

LEHTIKUVA
Juuso: Lisää resursseja valvontaan – salakuljetuksen vastaista työtä on tehostettava Tornion tullissa ja länsirajalla
Vuoden 2020 talousarvioesityksen lähetekeskustelussa perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso otti esille tarpeen lisätä resursseja salakuljetuksen vastaiseen työhön.
Tilastojen mukaan Tornion rajanylityspaikka on Suomen toiseksi vilkkain heti Helsinki-Vantaan lentoaseman jälkeen. Tornion maarajan yli saapuu Suomeen lähes 2,5 miljoonaa autoa vuodessa. Sen lisäksi ihmisiä ylittää rajan julkisen liikenteen välineillä ja jalkaisin.
Kaikkiaan Suomen ja Ruotsin välisen maarajan Torniossa ylittää noin kaksikymmentä miljoonaa ihmistä vuodessa suuntaan tai toiseen.
Huumeet vyöryvät länsirajan yli
Poliisin tietoon tulleiden huumausainerikokset Suomessa ovat lisääntyneet vuosi vuodelta. Samalla ns. kovien huumeiden määrä takavarikoissa on lisääntynyt. Poliisin mukaan länsirajan yli kulkee huumeiden salakuljettajien käyttämä merkittävä ns. pohjoinen reitti.
– Tullin valvonnan tehostaminen Tornion rajanylityspaikalla lisäisi salakuljettajien kiinnisaamisen mahdollisuutta, ja se olisi ehkäisemässä huumeiden salakuljetusta Suomeen. Huumeidenkäytön yhteiskunnalle aiheuttamat kustannukset ovat kasvaneet todella huolestuttavaa tahtia. Huumekoukkuun jääneiden nuorten ja heidän läheistensä ahdinko on valtava, sanoo Kaisa Juuso.
Tehovalvonta paljasti ongelman
Ruotsista saapuneiden turvapaikanhakijoiden vyöryn vuoksi Tornion tulli otti käyttöön tehostetun rajavalvonnan syyskuussa 2015 jolloin se lisäsi henkilökuntaa Torniossa.
Seuranneen kolmen kuukauden tehostetun valvontavaiheen aikana Tornion tullissa kiinni jääneiden huumeiden salakuljettajien määrä moninkertaistui ja kiinni jäi myös kymmeniä ihmissalakuljetustapauksia.
Tulli ei silloin tehnyt rajatarkastuksia, vaan tehosti normaalia valvontaa sijoittamalla henkilöstöä rajanylitystien varteen ja tarpeen mukaan pysäyttämällä ajoneuvoja ja puhuttamalla henkilöitä.
Tarvitaan parempaa sisärajavalvontaa
EMCDDA:n eli Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen mukaan Euroopassa Schengen-alueen sisällä monessa maassa valmistetaan huumeita Euroopan markkinoille ja myös Lähi-idän vientiin.
Tuoreen raportin mukaan näissä Keski-Euroopan maissa valmistetaan myös kovia huumeita vientitarkoituksiin.
– Tällainen Schengen-alueen sisältä lähtevä ja toiseen Schengen-alueen maahan suuntautuva salakuljetus edellyttää rajanylityspaikkojen ja sisärajojen parempaa valvontaa myös pohjoisella maarajalla. Siihen vaaditaan myös rajaseudun poliisin resurssien parantamista, toteaa kansanedustaja Juuso.
Schengen-sopimuksen jäsenvaltioissa sopimusta sovelletaan käytännössä jonkun verran vaihtelevilla tavoilla. Joissakin sopimusvaltioissa on käytössä myös sisärajatarkastukset.
Tulli ja poliisi tarvitsevat lisävoimia
Schengen-sopimuksen lähtökohta on, että rajojen valvonta tapahtuu Schengen-alueen ulkorajalla, eikä sisärajatarkastuksia maiden välillä tarvittaisi. Sopimus antaa kuitenkin myös kansallista liikkumavaraa toteuttaa sisärajojen rajanylityspaikoilla tapahtuvaa valvontaa kunkin sopimusvaltion tarpeelliseksi katsomalla tavalla ja kunkin tilanteen vaatimalla tavalla.
– Tarkoitus ei ole palauttaa rajatarkastuksia, vaan tehostaa Tullin suorittamaa valvontaa. Silloin tulli sijoittaa henkilövalvontaa rajanylitystien varteen ja satunnaisesti tarpeen mukaan pysäyttää rajaa ylittäviä ajoneuvoja sekä puhuttaa henkilöitä. Valvonnan tehostaminen tarkoittaisi Tullin henkilöstöresurssien vahvistamista. Samoin rajaseudun poliisi tarvitsee lisää resursseja huumeidenvastaiseen työhön.
– Suomen lasten ja nuorison suojeleminen huumeilta vaatii lisää resursseja ja toimenpiteitä salakuljetuksen ehkäisemiseksi. Juuso toteaa huolestuneena, että hallitus ei ole talousarvioesityksessään kiinnittänyt mitään huomiota valvonnan lisäämistarpeeseen Tornion rajanylityspaikalla ja Länsi-Lapin maarajalla, Juuso toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Länsiraja Tulli Huumeiden salakuljetus resurssit valvonta Kaisa Juuso Rajavalvonta Tornio Schengen Turvapaikanhakijat perussuomalaiset Poliisi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Antikainen: Jos hallitus ei pysty takaamaan suomalaisten turvallisuutta, se on epäonnistunut pahemman kerran

Mäkynen: Uusi siirtolaiskriisi uhkaa Suomea

Halla-aholta kysyttiin, miten hän estäisi turvapaikanhakijoiden pääsyn Suomeen turvallisesta maasta: ”Siihen on olemassa sellainen muinaisina aikoina keksitty keino kuin rajavalvonta”

Eurovaaliehdokas Vallin: Jokainen terrori-isku tai raiskaus, joka johtuu vapaasta liikkuvuudesta, on liikaa

Halla-aho: Schengen-järjestelmää pitäisi uudistaa niin, että laittoman siirtolaisuuden torjunnasta tulisi laillinen peruste palauttaa sisärajavalvonta

Sisäministeri Ohisalon mukaan kovien huumeiden käyttö ja hallussapito pitäisi sallia – ”Vihreät tekemässä Suomesta huumeidenkäyttäjien paratiisia”

Lapsimurhan tilannut huumekauppias Malmössa: ”Hyödylliset idiootit tekevät likaisen työn”

Tor-verkon palvelin takavarikoitiin – 6 000 suomalaista sai anonymiteetin sijasta syytteen

Nuorison tavat muuttuivat Ruotsissa: ”Enemmistö porukoista käyttää huumeita viikonloppuisin”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää