Jussi Halla-aho presidentinvaalien kampanjakiertueella 8.10.2023 Kotkassa, / Matti Matikainen
Jussi Halla-aho: Presidentinvaalien vaihtoehdoista
KOLUMNI | Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho kirjoittaa Perussuomalainen-lehden kolumnissaan tulevien vaalien vaihtoehdoista.
Alexander Stubb sanoi jossakin vaalipaneelissa, että kävi presidentinvaaleissa kuinka tahansa, Suomelle käy hyvin. En täysin jaa hänen optimismiaan, mutta ymmärrän sen takana olevan ajatuksen. Vaaliasetelma on harvinaisen tasainen, koska tarjolla on harvinaisen paljon uskottavia ehdokkaita, jotka kilpailevat samoista äänestäjistä ja jotka ovat suurista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä suunnilleen samoilla linjoilla. Gallupien perusteella moni perussuomalainenkin äänestäjä puntaroi vielä ”oman” ehdokkaan – eli allekirjoittaneen – ja jonkun muun välillä.
Stubbilla, Pekka Haavistolla, Olli Rehnillä ja allekirjoittaneella on kokemusta sekä kansainvälisistä tehtävistä että kotimaan politiikasta. Mika Aaltola tunnistaa poliittisen kokemuksen puutteen uskottavuushaitaksi ja pyrkii, koko lailla populistisesti, kääntämään sen äänestäjän silmissä vahvuudeksi: koska hän tulee politiikan ulkopuolelta, hän on ryvettymätön ja korruptoitumaton ja osaa ajatella laatikon ulkopuolelta. Ehdokasta etsivän kansalaisen on syytä olla varuillaan tällaisen argumentin äärellä. On tietysti totta, että jos ei ole koskaan pannut itseään likoon ei ole voinut korruptoituakaan, mutta eivät kaikki poliitikot ole korruptoituneita. Politiikka on täynnä kiusauksia, mutta niitä vastaan taisteleminen on osa poliitikon työtä.
Presidentti ei toimi umpiossa eikä tee päätöksiä yksin vaan yhteistoiminnassa eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen kanssa. On hyödyllistä ja jopa välttämätöntä tuntea suomalainen päätöksentekoprosessi ja kaikki sen turhauttavatkin ominaisuudet, jos aikoo saada presidenttinä jotakin aikaiseksi eikä ainoastaan pitää monologeja Mäntyniemen norsunluutornista.
Kukaan ei pysty ennustamaan, millaisia yllätyksiä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Siksi oleellista ei ole ainoastaan tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat nyt käsillä olevista asioista, vaan myös tuntea heidän perusarvonsa ja ajattelutapansa, koska näiden pohjalta he muodostavat kantansa tuleviinkin asioihin. Haavisto ja Stubb ovat kumpikin hyvin liberaaleja ja ”kansainvälisesti” orientoituneita. Vaikka Haavisto vakuuttaa, ettei hänessä ole mitään punaista, vihervasemmistolaiset tavoitteet ovat lähellä hänen sydäntään. Ulkoministerinä hän ajoi lakia ja toimivaltuuksiaan venyttämällä löysää viisumipolitiikkaa venäläisten suuntaan ja haetutti Isis-naisia a-Holin leiriltä leiriltä Suomeen. Stubbilla taas on voimakasta taipumusta impulsiivisuuteen, naivismiin ja nopeaan poukkoiluun aina sen mukaan, mikä tuntuu trendikkäältä ja kivalta. Esimerkkeinä voidaan mainita Ottawan miinasopimuksen kannattaminen, puheet viisumivapaudesta Venäjän kanssa ja silmien sulkeminen Nord Stream 2:n poliittisilta ulottuvuuksilta. Vuoden 2015 siirtolaisvyöryn aikana hän tyrmäsi puheet siitä, että tulijat olisivat ilmaisen rahan perässä. Todisteena hän esitti sen, että oli itse käynyt vastaanottokeskuksessa kysymässä asiaa irakilaisilta ja saanut kielteisen vastauksen.
Vaalien alla ehdokkaat puhuvat sitä, mitä olettavat äänestäjien haluavan kuulla. Nyt, kun Venäjä-riskit ovat realisoituneet ja maahanmuutto-ongelma räjähtänyt käsiin esimerkiksi jengirikollisuuden muodossa, puheet ovat kaikilla koventuneet. Kannattaa kuitenkin tarkastella ehdokkaiden sanomisia hiukan pidemmällä aikajänteellä. Tämä nimittäin antaa osviittaa siitä, miten he toimivat, kun seuraavat kriisit puskevat päälle. Esimerkiksi uusi siirtolaispommi muhii parhaillaan Välimerellä ja sen eteläpuolella.
JUSSI HALLA-AHO
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 11/2023.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho kirjoittaa isänpäivänä vanhempien roolista ja irti päästämisen vaikeudesta
Halla-aho kommentoi rajatilannetta presidenttitentissä: “Venäjä on selkeästi vihamielinen toimija ja sillä varmasti on halu tehdä erilaista kiusaa ja aiheuttaa hämminkiä”
Kaksi presidenttiehdokasta teki Suomea rankasti tylyttävät “tuppuraiset”, some ihmeissään: “Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin?”
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”Auttamisesta on tullut oman moraalisen ylemmyyden korostamista”
Jussi Halla-aho avasi presidentinvaalikampanjansa – lue koko puhe
Halla-aho: Jos perussuomalaisia arvoja kannattavat suomalaiset käyvät äänestämässä, on todennäköistä, että se riittää toiselle kierrokselle – ”Sitten kaikki on mahdollista”
Keskisarja: Vaalitaistellaan Jussi Halla-aho itsenäisen Suomen viimeiseksi presidentiksi
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”
Viikon suosituimmat
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Jättimäinen grooming-skandaali lopulta julki: rasismisyytösten pelko ja väestösuhteiden vaaliminen tukkivat viranomaisten suut -“Suurin rauhan ajan rikos ja sen peittely Britannian historiassa”
Useamman vuosikymmenen ajan jatkunut tuhansien englantilaistyttöjen järjestelmällinen groomaus, ahdistelu ja sarjaraiskaukset ovat suurin rauhanajan rikos modernin Euroopan historiassa, kirjoittaa historioitsija ja kolumnisti Dominic Green amerikkalaisessa The Free Press -lehdessä. Nämä rikokset ovat enimmäkseen pakistanilaistaustaisten muslimimiesten tekemiä, ja valtaosa heistä ei ole joutunut vastuuseen. 2010-luvulla sekä oikeiston että vasemmiston johtamat hallitukset yrittivät hyssytellä vyyhtiä muutamien symbolisten oikeudenkäyntien jälkeen. Se näytti onnistuvan, kunnes Elon Musk perehtyi osaan oikeudenkäyntiasiakirjoista ja nosti asian esille omistamallaan X-alustalla. Nyt skandaali ravistelee Ison-Britannian yhteiskuntajärjestystä, eikä vyyhtiä voi enää hyssytellä.
DEI-ideologia ei varjellut Kaliforniaa maastopaloilta – viranomaisille kovaa kritiikkiä
Yksi kritiikin kohde Los Angelesin alueen maastopaloihin liittyen on se, että monien mielestä poliitikkojen ja pelastuslaitoksen johdon olisi pitänyt ideologisen yhdenvertaisuuspuuhastelun sijasta keskittyä perusasioihin, kuten varmistamaan palopostien toimivuus ja sammutusveden saatavuus. Los Angelesin pelastuslaitoksella on viime vuosina panostettu vahvasti DEI-ideologian edistämiseen.
Yliopistotutkimuksen karu tulos: Ulkomaalaistaustaisten yliedustus raiskauksissa jopa 7-kertainen – syrjäytyminen ei ole syynä
Suuri enemmistö kaikista Ruotsissa raiskaustuomion vuosina 2000-2020 saaneista oli maahanmuuttajataustaisia. Ero etnisesti ruotsalaisiin oli jopa 7-kertainen. Sosioekonomiset seikat ja syrjäytyminen eivät selitä rikoksia, selviää Lundin yliopiston tekemästä tutkimuksesta. Syyt on etsittävä muualta.
Antikainen: Scholzin päätös jättää Ukraina ilman apua on häpeällinen – Tuppurainen siunasi Suomen demarien tuen Berliinissä
Saksan liittokansleri Olaf Scholz (SPD) päätti estää noin kolmen miljardin euron arvoisen tukipaketin Ukrainalle. Tukipaketti olisi sisältänyt kriittisiä puolustusjärjestelmiä, kuten IRIS-T-ilmatorjuntajärjestelmiä ja Patriot-ilmatorjuntaohjuksia, joita Ukraina on pyytänyt suojellakseen kansalaisiaan Venäjän aggressioilta. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen pitää päätöstä käsittämättömänä ja vastuuttomana.
Somaleista puolet työttöminä ja lopuilla usein toimeentulovaikeuksia Ruotsissa – maan työikäisistä enemmistö ulkomaalaistaustaisia jo vuonna 2033
Yli puolet Ruotsin työikäisestä väestöstä on ulkomaalaistaustaisia vuonna 2033. Heistä useimpien tausta on Euroopan ulkopuolella. Kohti mielenkiintoisia aikoja ollaan menossa ja äänestämisessä saattaa piillä demokratian muutoksen avain. Göteborgs-Posten on haastatellut somalivaikuttajaa.
Kiinalaiset troolarit imuroivat kalat maailman meristä – pian tyhjän saa pyytämättäkin
Kun Kiinan omat merialueet oli kalastettu tyhjäksi, kommunistivaltio pystytti maailman suurimman kalastuslaivaston ja lähetti sen imuroimaan maailman merille. Valtavat uivat tehtaat tuhoavat kalakantoja kiihtyvällä vauhdilla. 3,3 miljardia ihmistä saa maailmassa huomattavan osan ravintoaan kalasta, mutta ennen pitkää yhä useammalle jää nälkä.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.