

LEHTIKUVA
Juvonen: Soten kermankuorintaa – hoivapaikka voi kieltäytyä vastaanottamasta asiakasta, jos tämä on monisairas, raskashoitoinen tai vähävarainen
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kiisti keskiviikkona (HS 23.1.2019) talouspolitiikan arviointineuvoston epäilyt siitä, että sote-uudistus antaisi terveyspalveluiden tuottajille mahdollisuuden kermankuorintaan.
Arviointineuvosto totesi keskiviikkona vuosiarviossaan, että sotesta puuttuvat vielä uskottavat mallit, miten tuottajille maksetaan korvauksia asiakkaiden hoitamisesta.
– Sote-uudistus tuo kylläkin mukanaan kermankuorinnan, eli olen ministeri Saarikon kanssa täysin eri mieltä. Sote-uudistus mahdollistaa kermankuorinnan siten, että palveluntuottajan on mahdollista kieltäytyä vastaanottamasta sen palveluihin hakeutuvaa asiakasta, vaikkakin tällä olisikin maakunnasta saatu asiakasseteli tai henkilökohtainen budjetti, perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen muistuttaa.
Monisairas asiakas sysätään sivuun
Juvonen ottaa esimerkiksi tilanteen, jossa asiakas eli potilas saa asiakassetelin tai henkilökohtaisen budjetin ja lähtee etsimään itselleen vaikkapa ympärivuorokautista hoivapaikkaa. Mikään ei velvoita hoivapaikkaa vastaanottamaan asiakasta.
– Jos kävisikin niin, että hoivapaikka ei jostakin syystä, esimerkiksi asiakkaan raskashoitoisuuden vuoksi, kykenisi tai haluaisi häntä vastaanottaa, voidaan hänelle ilmoittaa, ettei asiakaspaikkoja ole. Näin voidaan toimia juuri niissä tilanteessa, jossa asiakkaalla on suuri palveluntarve – esimerkiksi monisairaan henkilön kohdalla.
– Kuka ei valitsisi hoitopaikkaa, jonka ajattelee hoitavan mahdollisimman hyvin? Mainetekijöillä on suuri vaikutus hoivapaikan valinnoissa. Varmasti kaikki haluavat valita sen parhaimman. Mutta miten erilaiset valinnanvapauden piirissä olevat toimijat suhtautuvat erilaisiin heidän palveluihinsa pyrkiviin potilaisiin? Haluaako jokainen paikka vastaanottaa vaikkapa pienituloisen, monisairaan ja raskashoitoisen potilaan, jonka palveluntarve on suuri? Juvonen kysyy.
Vähävaraisimmat jäävät huonolle hoidolle
Juvosen mielestä kermankuorintaa tulee tapahtumaan juuri näin päin, mikä ei liene valinnanvapauslain perimmäinen tarkoitus.
– Tässä piilee riski, että maakunnille ja niiden omille hoivatoimijoille jää kuitenkin loppujen lopussa vaikeimmat, raskashoitoisimmat, mutta myös vähävaraisemmat asiakkaat. Se taas tarkoittaa sitä, että maakunnat tulevat tarvitsemaan entistäkin enemmän hoitohenkilöstön resursseja raskaiden potilaiden hoitamiseksi, mutta säästöjen takia hoitajamitoitusta on laskettu entisestään.
– Yhtälö on katastrofaalinen ja kääntyy täysin vastaan valinnanvapausideologiaa. Raskaimmat potilaat jäävät maakunnalle, joka tarvitsee lisää hoitajia, mutta joita ei kustannussäästöistä palkata. Asiakas, eli koko tämän valinnanvapauslystin maksava, kärsii. Tähän olisi todellakin mielenkiintoista kuulla ministeri Saarikon kanta, Juvonen toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Hallitus laittaa paljon sairastavat soten maksumiehiksi

Mika Niikko: Vanhuksella tulisi olla oikeus turvallisiin viimeisiin vuosiin, mutta virkamiehet tekevät kaikkensa, ettei edes 90-vuotias Marianna pääse palvelutaloon asumaan

Juvonen: Soten joutsenlaulu alkoi – “Vetäkää esitys pois ja laittakaa lääkärille pääsy kuntoon”

Halla-aho Ylen Ykkösaamussa: Halpatyövoimaa, haittamaahanmuuttoa, ilmastoposeerausta, ylimielistä lainvalmistelua – “Tämä hallitus on ilmeisesti ajatellut, että se voi tehdä mitä haluaa”

Juvonen: Sote-luonnos lähti lausunnoille keskeneräisenä ja ilman parlamentaarista valmistelua
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää