LEHTIKUVA
Jussi Niinistö: Puolustusbudjetti takaa puolustuksen tehtävät
Ensi vuoden budjetti takaa puolustusvoimien tehtävien onnistumisen. Näin vakuutti puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) tänään, kun eduskunnassa puhuttiin puolustusministeriön hallinnonalasta.
Puolustusvoimien hankintamäärärahoja korotettiin 50 miljoonaa euroa viime vaalikaudella istuneen Ilkka Kanervan (kok.) johtaman parlamentaarisen työryhmän linjausten mukaisesti. Myös reserviläisten kertausharjoitusten määrä on nostettu tänä vuonna tasolle, joka on pitkästä aikaa riittävä: 18 000 reserviläistä vuodessa.
– Puolustuksen tavoitteet saavutetaan tällä tasolla ja tämä taso pysyy, Niinistö vakuutti.
Niinistö vakuutti, että valtio haluaa turvata myös vapaaehtoisen maanpuolustuksen mahdollisuudet, vaikka siitä leikataankin 400 000 euroa.
Suomi jatkaa osallistumistaan kansainväliseen kriisinhallintaan, vaikka sen rahoitusta leikataan 2 miljoonalla eurolla – 37 miljoonaan euroon.
Rahoitus kasvaa
Puolustusvoimien rahoitus kasvaa BKT:hen verrattuna tämän vuoden 1,29 prosentista 1,37 prosenttiin.
– Laadukas varusmieskoulutus edellyttää mm. 35 maastovuorokautta, 2,5 kouluttajaa joukkuetta kohti sekä reservin kertausharjoitukset 18 000 henkilöä vuodessa, 8 900 Hornetien lentotuntia vuodessa ja taistelualusten 1 400 vuorokautta vuodessa.
– Rahoitus on yhteensä 2,9 miljardia euroa, missä kasvua on 227 miljoonaa eli yhdeksän prosenttia, vaikka kasvusta kaksi kolmasosaa onkin siirtyviä eriä, Niinistö luetteli.
Omavaraisuudesta
huolehditaan
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi, huolehtiiko hallitus laivaston hankintojen kotimaisuusasteesta. Niinistö vastasi, että neljän taistelualuksen kyvyt – kuten jäissäkulku ja miinoitus – antavat jo sinänsä mahdollisuudet perustella kotimaisen hankinnan.
Eero Heinäluoma (sd.) kehui Niinistöä siitä, että hallitus jatkaa edellisen hallituksen aloittamia linjauksia. Hän kysyi myös, aikooko Suomi jatkaa yhteistyötä esimerkiksi sukellusveneentorjunnassa.
Niinistö kertoi, että hallitus jatkaa yhteistyötä EU:n, pohjoismaisen Nordefcon ja Naton kanssa, mutta ennen kaikkea Ruotsin kanssa. Hän sanoi keskustelleensa asiasta Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kanssa.
Heinäluomalle Niinistö vastasi, että sukellusveneasiasta ja satamien käytöstä on keskusteltu, samoin lentotukikohtien yhteisestä käytöstä.
– Eräs esimerkki oli ruotsalaisen Gripenin laskeutuminen maantietukikohtaan Rovaniemen lähelle, Niinistö kertoi.
Hän jakoi myös Stefan Wallinin (r.), Mikko Savolan (kesk.) ja Sofia Vikmanin (kok.) huoleen vapaaehtoisen maanpuolustuksen määrärahoista.
– Meillä on erikoinen perinne, jossa eduskunta on saanut lisättyä puuttuvan summan jouluna budjettiin. Toivon, että perinne jatkuu – pallo on eduskunnalla, Niinistö vetosi.
Artikkelia korjattu 6.10.2015 klo 16.07.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Oppositiolla puurot ja vellit sekaisin – Eerola korjasi: Turvapaikanhakijoita ei kotouteta
Mäntylä: SDP:llä ei mainintaakaan lapsista, vanhuksista tai omaishoitajista
Eerola: Maahanmuuton kustannuksista pikainen selvitys
Mäntylä: Hallitus harkitsi asumistuen ratkaisuja huolellisesti
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää