PS ARKISTO
Juuso vaatii muutosta lasten vuoroasumisen kustannusten ja tukien jakautumiseen: Vuoroviikkovanhemmille saatava molempia vanhempia tasapuolisesti kohteleva malli
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Kaisa Juuso on tehnyt kirjallisen kysymyksen lasten vuoroasumisen tukien jakautumisesta. Juuson mielestä nykyinen lainsäädäntö ei kohtele molempia vanhempia tasapuolisesti eri tilanteissa kustannusten ja tukien jakautumisen osalta.
Solmittujen avioliittojen määrä on vähentynyt ja avioerojen määrä lisääntynyt Suomessa. Yhä useammat vanhemmat valitsevat sopimustilanteessa lapsilleen vuoroviikkoasumisen eli lapsen asumisen vuoroviikoin kummankin vanhemman luona. Kustannusten ja tukien jakautumisen osalta nykyinen lainsäädäntö ei kuitenkaan tarpeeksi tue riidatonta vanhemmuutta eri tilanteissa.
– Elatuksen ja etuuksien määräytymisestä ja palveluista vuoroviikkovanhemmille tulisi saada oma malli, joka on tasapuolinen molempia vanhempia kohtaan, korostaa Kaisa Juuso.
Nykylainsäädäntö johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin
Lakiin lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta on tullut muutoksia eduskunnan hyväksyttyä lain lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta annetun lain muuttamisesta. Lain mukaan vuoroasuminen lähtee ajatuksesta, että lapsi voi asua puoliksi molempien vanhempiensa kanssa tasaveroisesti eikä toista vanhempaa tarvitse enää nimetä lähivanhemmaksi ja toista tapaavaksi vanhemmaksi.
Juuso huomauttaa, että laki säätää vuoroasumisesta, mutta se ei kuitenkaan sisällä muutoksia etuihin ja oikeuksiin. Lain vuoroasumista koskevat säännökset eivät vaikuta lapsen ja perheen saamien palveluiden ja etuuksien määräytymiseen.
– Käytännössä tämä johtaa tilanteisiin, joissa toinen vanhemmista joutuu maksamaan elatustukea toiselle vanhemmalle, vaikka lapsi asuu vanhempien luona vuoroviikoin. Samoin lapsilisä voidaan määrätä vain toiselle vanhemmalle, ja se johtaa kohtuuttomiin tilanteisiin ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksiin. Siihen on saatava muutos, sanoo Juuso.
Asia on saatettava kuntoon
Ruotsissa lapsilisä on jo vuosia voitu maksaa vanhemmille puoliksi, eikä kummankaan vanhemman tarvitse maksaa elatustukea toiselle silloin kun lapsi asuu vanhempiensa luona vuoroviikoin. Tämä lasten vuoroasuminen on Ruotsissa huomioitu myös asumistukilainsäädännössä.
– Kun eduskunta on hyväksynyt muutoksen lakiin lasten huollosta ja tapaamisoikeudesta, eduskunta on samalla edellyttänyt, että hallitus mahdollisimman pian selvittää ja arvioi vuoroasumisen vaikutukset ja muutostarpeet etuuksia ja palveluja koskevaan lainsäädäntöön sekä valmistelee viipymättä tarvittavat lainsäädäntömuutokset annettaviksi eduskunnalle. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut, ja sen suuntaista lakia ei ole ministeriössä edes valmistella. Asia tulisi saattaa kuntoon. Kiirehdin sitä tekemällä ministerille kirjallisen kysymyksen, Juuso kertoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- tapaamisoikeudet avioliitot vuorovanhemmuus avioero kirjallinen kysymys vuoroasuminen elatusapu Kaisa Juuso Lapsilisät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Eerola: Kohtuutta elatukseen – “Ei liene perusteltua, että jopa tuhannen euron elatusapumaksut voisivat johtua lapsen tarpeista”
Mäkynen: Ulosottolaitos vie tuhkatkin pesästä
Eerola: Vieraannuttaminen on henkistä väkivaltaa lasta kohtaan
Lastenpsykiatri ehdottaa vieraannuttajavanhemmalle velvoitetta ottaa vastaan hoitoa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää