

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Juvonen: Suomen seurattava Ruotsia – tukipaketti bensa- ja dieselveron laskuun tarvitaan heti
Ruotsin Valtiovarainministeri Mikael Damberg on kertonut, että Ruotsin hallitus on antamassa tukipaketin, jolla se aikoo alentaa diesel- ja bensiiniveroa väliaikaisesti. Samalla hallitus antaa auton omistajille vähintään 1 000 kruunun korvauksen. Tukipaketin suuruus on 14 miljardia kruunua eli noin 1,3 miljardia euroa ja sillä halutaan tukea kansalaisia polttoaineiden ja sähkön hinnannousun paineessa Ukrainan sodan seurauksena.
– Ruotsi toimii esimerkillisesti ja tuo omaa kansaa taloudellisesti helpottavan tukipaketin. Ruotsin hallitus ymmärtää, että kansalaisten liikkumisen turvaaminen on elinehto sille, että yhteiskunta pyörii. Ihmisten on päästävä liikkumaan töihin ja opiskeluihin, yritysten on voitava toimia ja kumipyörät on pidettävä liikkeessä, kansanedustaja Arja Juvonen sanoo.
Juvosen mielestä on turhauttavaa seurata Suomen hallituksen reagointia suomalaisten tilanteeseen polttoaineiden ja sähkön hintojen nousun keskellä.
– Hallitus ei halua painia suomalaisten perusasioiden kanssa, eikä se ole kertonut tuovansa mitään helpotusta kansalaisten taloudelliseen ahdistukseen. Harvaan asutuilla seuduilla matkat niin kauppaan kuin terveyskeskukseenkin ovat pitkiä, eikä köyhällä kansalaisella ole muuta mahdollisuutta kuin liikkua autolla ja maksaa entistä kovempaa hintaa. Nykyinen tilanne on myös alueellisen oikeudenmukaisuuden kannalta kestämätön, Juvonen huomauttaa.
Jakeluvelvoite poistettava
Juoven mielestä kehysriihessä on seurattava Ruotsin esimerkkiä ja näytettävä myös Suomen kansalle, että sen tukeminen on tärkeää.
– Polttoaineveroa on laskettava, sillä veroa on reilusti yli puolet polttoaineen hinnasta. Nyt jos koskaan on tuettava myös raskaan kaluston liikkumista, Juvonen vaatii.
SKAL ry:n tehdyn kuljetusbarometrin mukaan ennätyskorkea dieselin hinta on vakava uhka kuljetusyrityksille ja tuotteiden liikkumiselle. Tällä on väistämätön vaikutus yritysten kannattavuuteen ja edessä on konkursseja. SKAL on esittänyt, että jakeluvelvoite on poistettava määräaikaisesti, sillä uusiutuvan polttoaineen maailmanmarkkinahinta on korkealla.
– Jakeluvelvoitteen poisto ja ammattidieselin käyttöönotto eli kustannustuki dieselin käytöstä, olisivat selkeitä keinoja tukea yrittäjyyttä. Hallituksen on tartuttava näihin, Juvonen sanoo.
Apua yrityksille ja kansalaisille
Jakeluvelvoitteella tarkoitetaan uusiutuvien polttoaineiden (biopolttoaineiden) osuutta, joka polttoaineyhtiöiden pitää sekoittaa dieselin sekaan. Suomessa osuus on 19,5 prosenttia.
– Suomen hallitus on tässäkin asiassa ajamassa omaa kuljetusyrittämistä nurkkaan, sillä EU ei velvoita muuta kuin että vuonna 2030 osuuden pitää olla 14 prosenttia, Juvonen muistuttaa.
– Hallituksen on autettava nyt omaa kansaa bensa- ja dieselkriisissä, sillä vain siten varmistetaan hyvinvointia Suomessa, mahdollistetaan ihmisten liikkuminen maaseudulla, tuetaan työtä ja yrittäjyyttä, turvataan työnteosta saatavat veroeurot ja vahvistetaan myös Suomen hartioita auttaa muuta maailmaa, kuten Ukrainan sodan uhreja.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- työ ja yrittäminen jakeluvelvoite polttoaineiden hinnankorotukset ammattidiesel Tukipaketti kurjistaminen asuminen ja liikkuminen yrittäjät suomalaiset Suomi Ruotsi Arja Juvonen hallitus talous verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus suunnittelee taas uusia ilmastorasitteita – Purra: ”Miksi ette tässäkään tilanteessa voi luopua kustannuksia lisäävistä toimista?”

Tavio: Jakeluvelvoite keskeytettävä – dieselin hinta alas

Energiakriisin juuret ovat syvemmällä kuin Ukrainassa – nollapäästötavoite kaiken taustalla

Wihonen: Ymmärretäänkö räjähdysmäisesti nousevan polttoaineen hinnan vaikutukset yhteiskunnalle?

Junnila vaatii jakeluvelvoitteen poistamista välittömästi: Polttoaineiden hinnat kohtuuttomia

Wihonen toivoo hallitukselta toimia kuljetusalan kustannuskriisin helpottamiseksi: “Ajatusmaailma ei voi olla, että autoilijoiden nahoista voidaan repiä loputtomasti lisää”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää