PS ARKISTO
Juuso: Aikooko hallitus turvata tärkeän Leader-toiminnan myös Lapissa?
Suomessa on 54 Leader-ryhmää, joista viisi vaikuttaa Lapissa. Euroopan unioni, Suomen valtio ja kunnat rahoittavat Leader-toimintaa. Näiden lisäksi toiminta kerää merkittävän määrän yksityistä rahoitusta. Ryhmien hallituksissa ovat edustettuina alueen asukkaat, yritykset, yhteisöt ja paikallinen julkinen hallinto. Leader-ryhmien tehtävä on maaseudun ja haja-asutusalueen taloudellisen toiminnan ja yhdyssiteiden vahvistaminen. Monilla Leader-ryhmillä on toimintaa myös kaupungeissa.
– Leader-toiminta on erittäin tärkeää alueilla, joista on pitkät etäisyydet palveluihin. Se tuo elinvoimaa, viihtyvyyttä ja vetovoimaisuutta. Se antaa asukkaille uskoa siihen, että myös syrjäisempien alueiden kehittäminen on tärkeää, ja niillä alueella asuvat ihmiset ovat tärkeitä. Leader-toiminta kohdentaa rahoitusta kyläläisiin ja heidän toimintaansa, se kannustaa yhdessä tekemiseen ja oma-aloitteisuuteen. Muut rahoitusinstrumentit eivät juurikaan tätä mahdollisuutta tarjoa, perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso kertoo.
Kansallinen aluepolitiikka vähentynyt
Kansallinen aluepolitiikka on vähentynyt viime vuosina. Kansallinen innovaatiopolitiikka puolestaan tapahtuu korkeammalla organisaatiotasolla, joka on paikallisen toiminnan kehittäjän ulottumattomissa. Paikallinen Leader-toiminta synnyttää kokeiluja, taloudellista aktiviteettia ja tuottavaa toimintaa pienellä rahalla.
– Toiminnassa syntyvä vipuvaikutus voi olla tärkeä paikallisesti tai yksittäiselle yrittäjälle. Kehittämisideat ja investoinnit synnyttävät yritystoimintaa ja työpaikkoja.
– Koko Lapin kattavaa Leader-ryhmien verkosto on erittäin tärkeä, jotta lappilaiset ihmiset pääsevät kehittämään omaa kotiseutuansa. Leader-hankkeet ovat aina lähtöisin alueen aidosta tarpeesta. Leader-toiminnasta rahoitetut elinvoimahankkeet ovat usein niin pieniä, että niille on haasteellista löytää muita rahoittajia. Toteuttamalla omia hankkeitaan Lapissa Leader-ryhmät toimivat myös alueensa kehittäjinä, toteaa Juuso.
Lapin alueen toimijat huolissaan
Maa- ja metsätalousministeriön tuoreessa arviointijulkaisussa on tuotu esiin vaihtoehto, että jatkossa koko Suomi ei enää olisi katettu Leader-toiminnalla, ja että Leader-ryhmien määrää tulisi vähentää. Lapin alueella toimijat ovat huolissaan siitä, säilyvätkö alueen kaikki 21 kuntaa Leader-toiminnan piirissä.
– Lapin pitkien välimatkatkojen ja harvan asutuksen olosuhteissa ryhmien yhdistäminen vähentäisi alueellista kattavuutta ja sitä kautta mahdollisesti vähentäisi toiminnan aktiivisuutta. Mahdollisen yhdistämisen uhkakuvana on, että joitain alueita jää kokonaan Leader-toiminnan ja rahoituksen ulkopuolelle.
– Olen jättänyt kirjallisen kysymyksen asianomaiselle ministerille Lapin alueen kuntien Leader-toiminnan turvaamisesta, Juuso kertoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Koskela: Pienet kunnat ovat vaikeuksissa
Juuso on huolissaan Lapin kuntien taloudesta: Valtionosuusjärjestelmää täytyy uudistaa
Pienempien toimijoiden mahdotonta päästä mukaan kilpailuun kuntien hankinnoista
Koskela: Hallitus ajaa kunnat ahdinkoon – PS esittää 50 miljoonan harkinnanvaraista apua
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää