

PS ARKISTO
Juuso: Metsähallituksen pääkonttori Kemiin tukemaan kaupungin rakennemuutosta
Torniolainen kansanedustaja Kaisa Juuso on tehnyt kirjallisen kysymyksen ministerille Metsähallituksen pääkonttorin tai sen osan siirtämisestä Kemiin tukemaan kaupungin rakennemuutosta.
Stora Enson päätös lakkauttaa Veitsiluodon paperitehdas aiheuttaa 550 työpaikan suoran menetyksen ja välillisten vaikutusten seurauksena se aiheuttaa suuria vaikeuksia Kemin ja ympäristön ihmisille, yrityksille ja kunnille ja aluetaloudelle.
Poliittiset päättäjät pääministerin ja työministerin johdolla ovat luvanneet tukea Kemin aluetta kriisissä. Valtion työpaikkojen tuominen kaupunkiin olisi konkreettinen tuen osoitus hallitukselta.
– Valtioneuvosto on aivan vasta uudistanut valtion toimintojen alueellistamisen eli hajasijoittamisen strategiaa. Nämä tavoitteet on viety myös kesäkuussa hyväksyttyyn uuteen lakiin, jossa säädetään valtion palvelujen saatavuuden ja toimintojen sijoittamisen perusteista. Lain mukaan valtionhallinnon toimintojen sijoittamisella tuetaan alueiden elinvoimaisuutta ja yhdenvertaisuutta, ja valtion toimintojen sijoittaminen Kemiin olisi juuri sitä, Kaisa Juuso korostaa.
Pääkonttori kaukana metsistä
Metsähallituksen pääkonttori sijaitsee pääkaupunkiseudulla Vantaan Tikkurilassa. Metsähallituksen vuosikertomuksen mukaan pääkonttori työllistää pääkaupunkiseudulla 156 henkilöä.
Metsähallituksen hallinnassa on noin 12,5 miljoonaa hehtaaria valtion omistamia maa- ja vesialueita, joista suurin osa sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa eli kaukana pääkonttorista. Metsähallituksen vastuulla on näiden alueiden hoitaminen ja käyttäminen niin, että ne hyödyttäisivät mahdollisimman paljon suomalaista yhteiskuntaa.
– Metsähallituksen toiminta liittyy sen omistamiin metsiin, jotka sijaitsevat suurimmaksi osaksi Suomen itä- ja pohjoisosissa. Metsähallitus on merkittävä toimija ja vallankäyttäjä Lapissa ja Kainuussa ja muualla Pohjois-Suomessa. Kemistä on huomattavasti lyhyemmät etäisyydet Metsähallituksen hallinnoimiin alueisiin kuin Vantaalta. Sen suhteen onkin vaikea löytää todellista perustetta sille, että Metsähallituksen pääkonttori sijaitsee Vantaalla, Juuso toteaa.
Työntekijöille tarjolla edullisia asuntoja
Stora Ensolta on vapautumassa Veitsiluodossa tehdasalueen ulkopuolella keskuskonttorirakennuksessa noin kuusituhatta neliömetriä nykyaikaista ja hyväkuntoista toimistotilaa. Juuson mukaan alueen infra ja tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa, ja työntekijöille on tarjolla edullisia asuntoja.
– Eteläisen Kemin alueella on merellinen sijainti ja hyvät liikenneyhteydet, rautatieasema ja Kemi-Tornion lentoasema sijaitsevat lähettyvillä lyhyen etäisyyden päässä ja Oulu lentoasemineen vain reilun tunnin ajomatkan päässä.
– Valtionhallinnolla olisi nyt hyvä mahdollisuus aloittaa konkreettisen tuen osoittaminen Kemin alueen ihmisille ja kunnille päättämällä Metsähallituksen pääkonttorin tai sen osan siirtämisestä Kemissä vapautuviin toimistotiloihin. Päätös edistäisi valtioneuvoston asettamien alueellistamisen strategisten tavoitteiden toteutumista. Toivon että ministeri paneutuu tähän asiaan ja suhtautuu siihen myönteisesti, Juuso sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alueellistaminen valtion toiminnot Metsähallitus rakennemuutos Stora Enso työpaikat Kaisa Juuso Kemi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Palkansaajien verotusta on laskettava, palkkojen sivukuluja leikattava ja asumisen sekä liikkumisen hintaa on saatava alas

Halla-aho Veitsiluodon tehtaan sulkemispäätöksestä: Taivastelu ja sympatiat eivät pelasta suomalaista vientiteollisuutta – ilmastopolitiikassa tarvitaan täyskäännös

Juuso: Kemi tarvitsee hallitukselta kaiken mahdollisen rakennetuen

Perussuomalaiset kyselytunnilla: Vihreä siirtymä kylvää tuhoa teollisuuden parissa

Reijonen huolissaan EU:n aluekehitysrahojen jakautumisesta: Miten käy Itä- ja Pohjois-Suomen?

Antikainen: Aluekehitysrahat kohdistettava niille alueille, jotka kärsivät hallituksen vihreästä siirtymästä eniten
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää