

LEHTIKUVA
Juvonen edelleen huolissaan sydänsairaiden lasten tilanteesta ja Uuden lastensairaalan hoitajapulasta: “Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä ja vaikuttaa myös vanhempien hyvinvointiin”
Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen esitti jo viime syksynä kirjallisen kysymyksen Uuden lastensairaalan sydänsairaiden lasten potilasturvallisuudesta ja hoitajapulan ratkaisusta. Juvonen kysyi, millä tavoin hallitus aikoo turvata sydänsairaiden lapsipotilaiden hoidon oikea-aikaisuuden ja potilasturvallisuuden. Sydänsairaiden lasten tilanne huolestuttaa edelleen.
HUS oli tehnyt lasten tehohoidon kriittisen tilanteen vuoksi omavalvontailmoituksen aluehallintovirastolle ja Valviralle. HUS:n mukaan normaalitilanteessa lasten sydänleikkausjonossa on keskimäärin 50-60 lasta. Omailmoituksen tekoaikana jono HUS:n Uudessa lastensairaalassa oli 117 lasta. Heistä 51 leikkauspotilasta eli 44 prosenttia lapsista oli jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta.
Kirjallisessa kysymyksessään kansanedustaja Arja Juvonen ehdotti hoitajapulan ratkaisuksi mm. sairaanhoitajiksi opiskeleville intensiivisiä koulutusmoduuleja yliopistosairaaloissa ja ammattikorkeakouluissa. Kyseisen koulutuksen tulisi olla opiskelijalle sekä maksutonta että tuettua.
Lisäksi kyseisenlainen koulutus tulisi mahdollistaa myös lähihoitajille. Juvonen peräänkuulutti eläkkeellä olevien tehohoitajien työhalujen kartoittamista ja ulkomaille siirtyneiden hoitajien houkuttamista takaisin. Myös henkilöstötarve pitäisi kyetä ennakoimaan.
– Vastauksessaan ministeri jättää huomioimatta eläkkeellä olevien tehohoitajien työhalujen kartoittamisen, ulkomailla olevien takaisinhoukuttamisen eikä myöskään ota kantaa opiskelun maksuttomuuteen. Ministeri mainitsee sydänkirurgiassa tarvittavan erikoisosaamista. Ei erikoisosaaminen vanhene yhdessä yössä, ei muutamassa kuukaudessakaan. Erikoishoitaja ei ole tuote, jossa on parasta ennen -päivämäärä. Osaamista on helpompi päivittää, kun on alalta vuosikymmenien kokemus, Juvonen sanoo.
Nopeita ratkaisuja ei odotettavissa
Vastauksessaan ministeri mainitsee HUS:n 18.10.2022 nimeämän viiden yliopistollisen sairaalan asiantuntijoista koostuvan työryhmän, jonka raportin luovutuspäivämäärän takarajaksi oli määrätty 31.12.2022.
29.12.2022 luovutetun raportin eräs toimenpiteistä on riskisynnyttäjien siirtäminen pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen. Tämä tapahtuu sen jälkeen kun vastaanottavissa sairaaloissa, TAYS:ssä ja TYKS:ssä, on vastasyntyneiden tehohoitokapasiteettiä lisätty. Näille toimille ei raportissa ole annettu päivämäärää.
Myös muut luetellut toimenpiteet ovat joko suunnittelun tai selvityksen alla tai eivät edes kyseisessä vaiheessa, joten niidenkään osalta ei ole odotettavissa nopeita ratkaisuja:
“Huoltovarmuuden ja osaamisen ylläpitämiseksi ratkaisu olisi luoda systemaattinen lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille. Selvittelyssämme on paraikaa myös lasten sydänleikkausten ostopalvelumahdollisuus muista pohjoismaisista yliopistosairaaloista. Ongelmana tosin heilläkin on vallitseva hoitajapula.”
Tällainen hoito tulee kalliiksi
Raportista käy ilmi, että kahdeksantoista sadastaviidestäkymmenestä tehohoitopaikasta ei ole käytössä hoitohenkilökunnan vajeen vuoksi. Nyt leikkausjonossa oli 110 lasta, joista 50 oli jonottanut yli lakisääteisen hoitotakuun mukaiset 180 vuorokautta. Hoitojono oli lyhentynyt seitsemällä lapsella ja hoitotakuun yli jonottaneiden kohdalla yhdellä.
– Kehitys on aivan liian hidasta. Tällainen hoito tulee kalliiksi. Lapsen sairaus koskettaa koko perhettä ja vaikuttaa myös vanhempien hyvinvointiin. Jatkuva epävarmuus tilanteesta on henkisesti raskasta. Olen edelleen erittäin huolissani tilanteesta.
– Miksi toimenpiteistä puuttuu ehdottamani koulutuksen maksuttomuus sekä eläköityneiden hoitajien työhalujen kartoittaminen? Eläköityneiden hoitajien hyödyntäminen olisi kaikkein nopein ratkaisu ja myös pidemmän päälle edullisin, ynnää Juvonen.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sydänsairaat lapset sydänleikkaukset Uusi lastensairaala tehohoito tehohoitopaikat hoitajapula kirjallinen kysymys Potilasturvallisuus Hus Huoltovarmuus Arja Juvonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Lastensairaalan hoitojono lyhennettävä jo tämän vuoden aikana

Reijonen tyrmää sote-uudistuksen: Pahimpiin epäkohtiin ei edes yritetty puuttua

Terveydenhuoltojärjestelmän romahdus on tosiasia – Ari Koponen vaatii eduskuntaa koolle välittömästi

Nuorissa ja opiskelijoissa piilee resurssi hoitoalan kriisiin – Juvonen: Annetaan reippaille nuorille mahdollisuuksia työskennellä vanhustenhoivan alalla lain sallimissa puitteissa

Yksityissektoria tarvitaan purkamaan Siltasairaalan hoitovelkaa – Juvonen: “Julkisen terveydenhuollon tilanne on järkyttävän surullinen Suomessa”

Purra: Hoitovelan purkamiseen ei ole muuta vaihtoehtoa kuin se, että kaikki soten toimijat otetaan mukaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää