

PS ARKISTO
Juvonen: Suomi riistää ulkomaalaisia sairaanhoitajia
Pirkanmaalla ja Satakunnassa on alkanut koulutuspilotti, jossa filippiiniläisiä sairaanhoitajia rekrytoidaan Suomeen hoito- ja hoiva-alan yrityksiin. Sairaanhoitajat suorittavat alalla vaadittavan hoiva-avustajan tutkinnon. Asiasta kertoi Yle (28.8.2021).
– Sairaanhoitajien rekrytointi ulkomailta rikkoo vahvasti eettisyyden ja kestävän kehityksen periaatteita varsinkin, kun korkeasti koulutetut hoitajat saapuvat Suomeen tekemään työtä, mikä ei vastaa heidän koulutustaan. Sairaanhoitajista koulutetaan sen sijaan matalan palkkatason hoiva-avustajia, kritisoi kansanedustaja Arja Juvonen.
– Suomi rikkoo tällä toiminnalla Agenda 2030 periaatteita olla mukana poistamassa köyhyyttä Euroopasta. Filippiiniläisiä ulkomaalaisia ammattiosaajia käytetään hoiva-avustajina ja siivoojina. Ulkomaalaisia sairaanhoitajia käytetään hoivabisneksen ja kansainvälisen talouden pelinappuloina tuoton maksimoimiseksi.
Hoitoalalla on hallittava kielitaito
Juvonen muistuttaa, etteivät ulkomailta tuodut hoitajat ole ratkaisu hoitajapulaan.
– Hoitajamitoituksen lakisääteisyyden hintana ei saa olla se, että riistämme ulkomaalaisia sairaanhoidon osaajia. Ja riistetyiksi he myös jäävät, sillä suomen tai ruotsin kielen oppiminen ja hallinta on vaativaa ja sairaanhoitajan tehtäviin pääsy voi jäädä saavuttamatta. Hoitolalla on hallittava kielitaito.
Filippiiniläisten sairaanhoitajien rekrytointi Suomeen ei ole uusi asia. Vuosia sitten heitä tuotiin myös vanhustenhoidon työkentälle tilanteeseen, jossa heidän sairaanhoitajan tutkintoa ei hyväksytty lailliseksi tutkinnoksi. Hoitajien lohdutonta tilannetta pohdittiin myöhemmin myös erillisessä raportissa.
Mahdollisimman matalaa palkkaa
Sairaanhoitajat eivät voineet toimia sairaanhoitajan tai lähihoitajan tehtävissä, vaan heidät kelpuutettiin ainoastaan hoiva-avustajiksi joiden tehtäväkuva oli avustavissa tehtävissä vanhustenhoidossa eli asiakkaiden auttamisessa ruokailussa, hygienian hoidossa, ulkoilussa, siivoamisessa ja asioinnissa. Tämä näkyi myös palkkauksessa, joka oli matala (Raportti Sairaanhoitajia Filippiineiltä – Näkökulmia kestävään kansainväliseen rekrytointiin, jonka laativat Päivi Vartiainen, Marja Koskela ja Pirkko Pitkänen vuonna 2018).
– Raportti kertoo myös, että osa filippiiniläisistä sairaanhoitajista opiskeli Suomessa oppisopimuksella lähihoitajiksi, mutta sai silti opintojensa aikana hoiva-avustajan palkkaa. Mikäli opiskelija onnistui suorittamaan tutkintonsa, hänelle ei välttämättä löytynyt kuitenkaan lähihoitajan toimenkuvaa, vaan työt jatkuivat edelleen hoiva-avustajan toimenkuvalla ja palkalla. Raportissa nousi esiin myös suomen kielen oppimisen vaikeudet, Juvonen kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ole ratkaisu hoitoalan kriisiin

Pääministeri haluaa korkeakoulutetun nuorison – Juvonen: “Kenen pääministeri uskoo hoitavan vanhustenhoidon asiakkaat tulevaisuudessa ja millä palkalla?”

Perussuomalaiset: Hoitohenkilökunnan ja omaishoitajien tilanne korjattava

Juvonen pöyristynyt hallituksen välttelevästä linjasta liittyen sotehenkilöstön jaksamiseen: “Edes lämmintä kättä ei tarjota”

Koponen: Työelämä huutaa muutosta – “Suomesta katoaa pian viimeisetkin ammattitaitoiset hoitajat”

Perussuomalaiset pelattiin ulos STTK:n edustajistosta Tehyn valtuustossa – valtuutetut Petri Kröger ja Arja Juvonen: ”Törkeyden huippu”

Juvonen: Lähihoitajat saataisiin palaamaan ammattiinsa palkkatasoa korottamalla

Perussuomalaiset Naiset: Hoitoalan palkat kuntoon – ”Kuka meitä pian enää hoitaa?”

Juvonen: Suomen on vahvistettava omia hoitajaresurssejaan – tarvitaan hoitajareservi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää