Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Juvonen: Valtion maksettava Raaseporin ja Rovajärven varusmiesonnettomuuksien uhreille ja edunsaajille korvaukset taannehtivasti

16.09.2019 |10:44

Kansanedustaja Arja Juvonen toistaa vaatimuksensa, että valtion on maksettava Raaseporin kiskobussin (2017) ja Rovajärven mönkijäonnettomuuden (2018) onnettomuudessa loukkaantuneiden ja menehtyneiden varusmiesten edunsaajien vakuutuskorvaukset taannehtivasti.

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen on jättänyt eduskunnassa asiasta toimenpidealoitteen. Hän harkitsee myös vuonna 2018 aiheesta jättämänsä lakialoitteen uusimista. Lakialoite kaatui eduskunnassa poliittisiin syihin, sillä silloinen valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ei tukenut asiaa.

Asia on noussut nyt esiin uudelleen, sillä Raaseporin sotilasajoneuvon kuljettajaa syytettiin oikeudessa kolmen varusmiehen hengen vaatineesta onnettomuudesta. Syyttäjä luopui kuitenkin syytteistä (Yle 11.9.2019).

Orpo ei tehnyt mitään, nyt toivoo toimia hallitukselta

Yle Svenskan tuoreessa haastattelussa Juvonen ja silloinen valtiovarainministeri Orpo kertaavat vuoden 2018 varusmiesten vakuutusturvaan liittyviä asioita. Orpo toivoo haastattelussa, että nykyinen hallitus voisi tehdä asialle jotakin.

– Tämä on todellakin surullista. Orpon kommentit Yle Svenskan haastattelussa asiaan ovat uskomattomia. On kerrassaan hävyttömyyden huippu, että Petteri Orpo ei itse tehnyt vakuutusten maksamiseen taannehtivasti mitään toimiessaan valtiovarainministerinä vuonna 2018. Hän olisi voinut korjata asian niin halutessaan. Nyt hän kehtaa pyytää, että istuva hallitus toimisi asian suhteen. Orpon ja kokoomuksen prioriteetit muuttuvat näköjään heti oppositioon jouduttuaan. Aivan kuin asioilla leikiteltäisiin, Juvonen kritisoi.

Varusmiesten vakuutusturvassa kahden vuoden pimento

Varusmiesten vakuutusturvassa oli 1.1. 2017-31.12.2018 välisenä aikana pimento. Kun vapaaehtoisessa kriisinhallinnassa toimivat eli rauhanturvaajat saivat 1.1. 2017 lisävakuutusturvan, sitä ei myönnetty lakisääteistä varusmiespalvelusta, vapaaehtoista asevelvollisuutta ja siviilipalvelusta suorittaville henkilöille.

– Kriisinhallinnassa toimiville ja heidän edunsaajilleen turvattiin enimmillään 210 000 euron korvaukset. Suomalaiset varusmiehet, jotka kotimaassaan suorittavat palvelusta jätettiin täysin ilman, Juvonen ihmettelee.

Laki varusmiesten lisävakuutusturvasta astui voimaan vasta 1.1. 2019. Laki koski vain tuon ajankohdan jälkeen tapahtuneita onnettomuuksia.

– Ennen lain voimaantuloa tapahtui kuitenkin koko Suomea järkyttäneet onnettomuudet: Raaseporissa sotilasajoneuvon ja kiskobussin törmäyksessä kuoli kolme ja Rovajärvellä mönkijäonnettomuudessa yksi varusmies. Yksikään näiden onnettomuuksien uhreista tai edunsaajista ei ole saanut lisävakuutusturvan mukaista korvausta.

“Rahastakaan ei voi olla kyse”

Taannehtivien korvausten kustannukset olisivat olleet vanhemmille yhteensä 160 000 euroa, mikäli kaikkien menehtyneiden varusmiesten vanhemmat olisivat olleet edunsaajana. Mikäli varusmiehellä olisi ollut arvo- tai aviopuoliso, korvaus olisi ollut 200 000 euroa/leski. Mikäli varusmiehellä olisi ollut lapsia, korvaus olisi ollut 40 000 euroa/lapsi. Loukkaantuneille varusmiehille korvaus olisi ollut vamma-asteen mukaan.

– Toivon, että Antti Rinteen hallitus korjaa Orpon hallituksen tekemän virheen osoittamalla sydäntä ja viisautta ja tuo lakiesityksen tai esittää jonkun muun tavan, jolla korvaukset näille varusmiesuhreille ja heidän edunsaajilleen voidaan maksaa jälkikäteen taannehtivasti.

– Poliittiset syyt eivät saa mennä näin tärkeiden asioiden edelle. Rahastakaan ei voi olla kyse, sillä puhumme loppujen lopuksi pienistä summista, Juvonen toteaa.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää