Riikka Purra ja Jussi Halla-aho Tuumaustunnilla 22.9.2016. / MATTI MATIKAINEN
Viikon 40/2016 luetuin
Jussi Halla-aho muistuttaa ulkomaalaislaista: kaikki aiemmin myönnetyt turvapaikat tulisi laittaa uudelleenharkintaan
Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) muistuttaa, että nykyisen ulkomaalaislain mukaan jo myönnettyjen turvapaikkapäätösten ja oleskelulupien tarve tulisi harkita uudelleen. Asia on tullut ajankohtaiseksi maahanmuuttoviraston muuttuneiden maalinjausten vuoksi. Halla-aho esittää lisäksi Suomen ulkomaalaislain yhdenmukaistamista muiden Pohjoismaiden kanssa siten, että pakolaisstatus myönnettäisiin vain kolmeksi vuodeksi ja toissijainen suojelu vuodeksi kerrallaan. Näin saataisiin poistettua yksi vetovoimatekijä.
Maahanmuuttovirasto (Migri) päivitti maalinjauksiaan toukokuussa Afganistanin, Irakin ja Somalian osalta. Viraston mukaan turvallisuustilanne oli edeltävinä kuukausina hiljalleen parantunut kaikissa kolmessa maassa.
Maalinjaus on Migrin oikeudellinen arvio siitä, voidaanko turvapaikanhakijoita, joilla ei ole yksilöllisiä perusteita, palauttaa kotiseuduilleen. Maalinjauksessa otetaan kantaa siihen, onko lähtömaissa toissijaisen suojelun alueita, joille ketään ei voida palauttaa. Esimerkiksi Bagdadiin voidaan palauttaa sunneja ja shiiat voivat paeta sisäisesti Etelä-Irakiin.
– Nyt herää tietenkin kysymys siitä, pitäisikö jo myönnetyt kansainväliseen suojeluun perustuvat oleskeluluvat arvioida uudelleen, Jussi Halla-aho totesi Tuumaustunnilla torstaina.
Video: Jussi Halla-aho puhumassa Tuumaustunnilla 22.9.2016. 48 sek.
Hän huomautti, että Irakista, Somaliasta tai Afganistanista tullut henkilö ei Suomen virallisen linjan mukaan ole automaattisesti oikeutettu suojeluun.
– Miksi viime vuonna tullut henkilö saa oleskeluluvan, mutta tänä vuonna saapunut ei samoilla perusteilla saakaan, Halla-aho kysyi.
Kansainvälisen suojelun pitäisi perustua objektiiviseen suojeluntarpeeseen eikä siihen, että henkilö on ollut oikeaan aikaan oikeassa paikassa.
Ulkomaalaislaki antaisi Halla-ahon mukaan mahdollisuuden suojeluaseman lakkauttamiseen, jos suojelulle ei enää ole tarvetta.
– Mutta tätä mahdollisuutta ei ymmärtääkseni käytetä koskaan.
Maahanmuuttovirasto on perustellut uudelleenarvioinnin tekemättä jättämistä resurssipulalla.
Komissiolta tulossa tiukentava asetus
Halla-aho kertoi lisäksi tänään keskiviikkona Suomen Uutisille EU-komission asetusesityksestä, jonka mukaan toissijaista suojelua saavan lupa myönnettäisiin ensin yhdeksi vuodeksi, jonka jälkeen luvat edellytykset tarkasteltaisiin uudelleen. Seuraava tarkastelu suoritetaan kahden vuoden kuluttua toisen luvan myöntämisestä. Varsinainen pakolaisstatus myönnettäisiin kolmeksi vuodeksi kerrallaan.
– Kaikissa muissa Pohjoismaissa tämä on jo käytäntö. Suomi ainoana poikkeuksena myöntää sekä pakolaisaseman että toissijaisen suojelun neljäksi vuodeksi kerrallaan. Lisäksi suojeluntarvetta ei todellisuudessa tarkastella uudelleen, vaan jatkolupa myönnetään automaattisesti, vaikka Ulkomaalaislain 107§ antaa lakkauttamiseen mahdollisuuden, jos henkilö “ei enää ole suojelun tarpeessa”.
– Komission esitys tiukentaisi Suomen linjaa ja saattaisi sen yhdenmukaiseksi muiden Pohjoismaiden käytäntöjen kanssa.
Aikoja lyhennettävä, luvat tarkasteltava uudelleen
Komission asetusesityksen valmistumiseen menee vielä aikaa. Tätä odotellessa Suomen tulisi Halla-ahon mukaan muuttaa kansallista lakia siten, että pakolaisstatus myönnettäisiin vain kolmeksi vuodeksi ja toissijainen suojelu vuodeksi kerrallaan.
– Toiseksi suojeluntarve pitäisi arvioida aina lupaa uusittaessa. Se, että luvat uusitaan automaattisesti, on houkutustekijä.
– Kolmanneksi, kaikki jo annetut luvat pitäisi tarkastella uudelleen. Migri on tehnyt linjauksen, jonka mukaan Somaliasta ja Irakista tulleille ei enää myönnetä suojelua pelkän lähtömaan perusteella. Tänä vuonna suurin osa hakijoista on saanut kielteisen päätöksen. Ei ole perusteltua, että viime tai toissa vuonna luvan saaneiden lupia jatketaan, jos samoilla perusteilla nyt tulleille ei myönnetä oleskelulupaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
EU uskottavuuskriisissä, Merkelin jakkara heiluu – Jussi Halla-aho ja Riikka Purra arvioivat tilannetta tuumaustunnilla
Halla-aholta ankarat moitteet medialle: “Hyökkäys on tuskanhuuto, unelma on ajamassa karille”
PS vahvistaa ehdokasjoukkoaan Helsingissä: Halla-aho mukaan kunta- ja eduskuntavaaleihin
Radikaali islam hallitsee Brysselin Molenbeekia – Halla-aho vaatii tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa: ”Tällaista kehitystä ei saa päästää Suomeen”
Perussuomalaiset: KHO:n ei pidä lähteä politikointiin – “Miksi yhtäkkiä kiinnostutaan vain turvapaikanhakijoiden oikeusavustajien pätevyydestä?”
Immonen: Kaduillamme vaeltaa tuhansia ihmisiä vailla oikeutta oleskella maassa – “Valtava turvallisuusuhka Suomen kansalle”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää