LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho: Venäjä ei missään olosuhteissa ota riskiä konfliktiin joutumisesta Naton kanssa
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho sanoo IRR-TV:n haastattelussa, että pelot sodan eskaloitumisesta ovat turhia, sillä aggressiivinen Venäjä uskoo ainoastaan voimaa.
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho piti 25.11.2023 historiallisen puheen Ukrainan parlamentissa. Halla-aho oli maassa vierailulla Neuvostoliiton 1930-luvulla aiheuttaman nälänhädän, holodomorin muistopäivänä. Holodomor aiheutti miljoonien ukrainalaisten kuoleman.
Kansanedustajat keskeyttivät Halla-ahon ukrainaksi pitämän puheen ainakin viisi kertaa ja nousivat seisten osoittamaan suosiotaan samoja kohtaloita kokeneen kansakunnan puhemiehelle.
– Sankarillisella taistelullaan Ukraina on ansainnut sivistyneen maailman kunnioituksen ja antanut meille rohkeutta toimia, Halla-aho sanoi puheessaan.
Aplodit ja bravo-huudot kaikuivat pitkään salissa.
Ukrainan asia on meidän
– Minulle slaavilaiset kielet ja ukraina erikseen ovat tuttuja kieliä, joita osaan.
– Minulla ei omasta näkökulmastani ollut mitään syytä pitää tätä omaa puheenvuoroani millään muulla kielellä, eikä se ollut sillä tavoin itselleni erityisen merkityksellinen asia, Halla-aho kommentoi IRR-TV:n Dosentin vieraana-ohjelmassa puheensa aiheuttamaa positiivista kohua.
– Pidän hyvin tärkeänä sitä, että muistutamme ukrainalaisille, että emme ole unohtaneet heitä. Heille on hyvin tärkeää tietää se, että heidän asiansa ei unohdu, vaikka tämä sota on pitkittynyt.
Venäjän tappio ainoa tavoite
Halla-ahon mukaan meidän pitäisi nyt Venäjän aggression edelleen jatkuessa määritellä se, mitä me oikeastaan haluamme saavuttaa sillä, että autamme Ukrainaa. Vastaus on se, että auttamalla Ukrainaa autamme samalla itseämme.
– Jos Venäjä menestyy tässä sodassa ja saavuttaa tavoitteitaan aggressiolla, niin se tekee tästä maailmasta pahemman ja vaarallisemman paikan myös meille itsellemme ja Suomen kaltaisille pienille reunavaltioille, aggressiivisen suurvallan ja tyrannian naapurissa.
– Tämän vuoksi mielestäni ainoa mielekäs tavoite on se, että Venäjä ei voita tätä sotaa. Vaan kärsii tappion, eikä saavuta tavoitteitaan.
Sodan lopputulos riippuu meistä
Katteetonta optimismia ei Halla-ahon mielestä pidä kuitenkaan lietsoa. Ei ole itsestään selvää, että Ukraina selviää voittajana Venäjän aloittamasta hyökkäyssodasta. Sodan lopputulos riippuu siitä, ”mitä me teemme täällä ja millä tavoin me tuemme Ukrainaa”.
Ukrainan tulevaisuus riippuu tänään tehtävistä päätöksistä. Rauhan tavoitteleminen hinnalla millä hyvänsä on Halla-ahon mielestä vaarallista myönnytyksiä tekemällä, koska se johtaa uusiin konflikteihin ja sotiin.
– Jos Venäjä saavuttaa tavoitteitaan vaikkapa neuvottelupöydässä, niin se luo Venäjälle kannusteen ja insentiivin ryhtyä uusiin valloitusretkiin tulevaisuudessa.
Ukraina Euroopan unioniin
Halla-ahon mukaan on erityisen tärkeätä integroida Ukrainaa mukaan kaikkiin läntisiin organisaatioihin. Näkökanta ei ole ristiriidassa Halla-ahon oman tai perussuomalaisten euroskeptisyyden kanssa, vaan luo Ukrainalle selkeän eurooppalaisen perspektiivin ja polun kohti EU-jäsenyyttä.
– Tämä antaa heille kannusteen toteuttaa sellaisia heidän yhteiskuntansa kipeästi kaipaamia uudistuksia, jotka tekevät Ukrainasta resilientimmän venäläisiä vaikuttamispyrkimyksiä kohtaan.
Pelko sodan eskaloitumisesta on turha
– Vastaavalla tavalla pitäisin hyvin tärkeänä sitä, että Ukraina integroitaisiin mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman nopeasti Natoon ja osalliseksi kollektiivista puolustusta. Koska valitettava tosiasia on se, että Venäjä kunnioittaa ainoastaan voimaa, pelotetta ja pidäkettä.
Nato on Halla-ahon mukaan ainoa taho, joka pystyy tarjoamaan Ukrainalle varteenotettavan kollektiivisen pidäkkeen Venäjää vastaan.
Pelot sodan eskaloitumisesta ovat sen sijaan turhia.
– Venäjä ei missään olosuhteissa ota riskiä konfliktiin joutumisesta Naton kanssa. Venäjä tietää häviävänsä sellaisen konfliktin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kollektiivinen puolustus insentiivi Ukrainan parlamentti Holodomor Presidentinvaalit 2024 euroskeptikko eskalaatio Ukrainan sota Venäjän hyökkäys nälänhätä Euroopan unioni Eduskunnan puhemies Neuvostoliitto Integraatio perussuomalaiset nato Jussi Halla-aho EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”On vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua”
Halla-aho selvästi suosituin presidenttiehdokas Aurinkorannikon suomalaisten keskuudessa
Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”
Jussi Halla-ahon uudenvuodenpuhe 2024: “Kaikkeen ei ole mahdollista varautua, mutta varautukaamme parhaamme mukaan kaikkeen sellaiseen, mikä on nähtävissä ja ennakoitavissa”
Teemu Keskisarjan kolumni: Siksi Halla-aho
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho seisoo lujana Venäjän edessä: ”Moni sellainen uhkakuva, jota olisi pidetty aivan utopistisena, on osoittautunut realistiseksi”
Stubb ottaisi itärajan yli lisää ihmisiä Suomeen – Halla-aholta naseva kuitti: ”Nyt pitäisi pystyä ajattelemaan nenäänsä pidemmälle”
Antikainen: Turvallisuusriskeihin varauduttava – puolustusministerin hanke askel oikeaan suuntaan
Halla-aho äänestysprotestista: Hiukan yllättävä keskisormen näyttö niille, jotka äänestivät minua presidentinvaaleissa
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää