

LEHTIKUVA
Jussi Halla-aho HS:n vaalitentissä: Suomen kieltäydyttävä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia ihmisiltä, jotka eivät ole akuutissa kansainvälisen suojelun tarpeessa
Turvapaikanhakijat voidaan tarvittaessa työntää takaisin Venäjälle, Kiinan kanssa pitää neuvotella arvokkaasti arkaluonteisista asioista ja kahden valtion malli on ainoa oljenkorsi Lähi-idän kriisissä. Presidentin työsarka on nykyisenä murrosaikana valtava, ellei peräti mahdoton. Tämä ainakin tuli selväksi Helsingin Sanomien suuressa vaalikeskustelussa.
Helsingin Sanomien suureen vaalitenttiin osallistujia oli pyydetty tuomaan mukanaan jokin matkamuisto. Monenlaisia niitä olikin, rantapallosta ilmapuntarin ja kuppipallon kautta savun syleilemiin ikkunaluukkuihin asti.
Jussi Halla-aholla ei ollut mukanaan mitään:
– Belgiasta tuon siellä käydessäni suklaata, koska sitä on vaikea saada muualta. Mutta niitä ei enää valitettavasti ole jäljellä. Addis Abebasta ostin torilta rastapipon, joka todennäköisesti oli valmistettu paikan päällä mutta se on ikävä kyllä kadonnut.
Voimakeinot käyttöön itärajalla
Lumet sulavat kevään myötä itärajalla ja Venäjällä oleskelevat Euroopan ulkopuolisten maiden kansalaiset saattavat pian ilmestyä itse valitsemaansa reittiä pitkin Suomeen. Voidaanko rajan ylittäjät työntää voimakeinoin takaisin Venäjälle vai voiko tänne saapastella väkeä vain taikasanan sanomalla?
– Jos ihmiset ovat pyrkineet väkivalloin Suomeen käyttäen aseita tai astaloita, pyrkineet jollain tavoin tunkeutumaan Suomeen, silloin kyse on tietysti siitä, että käytämme poliisia ja puolustusvoimia tällaista tilannetta vastaan, Pekka Haavisto linjasi aiempaa jyrkemmällä äänenpainolla.
Lainsäädäntö nykyaikaan
Halla-ahon mukaan viranomaiset noudattavat voimassa olevaa lakia, eikä presidentti tai kukaan muukaan voi antaa lainvastaisia määräyksiä. Suomen pitää kuitenkin tehdä kaikki voitava lainsäädännön saamiseksi nykytilannetta vastaavaksi.
– Turvapaikkajärjestelmää käytetään tällä hetkellä taloudellisen elintasosiirtolaisuuden kanavana. Tämä täytyy tunnistaa ja meillä pitää olla silloin valmius harjoittaa ”push backia” rajalla eli kieltäytyä ottamasta vastaan turvapaikkahakemuksia ihmisiltä, jotka mitä ilmeisimmin eivät ole akuutissa kansainvälisen suojelun tarpeessa.
Li Andersson pitäisi parempana, jos Suomella olisi itärajalla auki ainakin yksi rajanylityspiste. Jos Suomi aikoo ryhtyä ”push back”-toimiin rajalla, niin lähistöllä pitää olla virallisia rajanylityspisteitä, joissa ihmisillä on oikeus hakea turvapaikkaa.
– Jos emme toimi näin, niin Suomi saa todennäköisesti langettavan päätöksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta, Andersson murehti.
Arvokkaasti arkaluonteisista asioista
Kiinalaisille johtajille kannattaa esittää kysymyksiä. Alexander Stubb oli tämän havainnut Xi Jinpingin kanssa neuvoteltuaan, tavattu on kaksi kertaa. Keskustelu kulki ja tulisi kulkemaankin ”arvokkaasti arkaluonteisistakin asioista”.
Haavisto ottaisi presidenttinä esille sekä ihmisoikeuskysymykset että Taiwanin kysymyksen. ”Kiina kyllä kestää myös kritiikin näistä aiheista.”
Halla-aho on tuonut usein esille Suomen Kiina-riippuvuuden haittapuolet ja riippuvuuden. Kysymys kuuluikin, millä konkreettisella keinolla tästä Kiina-riippuvuudesta voitaisiin irtautua ja mitä suomalaisten olisi tällöin uhrattava.
– Paras kontribuutio, jonka Suomi ja Eurooppa voivat tehdä Aasian rauhalle ja sille, että Taiwanin ja Kiinan konflikti ei kärjisty on se, että teemme Kiinalle täysin selväksi se, että mikäli Kiina lähtee voimatoimin edistämään tavoitteitaan Taiwanissa, niin me ole valmiita kauppapoliittisiin toimiin, Halla-aho linjasi.
Kahden valtion mallia edistämään
Olisivatko ehdokkaat sitten valmiita neuvottelemaan rauhasta terroristijärjestö Hamasin kanssa? Gazassa on meneillään humanitaarinen kriisi, joka heijastuu jo Israelin perinteisten liittolaistenkin asenteeseen juutalaisvaltiota kohtaan.
Haaviston mukaan Suomi teki virheen, kun se lokakuussa äänesti tyhjää YK:n äänestyksessä, jossa vaadittiin välitöntä humanitaarista tulitaukoa Gazaan.
Israelilla on oikeus puolustaa itseään ja sodallakin on säännöt, mutta meillä on ”uskottavuusongelma”, painotti Jutta Urpilainen ja vaati humanitaarista tulitaukoa Gazaan.
Mahdollisen tulitauon aikana voitaisiin neuvotella ja saada eteenpäin kahden valtion mallia, pohti Harry Harkimo.
Reaalipolitiikka rauhan tiellä
– Kaikkien kanssa pitää voida käydä neuvotteluja. Olen itse asiassa vieraillut Gazassa ensimmäisenä läntisenä ulkoministerinä muistaakseni vuonna 2010, Stubb sanoi. Hänen mukaansa arabimaat ja Eurooppa voisivat todellakin nyt edistää kahden valtion mallia.
– Itse pidän sitä sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä epärealistisena tavoitteena. Länsirannalla ja Itä-Jerusalemissa on 700 000 Israelin kansalaista siirtokunnissa, joita kansainvälinen yhteisö ehkä pitää laittomina, mutta joita Israel ei tule sieltä evakuoimaan, arvioi Halla-aho.
– Ja koska Israel ei tule evakuoimaan heitä, on hyvin vaikea nähdä elinkelpoista, omaa aluettaan hallitsevaa Palestiinan valtiota, Halla-aho sanoi ja torppasi näin reaalipoliittisin perustein kahden valtion mallin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kahden valtion malli Helsingin Sanomien suuri vaalikeskustelu push back -toiminta Mika Aaltola Harry Harkimo Taiwan Gaza itäraja elintasosiirtolaisuus turvapaikkajärjestelmä Lähi-itä Xi Jinping Palestiina Hamas Israel Pekka Haavisto Alexander Stubb Turvapaikanhakijat Kiina Li Andersson pakolaiset Olli Rehn Jutta Urpilainen Venäjä Jussi Halla-aho
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Haavisto selitteli omaa toimintaansa Isis-perheiden hakemisessa Suomeen – Halla-aholta moitteet hurskastelusta

HS-gallup: Halla-ahon kannatus hurjassa nosteessa

Halla-aho varoittaa Kiina-riippuvuudesta ja kehottaa irtikytkentään hyvissä ajoin: ”Riski ei saa realisoitua”

Presidenttiehdokas Jussi Halla-aho: ”On vain ajan kysymys, milloin Venäjällä päätetään, että Suomessa asuvat Venäjän kansalaiset kaipaavat Venäjän suojelua”

Ylen presidenttitentissä Stubbilta ja Haavistolta löysää maahanmuuttopuhetta, Urpilainen vaati globaalia vastuunkantoa – Halla-aho: ”Ihmisten vastaanottaminen ei ratkaise ongelmia”

Teemu Keskisarjan kolumni: Talouselämä palautti tutkivan journalismin kunnian

Halla-aho: Suomalaisten turvallisuuteen ja hyvinvointiin vaikuttavat ja jatkuvasti pahenevat ongelmat ovat aiheita, joita presidentin pitäisi nostaa esiin

Urpilainen ja Haavisto jatkaisivat miljardien kippaamista velaksi Afrikkaan, Halla-aho tyrmää: Ulkomaille maksettava kehitysapu ei voi olla kuin pyhä lehmä, johon ei saa koskea

Ulkomaalaislakia uudistetaan hallitusohjelman hengessä: Turvapaikanhakuun tiukennuksia ja biometriatiedot jakoon
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää