

Puolustusministeri Jussi Niinistö valtakunnallisen maanpuolustuskurssin avajaisissa Säätytalolla Helsingissä. Arkistokuvaa. / Jussi Nukari
Jussi Niinistö asedirektiivistä: “Kansallinen poikkeus mahdollinen”
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) kertoo Reserviläinen-lehdelle antamassaan haastattelussa, että hän uskoo Suomen mahdollisuuksiin saada kansallinen poikkeus valmisteilla olevassa asedirektiiviehdotuksessa.
Viime vuoden lopulla Pariisissa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen EU:n komissio julkaisi asedirektiiviehdotuksen, joka olisi toteutuessaan käytännössä lakkauttanut reserviläisten ampumaharrastuksen sekä yksityisen asekeräilyn. Ehdotuksen mukaan rynnäkkökivääreitä ja konepistooleja muistuttavat itselataavat aseet siirrettäisiin nk. A-luokkaan. Tämä tarkoittaisi sitä, etteivät yksityishenkilöt käytännössä saisi niihin enää lupia.
Puolustusministeri on painottanut vapaaehtoisen maanpuolustuksen merkitystä Suomen puolustusratkaisussa.
Niinistön mukaan Suomi on johdonmukaisesti viestittänyt koko prosessin ajan niin EU:n komissiolle, neuvostolle kuin parlamentille, ettei maa hyväksy asedirektiiviin mitään sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat haitallisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiin ja reserviläisten koulutukseen.
– Vaikuttamisemme keihäänkärki on ollut vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaaminen. Kansallisen poikkeuksen saaminen nimenomaisesti sen perusteella näyttäisi tällä hetkellä mahdolliselta. Sen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja vaikuttamista on tehtävä prosessin loppuun asti, Niinistö toteaa Reserviläiselle.
– Suomen viesti on kuultu, ja tällä hetkellä näyttää mahdolliselta, että saamme vapaaehtoiseen maanpuolustukseen perustuvan puolustusratkaisumme vuoksi asiassa niin sanotun kansallisen poikkeuksen, Niinistö täydentää blogissaan.
– Prosessi on kuitenkin yhä kesken, ja vaikuttamistyö jatkuu. Myös monilla muilla mailla on omia kansallisia intressejä ajettavanaan, eikä direktiivimuutosten läpimeno alkuperäisessä komission ehdottamassa muodossa ole läpihuutojuttu.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Puolustusministeri Niinistö edellyttää muutoksia asedirektiiviin – ”on kyse Suomen kokonaisturvallisuudesta”

Puolustusvaliokunta: EU:n asedirektiiviä ei voi sellaisenaan panna Suomessa täytäntöön
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää