henkilöstöä on vähennetty kovalla kädellä ja vanhustenhoidon kehittämisen sijaan tilalle on tullut potilasturvallisuuden heikentäminen. Tiedot vanhustenhoidon tilanteesta ovat tulleet paitsi hoiva-alan työntekijöiltä myös hoiva-alan liittojen kautta, Juvonen kertoo.
“Olemme palanneet 80-luvulle”
Laatusuositus astui voimaan kesäkuussa 2017. Sen mukaan henkilöstömitoitukseen lasketaan myös muita alalla toimijoita, esimerkiksi virikeavustajat ja hoiva-avustajat. Myös muut pikakoulutetut ja kouluttamattomat ovat tulleet hoivakentälle.
– Olemme tehneet paluun 80-luvulle, jolloin hoivakentällä työskenteli jopa täysin kouluttamattomia ns. “vippareita”. En vastusta hoiva-avustajien saapumista koulutettujen hoitajien rinnalle ja tueksi, mutta se, että henkilöstön enemmistö koostuu heistä ei ole oikein, Juvonen sanoo.
– Hoiva-ala tarvitsee tuekseen myös virikeohjaajia ja vanhusten ulkoiluttajia, sitäkään en kritisoi, mutta he eivät voi osallistua hoitotoimenpiteiden suorittamiseen. Ei vanhustenhoidon kärkihankkeen ja kehittämistyön tarkoitus tai lopputulema voi olla vain säästöt vanhusten turvallisuuden kustannuksella.
Laatusuosituksia tulkitaan väärin
Vanhustenhoito on nyt Juvosen mielestä valumassa harmaalle alueelle, sillä laatusuositusta tulkitaan väärin.
– Laatusuosituksen uudistamisesta tulikin keppihevonen, Juvonen sanoo.
– Hallituksen tulee määritellä selkeät luvut, joita hoivakentällä ja kotihoidossa noudatetaan hoitoalan koulutetun henkilöstön kohdalla. Hoitotyön koulutettujen henkilöiden määrä tulee olla hoivakentällä vakio ja avustava henkilöstö voi toimia avustavana henkilöstönä, ei esimerkiksi lääkkeistä vastaavana.
Kielitaidon puute tullut hoivakentälle
Juvonen vaatii, että sosiaali- ja terveysministeriö vastaa nyt siihen, miksi laatusuosituksen uudistaminen tulkitaan niin, että koulutettu henkilöstö joutuu väistymään.
– Myös kielitaidon puute on tullut hoivakentälle. Maahanmuuttajien ohjaaminen hoiva-alan opintoihin on väärin, mikäli opiskelija ei opi opintojen rinnalla suomen tai ruotsin kielen taitoa. Jokainen voi mielessään miettiä, mitä kielitaidottomuus tarkoittaa hoitotyössä, Juvonen muistuttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Vanhusten kotihoito retuperällä – “Henkilöstöä lisättävä ja sitoutettava”

Perussuomalaiset haluavat laajaa avoimuutta sote-alan yrityskauppoihin

Juvonen: Kikyn vaikutukset ja sen tuomat ongelmat avattava

Juvonen: Huudan ministeriä, oikeuskansleria, työnantajia, päättäjiä ja kolmikantaa ratkaisemaan hoitajien hätätilanteen Meilahden sairaalassa!
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää