Juuri nyt: Arja Juvonen kommentoi hallituksen ennenkuulumatonta sote-päätöstä (video)
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Arja Juvonen (ps.) kommentoi hallituspuolueiden erittäin poikkeuksellista soten rahoitukseen liittyvää valiokuntapäätöstä.
Hallituspuolueet jyräsivät enemmistönsä voimin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa tänään läpi kannan, että asiantuntijakuulemista ei jatketa ja lausuntoa julkisen talouden suunnitelmasta (JTS) ei anneta valtiovarainvaliokunnalle. Oppositio kritisoi erittäin voimakkaasti menettelyä.
Arja Juvonen kommentoi asiaa tiedotustilaisuudessa Eduskunnassa. (Facebook-video).
– Kyse on palvelujen rahoituksen kannalta perustavanlaatuisesta kysymyksestä. On ennenkuulumatonta, että valiokunta jätti asian kokonaan käsittelemättä. Tämä on ensimmäinen kerta historiassa, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta jättää lausumatta JTS:aan, oppositiopuolueiden edustajien yhteisessä tiedotteessa kerrotaan.
Oppositioedustajien mukaan nykyinen JTS on täysin riittämätön sote-uudistuksen näkökulmasta.
– Ilman muutoskustannuksia maakuntien alijäämä on VM:n ennusteen ja muiden asiantuntijoiden mukaan vähintään 1 mrd. vuonna 2020. Hallituksen kehysriihen päätökset ja julkisen talouden suunnitelma eivät huomioi lisärahoituksen tarvetta. Tästä huolimatta hallituspuolueet eivät olleet halukkaita käsittelemään JTS:aa, vaikka oleellinen osa soten rahoituksesta puuttuu.
– Sote-kiireiden vuoksi valiokunta ei voi sivuuttaa JTS-käsittelyä. Perustuslakivaliokunta edellytti heinäkuussa 2017 antamassaan mietinnössä, että sote-uudistuksen käsittelylle annetaan eduskunnassa riittävästi aikaa, sillä kyse on ihmisten perusoikeuksien kannalta olennaisista palveluista. Uhattuna on paitsi soten rahoitus, myös parlamentaarisen toiminnan periaatteet. Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa oppositiota edustavat ryhmävastaavat tulevat laatimaan kirjelmän puhemiesneuvostolle vedoten, että puhemiesneuvosto kävisi pelisääntökeskustelun siitä, miten eduskunnassa ja valiokunnissa käsitellään tärkeät aiheet, kuten JTS. Sote-uudistus ei saa estää muiden tärkeiden lakiesitysten hyvää ja perusteellista käsittelyä.
Arja Juvonen kommentoi asiaa perussuomalaisten poliittisen suunnittelijan Riikka Purran kanssa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.