Kunnallinen päätöksentekomahdollisuus on vaarassa kriisiytyä Kittilän kunnassa, koska suuri osa luottamushenkilöistä on edelleen valtiovarainministeriön 19.6.2018 tekemän päätöksen vuoksi pidätettynä luottamustoimestaan.
Lex Kittiläksi kutsutussa kuntalain 12 a -luvussa on säädetty poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevasta selvitysmenettelystä. Kittilän kunnan entisen kunnanjohtajan erottamispäätöksen seurauksena 27 kunnan luottamushenkilöä joutui virkarikosepäilyn ja syytteen kohteeksi lokakuussa 2017.
Tilanteen taustalla oli laajasti julkisuutta saanut rikosprosessi, jossa Levin hissiyhtiön silloista toimitusjohtajaa epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä.
Vaikka Lapin käräjäoikeus on 28.6.2019 vapauttanut virkarikoksista epäillyt Kittilän kuntapäättäjät syytteistä, on valtiovarainministeriön päätös edelleen voimassa ja odottaa nyt korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua.
On kohtuutonta, että luottamushenkilöitä pidätetään luottamustoimien hoidosta vuosikausiksi sillä aikaa, kun asiaa käsitellään eri tuomioistuimissa, toteaa perussuomalaisten kansanedustajan Kaisa Juuso.
Tutkintapyyntöjä tehtaillaan edelleen
Lapin käräjäoikeuteen on tullut helmikuussa 2020 vireille uusi Kittilän kunnan päätöksentekoa koskeva rikosasia. Syytettynä on tällä kertaa 38 kunnan luottamushenkilöä, joille syyttäjä vaatii rangaistusta virka-aseman väärinkäytöstä tai virkavelvollisuuden rikkomisesta liittyen Kittilän kunnanvaltuuston lokakuussa 2017 tekemään päätökseen sijaisen palkkaamisesta kunnanjohtajalle kahden kuukauden ajaksi.
– Jos heidät kaikki pidätetään luottamustoimista vuosikausia kestävien oikeusprosessien ajaksi, alkaa kunnanvaltuuston saaminen päätösvaltaiseksi olla erittäin vaikeaa. Tilanne on myös syytteeseen asetetuille luottamushenkilöille henkisesti erittäin raskas ja pelottava. Se vaarantaa myös ensi vuoden kunnallisvaalit, jos kukaan ei enää uskalla asettua ehdolle. Tilanne on erittäin huolestuttava, Juuso sanoo.
– Vastaava tilanne on mahdollinen kaikissa kunnissa ja sitä voidaan käyttää myös poliittisena aseena, jolla voidaan estää halututtujen henkilöiden asettuminen ehdolle kunnallisvaaleissa tai estämään hänen toimintansa kunnan luottamustoimissa. Tilanteeseen pitää reagoida kiireellisesti.
Vastaavat prosessit estettävä muissa kunnissa
Useat kuntapäättäjät ja myös valtiosääntöasiantuntijat ovat arvostelleet Lex Kittilää siitä, että se tunkeutuu perustuslain suojaaman kunnallisen itsehallinnon alueelle.
– Valtiovarainministeriön tulisi pikimmiten purkaa päätöksensä kahdenkymmenen Kittilän luottamushenkilön pidättämisestä luottamustoimestaan ja ottaa Kuntalain 12 a luvun uuteen tarkasteluun. Päätöksentekokyky Kittilässä pitää varmistaa ja vastaavat prosessin muissa kunnissa estää. Olen tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen asianomaiselle ministerille, Juuso sanoo.