

LEHTIKUVA
Jussi Niinistö: Tiiviimpää yhteistyötä Saksan ja Puolan kanssa
Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) esittää laajempaa puolustusyhteistyötä Saksan ja Puolan kanssa.
– Jos jotain uutta pitäisi esittää, Suomelle voisi olla luontevaa hakea tiiviimpää sotilaallista yhteistyötä Itämeren alueella Saksan ja Puolan kanssa. Esimerkiksi Puola-yhteistyö on rajoittunut viime aikoina vain AMV-kauppoihin, Niinistö sanoi eduskunnassa.
AMV on Patrian valmistama moderni miehistönkuljetusvaunu.
– Potentiaalia olisi kaiketi tiiviimpäänkin kanssakäymiseen. Puola on kuitenkin Viron ohella ainoa uudemmista Nato-maista, joka ei ole laiminlyönyt omaa puolustustaan. Puolan puolustusbudjetti oli 10,4 miljardia dollaria vuonna 2014, Niinistö korosti.
Eduskunta keskusteli tiistaina valtioneuvoston turvallisuuspoliittista yhteistyötä koskevasta katsauksesta.
Nato ja Pohjoismaat
Niinistö luetteli tärkeimmät ja perinteisimmät yhteistyökumppanimme: EU, Nato ja Pohjoismaat.
– Kansainvälistä yhteistyötä on hyvä tehdä siinä laajuudessa kuin siitä saadaan lisäarvoa irti. Jokainen maa ajattelee omaa kansallista etuaan. Näin on Suomenkin tehtävä. Viime kädessä puolustusyhteistyön hyöty mitataan vain sitä vasten mitä konkreettista hyötyä yhteistyöstä on kunkin maan puolustusvoimille, Niinistö painotti.
Soini ei usko EU-armeijaan
Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini sanoi, ettei sotilaallisen liittoutumisen aukoton toteuttaminen ole keskinäisen riippuvuuden maailmassa käytännössä täysin mahdollista. Tämä todettiin jo pari vuotta sitten.
– Tämän tosiasian auki kirjaaminen aiheutti silloin pienen myrskyn vesilasissa. No, nyt ollaan jo paljon viisaampia ja keskustelun sävy on muuttunut monella tapaa, Soini totesi.
Valiokunta korostaa yhteistyön merkitystä, mutta EU:n sotilaallisia rakenteita ei olla luomassa.
– Nyt kuitenkin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on viikonloppuna tuonut jälleen esiin EU:n armeijan luomiseen. Oli mielenkiintoista kuulla ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) arvio, kuinka vakavasti otettavasta aloitteesta tässä on kyse. Meillähän Euroopan unionissa näitä erilaisia instituutioita jo onkin, kuten korkea edustaja ja taistelujoukot, mutta poliittinen tahto niiden käyttämiseen puuttuu ja geopolitiikan vahvistuminen korostaa entisestään isojen maiden roolia. Henkilökohtaisesti en usko EU-armeijan syntymiseen, Soini linjasi.
Stubb puolusti,
Soini eri mieltä
Pääministeri Alexander Stubb (kok.) sanoi olevansa samaa mieltä tasavallan presidentin kanssa, ettei Suomen kannata vähätellä Euroopan unionin puolustuksen kehittämistä.
– Onko tämä realismia vai ei? Realismia on se, että puolustuksen ydin on edelleen Natossa. Mutta sellaisen maan, joka ei ole Natossa, kannattaa tukea EU:n puolustusyhteistyön kehittämistä, Stubb totesi.
Soini vastasi tähän, että on tärkeää tehdä voimavarayhteistyötä hankinnoissa ja huoltovarmuudessa. Mutta viime viikolla Latviassa ei EU-armeija ollut sanallakaan esillä EU-maiden ulkoasiainvaliokuntien puheenjohtajien kokouksessa.
– Tapasin eilen Ojars Kalninsin, joka on Latvian ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja kysyin häneltä, mitä tästä Baltiassa ajatellaan. Ajatus voi olla kaunis, mutta heidän puolustusratkaisunsa on Nato ja tulee olemaan. Hieman minä epäilen, että tästä mitään isompaa tulisi, koska samalla lailla Baltian maiden kanssa ajattelevat muun muassa Tanska ja Iso-Britannia, Soini muistutti.
Vasemmisto vastusti
Vasemmistoliiton Annika Lapintie piti ajatusta EU:n yhteisestä armeijasta kuolleena syntyneenä.
– Mielestäni EU ja Nato täytyy pitää kirkkaasti erillään ja EU:n sisällä täytyy olla tilaa myös puolueettomille toimijoille, Lapintie korosti.
Sen sijaan laajempi yhteistyö Ruotsin kanssa sopii Lapintielle hyvin.
– Kaksi liittoutumatonta maata – niiden tiivistyvä yhteistyö voisi olla vaihtoehto sotilasmenojen kasvattamiselle, se on vaihtoehto Nato-lähentymiselle, Lapintie korosti.
Stubb muisteli etupiiriajattelun, valtapolitiikan ja voimankäytön palanneen Euroopan rajoille Georgian sodassa 2008 ja Ukrainan konflikti jatkaa siitä.
– Olemme siirtymässä kohti sellaista aikakautta, jolloinka näemme pitkäaikaisia konflikteja, joko jäätyneitä tai tavalla tai toisella sulaneita konflikteja, tästä esimerkkinä ne kuusi, jotka ovat tällä hetkellä meidän lähiympäristössämme, Stubb pahoitteli.
– Kuten mielestäni ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Soini hyvin havaitsi, monen suomalaisen turvallisuudentunnetta on viime aikoina koeteltu, Stubb sanoi todeten kuitenkin, ettei Suomella ole syytä hätään eikä Itämeren alueen jännite ole liiemmin kasvanut.
Stubb muistutti jälleen kerran Lapintietä siitä, ettei Suomi ole liittoutumaton, vaan vain sotilasliittoon kuulumaton maa.
Soini: Suomi päättää
isäntämaatuesta
Markus Mustajärvi (vr.) muistutti isäntämaasopimuksesta, jolla Suomi voi tukea Naton joukkoja. Soini vastasi tähän.
– Suomi päättää kaikissa oloissa itse ja oman lainsäädäntönsä mukaisesti ryhtyykö se toimintaan, jossa isäntämaatuesta tarvitsee sopia. Suomi ei esimerkiksi sitoudu yhteisymmärryspöytäkirjalla vastaanottamaan Suomeen vieraita joukkoja tai sallimaan niiden kauttakulkua, Soini painotti.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.