LEHTIKUVA
Juuso vaatii tuulivoimaloille ympäristöluvat
Tuulivoiman rakentaminen on Suomessa voimakkaasti lisääntymässä. Hallitus aikoo kasvattaa tuulivoiman osuutta Suomen energiatuotannosta ja poistaa tuulivoiman rakentamisen hallinnollisia, kaavoitukseen liittyviä ja muita esteitä. Nämä tavoitteet on kirjattu nykyiseen hallitusohjelmaan.
– Suomeen on tulossa huomattavasti lisää ja entistä korkeampia tuulivoimayksiköitä. Hallitus perustelee uusia tuulivoimaloita taloudellisilla seikoilla ja ilmastonmuutoksen torjunnalla. Sen vuoksi tuulivoimaloiden ympäristölle ja asutukselle aiheuttamat haitalliset seuraukset ovat saamassa liian vähän huomiota, toteaa perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.
Ulkomaiset rakentajat tähyävät Suomeen
Uusimmat Suomeen rakennettavat tuulivoimayksiköt ovat jo 300 metriä korkeita. Niiden ympäristövaikutukset ulottuvat laajalle. Koska voimalayksiköiden koko kasvaa ja niiden määrä lisääntyy voimakkaasti lisääntyvät luonnollisesti myös niiden ympäristövaikutukset. Saksassa tuulivoimarakentaminen on vähentynyt lupaehtojen kiristyessä ja asukkaiden vastustuksen lisääntyessä. Keskieurooppalaiset tuulivoimarakentajat ovatkin kääntäneet katseensa Suomeen. Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan tällä hetkellä kymmenkunta keskieurooppalaista energiayhtiötä suunnittelee tuulivoimalarakentamista Suomeen. Osa hankkeista on jo toteumassa.
Tuulivoimahankkeet eivät lähtökohtaisesti tarvitse ympäristönsuojelulain mukaista ympäristölupaa, paitsi jos alueen lähellä on pysyvää tai loma-asutusta ja jos kunnan ympäristöviranomainen sitä edellyttää. Mitään pakkoa tähän ei tällä hetkellä ole.
Ympäristövaikutusten arviointimenettely on pakollinen isomman kokoluokan tuulivoimaloille. Hankevastaava eli rakennuttaja ostaa valitsemaltaan asiantuntijalta selostuksen voimaloiden ympäristövaikutuksista, ja toimittaa sen paikalliseen ELY-keskukseen. Ympäristövaikutusten arviointimenettely ei kuitenkaan korvaa ympäristölupamenettelyä.
– Voimalan rakennuttaja teettää valitsemallaan taholla ja maksua vastaan selostuksen ympäristövaikutuksista. Sellainen ei ole puolueetonta arviointia, väittää Juuso.
– Ympäristöluvan hakeminen tulisikin säätää pakolliseksi kaikille pientuulivoimaloita suuremmille teollisen mittaluokan tuulivoimayksiköille.
Voimaloista riidellään ympäri maata
Useilla Suomen paikkakunnilla on meneillään asukkaiden nostamia riitaprosesseja tuulivoimaloiden aiheuttamista ympäristöhaitoista. Koska Suomen lainsäädännössä ei ole asianmukaisesti varauduttu nykyhetken tilanteisiin, ei myöskään kunnan viranomaisilla ole riittäviä keinoja toimia silloin, kun meluhaittoja syntyy.
– Olen tänään jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteen ympäristönsuojelulain muuttamisesta siten, että myös tuulivoimalat tulisivat jatkossa ympäristöluvanvaraisiksi. Aloitteen ovat minun lisäkseni allekirjoittaneet 18 perussuomalaista kansanedustajaa. Tuulivoima on uusiutuvaa energiaa ja se on sopivassa mittakaavassa tarpeellinen energiantuotannon muoto. Tarkoitus ei ole torjua tuulivoimarakentamista, vaan vähentää sen aiheuttamia haittoja ja haitoista aiheutuvia riitoja, selventää Juuso.
– Tuulivoimalat toimivat aikansa ja tulevat lopulta elinkaarensa päähän. Suomessa ei myöskään ole riittävän kattavia säädöksiä koskien tuulivoimaloiden purkamista käyttöaikansa jälkeen. Tuulivoimarakentajille tulisikin yhteiskunnan vaatimuksesta asettaa rahastointi- tai vakuusvelvoite purkukustannuksia varten. Näin maanomistajat, jotka antavat maitaan vuokralle tuulivoimayhtiölle, eivät missään tilanteessa joutuisi vastuuseen purkamisen aiheuttamista kuluista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lupa ympäristövaikutukset tuulivoimarakentajat terveysvaikutukset toimenpidealoite Kaisa Juuso Tuulivoima Saksa perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tuulivoimaloista melu- ja terveyshaittaa Luhangassa – kesämökkiasukas: “Yhtään yötä en ole voinut olla talossa voimaloiden käynnistymisen jälkeen”
Saksan energiapolitiikan karut vaihtoehdot: Luovutaanko kunnianhimoisista tavoitteista vai otetaanko riski sähkön loppumisesta?
Kannonkosken jättimäinen tuulivoimahanke uhkaa tuhota yrittäjän elämäntyön – “menetämme kotimme ja työpaikkamme”
Suhteellisuudentajua ilmastopolitiikkaan – Halla-aho: ”Punavihreän hallituksen suuruudenhullut kansalliset tavoitteet ovat epäoikeudenmukaisia ja ilmaston kannalta merkityksettömiä”
Hallituksen ilmastotoimien lasku jää enimmäkseen perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sdp:n äänestäjille – vihreiden ja vasemmiston kannattajille veronkevennyksiä
Peltokangas haluaa selvyyttä Gasumin ja ABO Windin hämäriin tuulivoimahankkeisiin – ministeri haluton puuttumaan
Tuulivoimateollisuus valtaamassa tuhansien järvien maan valtavalla voimalla – Juuso vaatii ympäristölupaa tuulivoimaloille
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää