Jussi Halla-aho presidentinvaalien kampanjakiertueella 8.10.2023 Kotkassa, / Matti Matikainen
Jussi Halla-aho: Presidentinvaalien vaihtoehdoista
KOLUMNI | Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho kirjoittaa Perussuomalainen-lehden kolumnissaan tulevien vaalien vaihtoehdoista.
Alexander Stubb sanoi jossakin vaalipaneelissa, että kävi presidentinvaaleissa kuinka tahansa, Suomelle käy hyvin. En täysin jaa hänen optimismiaan, mutta ymmärrän sen takana olevan ajatuksen. Vaaliasetelma on harvinaisen tasainen, koska tarjolla on harvinaisen paljon uskottavia ehdokkaita, jotka kilpailevat samoista äänestäjistä ja jotka ovat suurista ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksistä suunnilleen samoilla linjoilla. Gallupien perusteella moni perussuomalainenkin äänestäjä puntaroi vielä ”oman” ehdokkaan – eli allekirjoittaneen – ja jonkun muun välillä.
Stubbilla, Pekka Haavistolla, Olli Rehnillä ja allekirjoittaneella on kokemusta sekä kansainvälisistä tehtävistä että kotimaan politiikasta. Mika Aaltola tunnistaa poliittisen kokemuksen puutteen uskottavuushaitaksi ja pyrkii, koko lailla populistisesti, kääntämään sen äänestäjän silmissä vahvuudeksi: koska hän tulee politiikan ulkopuolelta, hän on ryvettymätön ja korruptoitumaton ja osaa ajatella laatikon ulkopuolelta. Ehdokasta etsivän kansalaisen on syytä olla varuillaan tällaisen argumentin äärellä. On tietysti totta, että jos ei ole koskaan pannut itseään likoon ei ole voinut korruptoituakaan, mutta eivät kaikki poliitikot ole korruptoituneita. Politiikka on täynnä kiusauksia, mutta niitä vastaan taisteleminen on osa poliitikon työtä.
Presidentti ei toimi umpiossa eikä tee päätöksiä yksin vaan yhteistoiminnassa eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen kanssa. On hyödyllistä ja jopa välttämätöntä tuntea suomalainen päätöksentekoprosessi ja kaikki sen turhauttavatkin ominaisuudet, jos aikoo saada presidenttinä jotakin aikaiseksi eikä ainoastaan pitää monologeja Mäntyniemen norsunluutornista.
Kukaan ei pysty ennustamaan, millaisia yllätyksiä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Siksi oleellista ei ole ainoastaan tietää, mitä mieltä ehdokkaat ovat nyt käsillä olevista asioista, vaan myös tuntea heidän perusarvonsa ja ajattelutapansa, koska näiden pohjalta he muodostavat kantansa tuleviinkin asioihin. Haavisto ja Stubb ovat kumpikin hyvin liberaaleja ja ”kansainvälisesti” orientoituneita. Vaikka Haavisto vakuuttaa, ettei hänessä ole mitään punaista, vihervasemmistolaiset tavoitteet ovat lähellä hänen sydäntään. Ulkoministerinä hän ajoi lakia ja toimivaltuuksiaan venyttämällä löysää viisumipolitiikkaa venäläisten suuntaan ja haetutti Isis-naisia a-Holin leiriltä leiriltä Suomeen. Stubbilla taas on voimakasta taipumusta impulsiivisuuteen, naivismiin ja nopeaan poukkoiluun aina sen mukaan, mikä tuntuu trendikkäältä ja kivalta. Esimerkkeinä voidaan mainita Ottawan miinasopimuksen kannattaminen, puheet viisumivapaudesta Venäjän kanssa ja silmien sulkeminen Nord Stream 2:n poliittisilta ulottuvuuksilta. Vuoden 2015 siirtolaisvyöryn aikana hän tyrmäsi puheet siitä, että tulijat olisivat ilmaisen rahan perässä. Todisteena hän esitti sen, että oli itse käynyt vastaanottokeskuksessa kysymässä asiaa irakilaisilta ja saanut kielteisen vastauksen.
Vaalien alla ehdokkaat puhuvat sitä, mitä olettavat äänestäjien haluavan kuulla. Nyt, kun Venäjä-riskit ovat realisoituneet ja maahanmuutto-ongelma räjähtänyt käsiin esimerkiksi jengirikollisuuden muodossa, puheet ovat kaikilla koventuneet. Kannattaa kuitenkin tarkastella ehdokkaiden sanomisia hiukan pidemmällä aikajänteellä. Tämä nimittäin antaa osviittaa siitä, miten he toimivat, kun seuraavat kriisit puskevat päälle. Esimerkiksi uusi siirtolaispommi muhii parhaillaan Välimerellä ja sen eteläpuolella.
JUSSI HALLA-AHO
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen-lehden numerossa 11/2023.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho kirjoittaa isänpäivänä vanhempien roolista ja irti päästämisen vaikeudesta
Halla-aho kommentoi rajatilannetta presidenttitentissä: “Venäjä on selkeästi vihamielinen toimija ja sillä varmasti on halu tehdä erilaista kiusaa ja aiheuttaa hämminkiä”
Kaksi presidenttiehdokasta teki Suomea rankasti tylyttävät “tuppuraiset”, some ihmeissään: “Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin?”
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”Auttamisesta on tullut oman moraalisen ylemmyyden korostamista”
Jussi Halla-aho avasi presidentinvaalikampanjansa – lue koko puhe
Halla-aho: Jos perussuomalaisia arvoja kannattavat suomalaiset käyvät äänestämässä, on todennäköistä, että se riittää toiselle kierrokselle – ”Sitten kaikki on mahdollista”
Keskisarja: Vaalitaistellaan Jussi Halla-aho itsenäisen Suomen viimeiseksi presidentiksi
Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: Vain hyvinvoiva Suomi voi olla kokoaan suurempi – ”Lähden siitä, että Suomi on suomalaisten turvapaikka pahassa maailmassa”
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.