LEHTIKUVA
Juuso vaatii tukea Utsjoen kunnalle – Tenojoen kalastuskielto on romuttanut kunnan talouden
Utsjoen kunta hakeutui keväällä 2021 äkillisen rakennemuutoksen kunnaksi koronapandemian ja Tenon lohenkalastuskiellon tuomien odottamattomien haasteiden vuoksi. Asiasta kirjallisen kysymyksen jättänyt kansanedustaja Kaisa Juuso vaatii hallitukselta tukea Utsjoelle kunnan vaikeassa taloudellisessa ahdingossa.
Lohenkalastuksen rajoitukset Tenojoella jatkuivat kesäkaudella 2022 jo toista kautta peräkkäin, ja lohikantojen elpymisen tulevaisuus on vielä epäselvä. Utsjoen kunnan arvion mukaan lohenkalastuskiellon vaikutukset ovat aluetaloudelle jopa 5 miljoonaa euroa vuodessa.
– Utsjoen matkailu ja kuntalaisten lisäansiot ovat jo vuosikymmeniä perustuneet Tenojoen lohenkalastukseen. Se on kuntatalouden kannalta merkittävä ja aivan keskeinen elinkeino ja kuntalaisille hyvin tärkeä tulonlähde. Lohenkalastuksen rajoittaminen jo toista kautta peräkkäin on vienyt kunnan taloudelliseen ahdinkoon, Kaisa Juuso kertoo.
– Utsjoen kunnan arvion mukaan lohenkalastuskiellon vaikutukset ovat aluetaloudelle jopa 5 miljoonaa euroa vuodessa. Taloudellisten menetysten ohessa Tenojoen kaksi vuotta jatkuneella lohestuskiellolla on ollut myös muita seurannaisvaikutuksia, jotka Utsjoen kunnanjohdon mukaan ovat näkyneet kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveydentilan laskuna.
Koronaepidemia pysäytti matkailun
Utsjoella myös koronaepidemian vaikutukset ovat olleet suuret. Koronaepidemia rajoituksineen hiljensi alueella voimakkaassa kasvuvaiheessa olleen matkailun. Rajasulut pysäyttivät lähes kahdeksi vuodeksi rajan yli tulevan asiakasvirran. Utsjoen kunta on joutunut nykyiseen tilanteeseen aivan ulkopuolisten tekijöiden seurauksena. Vallitsevien haasteiden vuoksi Utsjoen kunta tarvitsee alueen elinkeinoelämän elvyttämistä ja uudistamista.
– Kunnassa on ollut Lapin liiton vetämä äkillisen rakennemuutoksen käynnistyshanke, joka on päättynyt tämän vuoden helmikuussa. Erilaisten elinkeinoja kehittävien hankeaihioiden toteuttaminen käytäntöön asti ja uusien elinkeinojen synnyttäminen vaatii kuitenkin enemmän aikaa, ja se vaatii myös rahaa. Olen jättänyt ministerille kirjallisen kysymyksen Utsjoen kunnan tukemisesta sen rakennemuutoksessa ja elinkeinojen kehittämisessä, Juuso kertoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lohenkalastuskielto Tenojoki Utsjoki rakennemuutos elinkeinoelämä koronapandemia matkailu kirjallinen kysymys Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Juuso: Yritysten määräaikaista kustannustukea jatkettava – ”Lapin matkailu pelastettava täystuholta”
Juuso kysyy THL:n toimitusten tasapuolisuudesta: “Mitään aluetta ei saa syrjiä”
Juuso esittää elintarvikkeiden tarkastuspistettä myös Sallan rajanylityspaikan Suomen puoleiselle raja-asemalle: “Kasvumahdollisuuksia elintarviketeollisuudelle ja elintarvikkeiden tuottajille”
Juuso estäisi Länsi-Pohjan keskussairaalan lakkauttamisen sote-uudistuksen yhteydessä: “Kyky varautua tuleviin pandemioihin ja suuronnettomuuksiin heikkenisi huomattavasti”
Junnila vaatii silakan rysäkalastajien toimijakohtaisen kiintiöjärjestelmän säilyttämistä: Hallituksen esitys asettaisi rysäkalastajat epätasa-arvoiseen asemaan troolikalastajiin verrattuna
Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset EU:n yhteisestä kalastuspolitiikasta: Rysäkalastuksen uusi järjestelmä vetää maton alta rysäkalastajilta
Ruohonen-Lerneriltä kirjallinen kysymys kalastuskielloista – haittaisi vakavasti Suomen merikalastusta ja elinkeinomahdollisuuksia
Elomaa: EU ei saa lakkauttaa kotimaista kalastusta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää